Norm Haber

Türk Kadınlar Birliği’nden 100. yıllarına özel sempozyum

Türk Kadınlar Birliği Bursa Şubesi tarafından, 100. yıl dönümlerine özel 100. Yılında 1924’ü Yeniden Okumak: Yaşam, Kadın, Değişim sempozyumu düzenlendi.

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

Türk Kadınlar Birliği Bursa Şubesi, 100. yıl dönümlerine özel 100. yılında 1924’ü yeniden okumak: Yaşam, kadın, değişim sempozyumu Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Türk Kadınlar Birliği Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Tijen Sözeri, sözlerine Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriyle başladı. Özeri, “Faziletli olmak yolunda sürdürdüğümüz bu mücadelede tüm dostlarıma teşekkürlerimi sunuyorum. Projemizde hayata geçirilmesinde bize destek olan Belediye Başkanlarımıza da teşekkür ediyorum. Cumhuriyet’in kadına sağladığı hakları korumak temel amacımızdır. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak amacımızdır. Türk Kadınlar Birliği aynı zamanda Avrupa lobisini de hala sürdürmektedir. 100 yıl önce Türk kadın hareketinin başladığı önemli bir zamandır. Ama günümüzde hızlı çoğalan, çocuk istismarı, kız çocukları cinayeti, çocuk gelinler, tacize uğrayan kadınlar hala televizyonda haber olmaktadır. Şiddete, tacize, tecavüze uğrayan kadınlardan bir haber olarak yaşamamıza devam ediyoruz. Kadınların özgür olamadığı bir toplamda gelişemeyeceğimizin, özgür olamayacağımızın altını çiziyorum. Kadına yönelik insan onurunu zedeleyen her türlü haksızlığa karşı demokrasi, adalet ve mücadeleyle yolumuza devam edeceğimiz bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğimizi 2. bir yüzyıla girerken belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun, “Cumhuriyet tek bir kelimeyle özetle deseler, okula giden ve gülümseyen kız çocukları derdim. Devrim yasaları ile beraber hilafet kaldırıldı. Bunlar Cumhuriyet’in laiklik temelini atan, kadınların eğitimde yer almasını sağlayan projelerdendir. Türk Kadınlar Birliği bunlara sahip çıkmaya çalışıyor. Hepimiz muhasır medeniyetler seviyesine ulaşacağız” dedi.

Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, “Bugünkü toplantısının teması çok önemli. Halktan gelen bir değişim talebi var. 100 yıl önce başlattığımız değişimi 2. yüzyılda devam ettirmeliyiz. Kadın hala ülkemizde hak ettiği değeri alamıyor. Küçük kız çocuklarının istismara uğramadığı, devlet eliyle örtbas edildiği bir dönemde yaşıyoruz. Bunu değiştirmeliyiz. Eğitim bunun içinde çok önemli bir unsur. Kadının eğitimini ne kadar önemser, çaba gösterirsek bu tür olaylar azalacaktır. Ataerkil bir toplumdan geliyoruz. Bazı eğitimli kadınlarda istismara uğruyorlar. Bu tür toplantıları çok önemsiyorum. Atatürkçü bir erkek olarak sizi kutluyorum. Bizler her zaman sizin yanınızdayız” diye konuştu.

Önceki Dönem İYİ Parti Milletvekillerinden Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, “Kadın istihdamında bir eksiklik var. Şehirleşmeye beraber biz bu eksikliği gideremedik. 26 milletvekilinden sadece 3’ü kadın. Bunların tek sebebi erkekler olamaz. Biz bir elmanın iki yarısı değil miyiz? Nerede elma? Meselenin bu boyutlarına bakılmalı, bakılırken de istemekle, yürümekle, azimle yürümekle olacak işlerdir. Bize bir yer açsınlar derseniz, size açılmaz. Sizin açmanız gerekli” diye belirtti.

“KADINLARIN TOPLUMSAL ALANDAKİ ROLÜNÜ GÜÇLENDİRMEYİ ÖNEMSİYORUZ”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Ulu Önder Atatürk sadece bağımsız bir ülkeyi inşa etmekle kalmadı, kadınlar için devrim niteliğinde de adımlar attı. Eğitimde fırsat eşitliğini ortaya koydu. Kadınlar sadece bir eş, anne, ev kadını olmaktan çıkarak toplumsal dönüşümün aktörlerinden biri haline geldi. Bu da Atatürk’ün Türk kadınına verdiği önemin bir göstergesidir. Her alanda başarıyla yer alan kadınlar Cumhuriyet’in bize verdiği en önemli hediyedir. 7 Şubat 1924’te Neziye Muhittin tarafından kurulan Birlik’in ardından kadının seçme ve seçilme hakları gündeme geldi. Kadınlar belediye seçimlerinde oy kullanma hakkı kazandı, ardından anayasada yapılan değişikliklerle genel seçimlerde oy kullanma ve milletvekilliğine aday olma hakkı kazandı. Belediye meclislerinde kadınların eşit olarak yer alması son derece önemsediğimiz bir konudur. STK alanında da aktif bir şekilde yer aldıklarında da insan hakları gibi konularda önemli katkılar sağladıklarını görüyoruz. Kent konseylerinde bulunmalarını özellikle önemsiyoruz, yapılan çalışmalarda da onlara teşekkür ediyoruz. Bizler de kadının toplumsal hayattaki rolünü güçlendirmek, hak ettikleri şekilde yaşamaları için projeler üretiyoruz. Bu başarıyı sürdürmek için gönül rahatlığıyla çocuklarını bırakacakları kreşleri artırmaya devam edeceğiz. Büyükşehir Belediyesi olarak kent genelinde mecbur kreşleri güçlendirmekle kalmadık, yenilerini açmak içinde İnegöl, Yıldırım, Kestel, Osmangazi’nin alt taraflarında kreşlerimizi çoğaltmak için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Kadınlara yönelik meslek edindirme kurslarının yakın zamanda faaliyete geçeceğini söyleyen Bozbey, “Kadına yönelik şiddetle mücadele alanında kapsamlı çalışmalarımız devam ediyor. Kadınlara istihdam yönünde yardımcı oluyoruz. Bir kadın gülümsüyorsa, o toplumda adalet, özgürlük filizleniyor demektir. Kadının özgürlüğü ise bir ülkenin geleceğidir. Toplumumuzu ileriye taşımak hepimizin sorumluluğudur” dedi.