Norm Haber

Tüm gözler İran’da! Hamaney’den dünyaya çağrı

İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a en güçlü saldırılarından birini gerçekleştirdi. Saldırıda öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın halefi olarak görüldüğü Haşim Safiyuddin'in öldürüldüğü öne sürüldü. İran'da ise dini lider Ali Hamaney 4 yılın ardından cuma namazı kıldırdı. Hamaney'in hutbe vermesini binlerce kişi bekledi. Hamaney, dünyaya mesajlarını vermeye başladı... İşte bölgede yaşanan sıcak gelişmeler...

04.10.2024 11:44

HAMANEY’İN CUMA HUTBESİNDEN SATIR BAŞLARI:

“Allah’ın selamı tertemiz 12 imamın üzerine olsun. Allah’ım senden yardım istiyorum ve sana tevekkül ediyorum. Hem yaptıklarımıza hem söylediklerimize dikkat edelim. Siz Müslümanlar birbirinizle gönül birliği kurarsanız, Allah’ın merhameti sizleri de kapsayacaktır. Allah’ın rahmeti Allah tarafından indirilen bütün kullarını kapsamaktadır. Eğer Müslümanlar birlik olurlarsa Allah’ın izzeti ve hikmeti onları destekleyecektir.”

“Bugün halklar uyandı. Bugün öyle bir gün ki İslam ümmeti düşmanların komplolarını yenebilir. Düşman aynı düşman. Çeşitli ülkelerde farklı şekilde düşmanlık yapıyor. Bazen silahla, bazen tebessüm ve gülücükle geliyor. Ama kontrol odası bir yerdedir, aynı yerden komuta ediliyorlar, aynı yerden Müslüman halklara saldırılmasını istiyorlar. ”

”İran’ın düşmanı Filistin Lübnan ve Irak’ın da düşmanıdır. Biz Müslümanlar yıllarca bu gerçeği görmedik ve sonuçları gördük. Bugün artık uyanık olmamız gerekiyor. Afganistan’dan Yemen’e, Gazze’den Lübnan’a kadar İslam ülkeleri sağlam bir şekilde hazırlıklı olmalı. ”

“Filistin halkı savunma hakkına sahiptir. Uluslararası yasalar da Filistin’i savunmak durumunda. Bu işgalciler nereden geldi, Filistin halkı onlara karşı durma hakkına sahiptir. Hiçbir kurum Filistin halkına itiraz etme hakkınsa sahip değildir. Kimse Hizbullah ve Lübnan’a kimse itiraz edemez. Bu hem İslami hükümdür hem de aklın kanunudur. Filistinliler kendi topraklarını savunuyor. Onları savunmak da yasalara uygundur.”

”Aksa Tufanı doğru bir hareketti ve Filistinlilerin hakkıydı. Lübnanlıların Filistin halkını savunması bu çerçevededir, mantıklıdır ve meşru savunmadır.”

“Saldırılara karşı İran​’ı savunacağız. Bu İsrail’e vereceğimiz en hafif ceza. Gerekirse İsrail’i yine vuracağız. İslam Cumhuriyeti elinden gelen vazifeyi en büyük kararlılıkla yerine getirecek. Acelecilik yapmayacağız.”

”Nasrallah vücudu ile aramızdan ayrıldı ancak onun yolu ve sesi her zaman içimizde sonsuza kadar yaşayacak. O direnişin yüce bir bayrağıydı, zalim düşmanlar karşısında dimdik duruyordu. O mazlumların sesiydi. Bu savaşta gücünüzü gösterin, direniş gösterin ve düşmanı bozguna uğratın. Ey vefalı Lübnan halkı, Ey Hizbullah genleri sizler kahramansınız. Bu korkak düşman Hizbullah ya da Hamas’ın varlığını asla bitiremeyecek. Allah yolunda savaşımız devam edecek. Zafere yakınız ama onlar suikastlarla, yıkarak ve sivilleri öldürerek hedeflerine ulaşacaklarını sanıyorlar. Ama sonuç alamadılar.”

