Yumurta, kahvaltı sofralarının adeta vazgeçilmezlerinden biri olarak görülebiliyor. Ancak pek çok sofrada bulunan yumurtanın hangi kalitede olduğunu birçok kişi bilmeyebiliyor. Bu noktada, oysa kalitesini anlamanın yolu meğer bu kadar kolaymış bile dedirtebilen bazı yöntemler bulunuyor.
Aksam.com.tr sitesinde yumurtanın kalitesini anlamaya yarayacak yöntemler paylaşıldı. İşte bilmeniz gereken her şey!
Kod 0 ile Başlıyorsa:
Organik tavuk yumurtasını ifade eder. Ayrıca organik olan besin, tavukların yaşam alanlarının ve yaşam koşullarının doğal olduğunu işaret eder. Bunun yanı sıra beslenme içeriklerinin de doğal olduğunu belirtir.
Kod 1 ile Başlıyorsa:
Serbest dolaşan tavuk yumurtasını ifade eder. Serbest gezen tavukların beslenme şeklinin organik olduğu garanti edilmez. Endüstriyel, doğal olmayan yemlerle beslenen tavuk yumurtaları da bu kod ile satılabilir.
Kod 2 ile Başlıyorsa:
Kümeste/Kapalı ortamda özgür gezen tavuk yumurtasını ifade eder. Nitekim tavukların belirli bir şekilde hareket edebildiğini gösterir. Bunun yanı sıra doğal ortamlarında ve istedikleri kadar gezebilecekleri ortamlarda yetişmediklerini de gösterir. Ayrıca yemlerinin de doğal olduğunu söylemek mümkün olmaz.
Kod 3 ile Başlıyorsa:
Kafeste tavuk yumurtasını ifade eder. Endüstriyel üretim ile en verimli şekilde bu besinin üretiminin sağlanması için belirli uygulamaların ve sistemin tercih edildiğini gösterir.
Söz konusu numaralar, kalitenin değiştiğini gösterdiğinden dolayı, numaralar küçükten büyüğe doğru maliyetlerinin düştüğünü de işaret eder. Bu durum fiyatlara da yansır.
KODLARIN TAM ANLAMLARI
Yumurtanın üzerinde yer alan sayıların tamamı, sınıflandırma kodundan sonra; ülke kodu, il trafik kodu, işletme numarası ve kümes numarasını ifade eder. Bu sayede söz konusu besinin üretici ve üretimi ile ilgili bilgilere erişilebilir.
Yumurtanın bayat olduğunu anlamak için birkaç yöntem daha bulunuyor. TGRThaber.com.tr sitesinde yer alan içerikte şu bilgilere yer verildi ;
1. Görünümü :
Bayatlamış bir yumurtanın kokusu oldukça kötüdür. Yumurtayı kırıp kokladığınızda, keskin ve rahatsız edici bir koku alıyorsanız, yumurtanın bayat olduğunu düşünebilirsiniz.
2. Görünümü:
Yumurtanın kabuğu parlak ve pürüzsüz olmalıdır. Eğer kabuğunda çatlaklar veya lekeler varsa, yumurta bayatlamış olabilir. Ayrıca, yumurtanın sarısı ve beyazı ayrılmışsa veya sarısı soluk görünüyorsa, bayatlamış olabilir.
3. Su testi:
Yumurtanın bayat olup olmadığını anlamak için su testi yapabilirsiniz. Yumurtayı su dolu bir kaba bırakın. Eğer yumurta suyun üstünde yüzüyorsa, bayatlamış olabilir. Çünkü bayatlamış yumurtalar havalandıklarında suyun içinde yüzerler.
4. Tarihi:
Yumurtaların üzerinde son kullanma tarihi yazmaktadır. Eğer yumurtanın son kullanma tarihi geçmişse, bayat olma ihtimali yüksektir.
5. Pişirme testi:
Yumurtayı kırdığınızda, sarısı ve beyazı normal görünüyorsa ve kokusu da normal ise, yumurtanın bayat olup olmadığını anlamak için pişirme testi yapabilirsiniz. Yumurta piştiğinde normalden daha kötü bir kokusu varsa, bayatlamış olabilir.