Sabah kahvaltılarının yıldızı olan peynir üzerinde yapılan araştırmalar peynirin belirli sağlık sorunlarına neden olabileceğini ortaya koydu. Yapılan çalışmalar belirli peynir türlerinin tüketiminin özellikle erkekler için sağlık sorunlarını ortaya çıkardığı belirlendi. Peynir tüketmeden önce hangi peynirlerin vücutta ne gibi etkiler bıraktığını bilmek gerekiyor.
İsveç’te yetişkinlerin katıldığı bir araştırma gerçekleştirildi. Yapılan araştırmada fermente edilmiş ve edilmemiş peynir türleri üzerinde çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar sonucunda ise fermente edilmemiş süt ve peynir tüketiminin dip-2 diyabet riskini artırdığı gözlemlendi. Farklı tip peynirlerin yüksek miktarda tüketiminin tip-2 diyabet üzerindeki etkisinin gözlemlendiği bu çalışmada aynı zamanda süt tüketimi ile kan plazmasında dolaşan küçük moleküllerin araştırılması da ele alındı.
Çalışmada ele alınan gıdalar fermente edilmemiş süt, fermente süt, peynir, krema ve tereyağı olarak belirlendi. Toplamda ortalama 24 yıl süren çalışma sonucunda katılımcıların yüzde 17’lik bir kısmında tip-2 diyabete rastlandı. Çalışmada ele alınan diğer durumlar ise demografik özellikler, yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları ve de vücut kitle indeksi gibi faktörler oldu.
Bu bağlamda yapılan analizler sonucunda ise fermente edilmemiş süt ve peynir tüketiminin yüksek seviyede olmasının zaman içerisinde diyabet geliştirme riskini ciddi ölçüde artırabileceği ortaya çıkarıldı.
Yapılan çalışmaya göre fermente edilmemiş süt ve peynir tüketiminde günlük 100 gram artışın tip-2 diyabet riskini yüzde 4 oranında yükselttiği belirlendi. Fermente edilmiş peynir ve süt tüketimi ise bu riski yüzde 3 oranında düşürüyor. mozarella, süzme peynir, krem peyniri, mascarpone ve ricatta fermente edilmemiş peynirlerdir.
Çalışmalara göre aynı zamanda fermente edilmemiş peynir tüketiminin diyabet üzerindeki olumsuz etkisi erkeklerde çok daha güçlü şekilde görülürken kadın katılımcılarda ise böyle bir etki görülmediği ortaya konuldu.