“Nasrallah çok zor süreçlerden geçti ve Hizbullah’ı adım adım ileri taşıdı. Fedakarlıkta bulundu, ilerledi ve onun yaptığı çalışmalar karşılığını verdi. Bu Allah’ın iman edenlere verdiği müjdedir. Allah bu yolda çalışanlara büyük mükafat verecektir. Biz İranlılar uzun zamandan beri Lübnan’ın faziletini biliyoruz. Nasrallah Gazze’yi savunarak, gaspçı İsrail’e darbeler vurarak çok değerli adımlar attı. ABD ve yandaşları İsrail’i korumak için ellerinden geleni yapıyorlar. Ama bu onların zorba siyasetinin gereğidir. Bölgenin kaynaklarını sömürmek için İsrail’i kullanıyorlar. Gaspçılar karşısında bölgemizi korumak zorundayız”

”Siyonistler ve Amerikalılar bir rüya görüyor ve boş hayaller peşindeler. İsrail sadece çirkin bir ağaçtır. Onların istikrarı yoktur, bu şuursuz rejim zorla ayakta duruyor. ABD onları savunduğu sürece ayaktalar ama Allah’ın izni ile yok olup gidecekler. Lübnan’ı işgal etmek için milyarlarca dolar harcadılar. Bu desteğe rağmen küçük bir mücahit grup onları engelledi. Asla Hamas ve Hizbullah’a galip gelemediler. Siyonist rejim galip gelemeyeceğini anladı.”


04.10.2024 11:38

İRAN​ DİNİ LİDERİ HAMANEY’İN HUTBESİ BAŞLADI

İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney​, Tahran’da cuma namazını kıldırdı. Binlerce kişi sabahın erken saatlerinden beri bu anı bekliyordu. Görüntülerde her yerin hıncahınç dolu olduğu görüldü. Yollar dahi insanlarla doldu.


04.10.2024 11:26

NETANYAHU’NUN EVİNİN OLDUĞU BÖLGEDE SİREN SESLERİ

Netanyahu’nunevinin bulunduğu Kisariye bölgesinde sirenler çaldı. Sirenler çalarken Netanyahu’nun evinde olduğu belirtildi. Bölgeye Lübnan’dan iki füze fırlatıldığı belirtiliyor. Hava savunma sistemleri devreye girdi.

 

 


04.10.2024 10:45

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ERAKÇİ LÜBNAN’DA

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, temaslarda bulunmak üzere Lübnan’ın başkenti Beyrut’a geldi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, iki milletvekili ve Kızılay Başkanının eşlik ettiği Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi başkanlığındaki heyetin, Lübnanlı üst düzey yetkililerle görüşmek için Beyrut’a gittiğini duyurdu.


04.10.2024 10:30

İSRAİL HEDEFİNE 35 BÖLGEYİ ALDI: BOŞALTIN!

İsrail ordusu, kara saldırısının “sınırlı olacağını” iddia etse de Lübnan’ın güneyindeki Litani Nehri’nin kuzeyindeki birçok köyün ve beldenin boşaltılmasını istedi.

Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundan yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in güneyindeki 35 köy ve beldedeki halktan bölgeden ayrılmalarını istedi.


04.10.2024 09:27

HİZBULLAH’TAN İSRAİL’E ROKET SALDIRISI

Hizbullah, İsrail’in kuzeyinde Hayfa yakınlarında bulunan Krayot bölgesini çok sayıda roketle hedef aldığını duyurdu.


04.10.2024 08:30

HAMANEY 4 YIL SONRA CUMA NAMAZI​ KILDIRACAK

İran’in dini lideri Ali Hamaney 2020’den bu yana ilk kez Tahran’ın merkezindeki İmam Humeyni Camii’nde cuma namazını kıldıracak.

Hamaney’in burada İran’ın bu hafta İsrail’e yaptığı füze saldırısının ardından İran’ın planlarına ışık tutabilecek bir vaaz vermesi bekleniyor.

İran televizyonu, Hamaney’in 4 yıl aradan sonra ilk kez namaz kıldırıp hutbe vereceği caminin dışında büyük kalabalığın toplandığını bildirdi.


