Norm Haber

Türk Metal’dan işverene çağrı: Bize borcunuz var, şimdi tahsilat zamanı!

Türk Metal Sendikası'nın düzenlediği Yerel Medya Kurultayı Türk İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak'ın konuşmasıyla başladı. Toplu sözleşme süreci öncesinde işverene çağrıda bulunan Kavlak, "İşverenlerimizin, çarkları dönenlerin bize borcu var. Şimdi o borcu tahsil etme zamanıdır. Çünkü biz pandemi döneminde ölümüne çalıştık." dedi.

Türk Metal Sendikası’nın Aydın’ın Didim ilçesinde düzenlediği Yerel Medya Kurultayı başladı.

Kurultayın açılış konuşmasını Türk Metal Sendikası Genel Başkan Danışmanı Mesut Ertugay yaptı.

Ertugay, konuşmasında, çalışma hayatında yaşanan sorunların kamuoyuna duyurulmasında yerel basının önemine değindi.

Ertugay’ın ardından Türk İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak kürsüye çıktı.

Kavlak, 2 yıl önce yaşanan toplu sözleşme sürecinde Bursa’da yerel medyanın, özellikle de internet medyasının önemini daha iyi kavradıklarını söyledi. Kavlak, bu nedenle her toplu sözleşme döneminde yerel medya kurultayı düzenleme kararı aldıklarını belirtti.

Kavlak, “İki yıl önce imzaladığımız MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde Bursa yerel basınıyla kurduğumuz yakın ilişki sayesinde o bölgedeki 60 bine yakın üyemize çok daha kolay ulaştık, mesajlarımızı doğrudan iletme olanağı bulduk. Bu gördük ki,
gazetesiyle, televizyonu ve radyosuyla, yeni medya dediğimiz internet gazeteciliğiyle yerel medya, gerçekten de sandığımızdan
daha etkili, daha güçlü… O nedenle, her sözleşme döneminde böyle bir yerel medya kurultayını düzenleme kararı aldık.” dedi.

Türk Metal’in 215 bin üyeyle en büyük sendika hale geldiğini kaydeden Kavlak, “Pandemi sürecinde, herkesin evlerine kapandığı bir dönemde bile 62 yeni işyerinde 24 bine yakın işçiyi sendikamız ailesine kattık.” diye konuştu.

Kavlak, şunları söyledi:

 

‘BEDEL ÖDEYEN HEP İŞÇİ OLUYOR’

“İşveren dikensiz gül bahçesi istiyor. Bu ülkede sendikalaşma hakkı, anayasal bir hak. Biz bu hakkımızı özgürce kullanamıyoruz. Sendikalaşma hakkını engelleyene ceza yasasında hapis var. Ancak siz hiç bunun için ceza alan bir işveren gördünüz mü? Bu yasalar birine işlemiyor. Bedel ödeyen hep işçi oluyor.

‘İŞÇİ HİÇBİR HAKKINI KULLANAMIYOR’

Birkaç belediye grevi dışında son 20 yılda tüm grevler ertelendi. Her sözleşme döneminde grev kararı alıyoruz ama yaptırmıyorlar. Emekçilerin en etkili silahı, anayasal hakkı olan grev hakkı ellerinden alındı. Oysa 3 gün 5 gün greve çıkabilsek metal işçilerinin alacağı haklar çok daha fazla olacak. İşçiler haklarının hiçbirini kullanamıyor.

‘YASAKLARIN KAFALARDA KALKMASINI İSTİYORUZ’

Ekonomik ve Sosyal Konsey 2010’da anayasal kurum haline getirildi. Ama tam 11 yıldır hiç toplanmadı. Biz hakların kağıt üzerinde kalmasını istemiyoruz. Kağıt üzerindeki değil kafalardaki yasakların kalkmasını istiyoruz.

Sadece örgütlenmede değil imzaladığımız toplu iş sözleşmeleriyle de başarılı bir sendikayız. Son sözleşmeden memnuniyet oranı yüzde 90’lar düzeyinde.

‘KIDEM TAZMİNATİ İÇİN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’

12 Eylül’ün en büyük tahribatı çalışma hayatında oldu. En büyük amaç ücretlerin düşürülmesiydi. Ülkemiz ucuz işi cennetine döndü. Başbakanlar bakanlar bununla övündü. Bu tahribatın giderilmesi, 12 Eylül ürünü çalışma mevzuatının değişmesi gerekiyor.

Kıdem tazminatı hakkımızı sonuna kadar savunmamız sahip çıkmamız gerekiyor. Nasıl? Mücadele ederek…

Yeni bir sözleşme döneminin başındayız. Örgüt içi demokrasinin olmazsa olmazı anket uygulamamızı yaptık. Üyelerimizin beklentilerini iki ayrı anketle öğrendik. Toplantılar yaptık. Taslağımıza son şekli verdik, kamuoyuna açıkladık. İlk 6 ay için yüzde 29.57.

İşimiz her geçen gün zorlaşıyor. En önemli silahımızın (grev) elimizden alındığı, sendikaların Yüksek Hakem Kurulu ile tehdit edildiği bir dönemi yaşıyoruz.

‘ŞİMDİ BORCU TAHSİL ETME ZAMANI’

Bu ülkede herkes karantinadayken, biz tezgahımızın başındaydık. Canımız pahasına ölümüne çalıştık. Biz üzerimize düşeni yaptık, sıra işverende. Bize borcunuz var. İşverenlerimizin, çarkları dönenlerin bize borcu var. Şimdi o borcu tahsil etme zamanıdır. Çünkü biz ölümüne çalıştık.”

normhaber.com adına Esat Kaplan’ın katıldığı kurultay 2 gün sürecek.