04.10.2024 07:55

‘NASRALLAH’IN HALEFİ ÖLDÜRÜLDÜ’ İDDİASI

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın halefi olarak görülen Haşim Safiyuddin’in de yer aldığı Hizbullah yöneticilerinin bulunduğu Dahiya’daki bir yeraltı sığınağına saldırı düzenlendiği belirtildi. İsrail’in Nasrallah’ı öldürmesinden bu yana bölgedeki en ağır bombardımanlardan biri olan saldırının hedefinin Safuyiddin olduğu iddia edildi.


04.10.2024 07:10

HAMAS’IN BÖLGE KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ

Filistin’deki Tulkarem Mülteci Kampı’na yönelik İsrail saldırısının yankıları sürerken, İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) flaş bir açıklama geldi. IDF, Tulkarem şehrine düzenlenen hava saldırısında Hamas’ın bölge komutanı Zahi Yaser Abd al-Razeq Oufi’nin öldürüldüğünü duyurdu.


04.10.2024 07:00

G7 ÜLKELERİNDEN İRAN’A KINAMA İSRAİL’E DESTEK

İsrail’in Filistin ve Lübnan’a yönelik saldırıları Orta Doğu’daki güvenlik endişelerini artırırken, G7 ülkelerinin liderlerinden bölgedeki gelişmelere ilişkin ortak açıklama geldi.

Orta Doğu’da kötüleşen durumdan derin endişe duyulduğu belirtilen açıklamada, İran’ın İsrail’e yönelik saldırısı “bölgesel istikrara yönelik ciddi bir tehdit oluşturduğu” gerekçesiyle kınandı. “İsrail’in güvenliğine olan bağlılığımızı kesin bir dille yineliyoruz” denilen açıklamada “Tehlikeli bir saldırı ve misilleme döngüsü, Orta Doğu’da kimsenin çıkarına olmayan kontrol edilemez bir tırmanışı körükleme riski taşımaktadır. Bu nedenle tüm bölgesel aktörleri sorumlu ve itidalli davranmaya çağırıyoruz” uyarısında bulunuldu.


04.10.2024 06:46

LÜBNAN-SURİYE SINIRINA SALDIRI

Yerel medya kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Lübnan ve Suriye arasındaki El-Masna Sınır Kapısı İsrail ordusunun hava saldırısına uğradı.

Saldırıda, Lübnan’ın başkenti Beyrut ve Suriye’nin başkenti Şam arasındaki yolun da kesintiye uğradığı aktarılırken, ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda bilgiye yer verilmedi.


04.10.2024 01:30

LÜBNAN’DA CAN KAYBI ARTIYOR

İsrail ordusunun Lübnan’a son 24 saatte düzenlediği saldırılarda 37 kişinin öldüğü, 151 kişinin yaralandığı bildirildi.


04.10.2024 01:20

ABD, LÜBNAN’I YALANLADI

ABD Dışişleri Bakanlığı, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın, İsrail tarafından öldürülmeden önce ateşkes teklifini kabul ettiğinden haberdar olmadıklarını açıkladı.

Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdullah Buhabib’in, “Nasrallah’ın, öldürülmeden önce bir ateşkes planını kabul ettiğine” dair açıklamalarının hatırlatılması üzerine Miller, “Eğer bu doğruysa, bize hiçbir şekilde iletilmedi.” dedi.


04.10.2024 00:54

BEYRUT’TA BÜYÜK PATLAMA

İsrail hava saldırılarının sürdüğü Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyinde arka arkaya şiddetli patlamalar yaşandı. İsrail Beyrut’un güneyine yönelik saldırılarını sıklaştırırken 23 Eylül’den bu yana yaşanan en şiddetli patlamalardan biri meydana geldi.

Art arda yaşanan patlamalar binalarda sarsıntılara sebep oldu.


04.10.2024 00:35

İSRAİL, LÜBNAN’IN GÜNEYİNİ VURUYOR

İsrail’in, Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesine yönelik hava saldırıları devam ediyor. Saldırı sonucu bölgeden duman ve alevler yükseldi.


04.10.2024 00:30

ÇATIŞMALARDA 17 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜ

Hizbullah’tan yapılan yazılı açıklamada, “operasyon odasının, güvenilir saha kaynaklarına dayandırarak, çatışmalarda 17 İsrail askerinin öldürüldüğünü aktardığı” ifade edildi.