Norm Haber

Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi, eğitim öğretim hayatına başladı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de açılan Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi, 86 öğrenciyle ilk eğitim öğretim yılına başladı.

Türkiye ile Azerbaycan arasında eğitim alanındaki iş birliğini güçlendirmek amacıyla kurulan Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi, öğrencilerine kapılarını açtı. Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin eğitim programlarını kullanacak olan üniversitede, 2024-2025 akademik yılı itibarıyla Bilgisayar Mühendisliği alanında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Endüstri Mühendisliği alanında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Gıda Mühendisliği alanında ise Hacettepe Üniversitesi’nin programları uygulanacak. Üniversitede ilk yıl üç bölümde 86 öğrenci öğrenim görecek. Üniversitenin mezunları, öğrenim gördükleri bölüme göre ODTÜ, İTÜ veya Hacettepe Üniversiteleri’nin diplomasına sahip olacak.

Yeni eğitim öğretim yılı ile ilgili bütün fikirlerinin olumlu olduğunu belirten Öğrenci Mehmet Agakishiyev, “İlk günden, öğretmenlerimiz çok enerjik. Hepsi ODTÜ Üniversitesi’nden hepsinin İngilizce seviyelerinden çok memnunum. Eğitim şu an çok iyi gidiyor, ilk dersimizi geçtik. Tanışma dersi ve dersin akışından çok memnunum. Ümit ediyorum ki bu üniversite, uluslararası arenada kendisini gösterecek. Uluslararası arenada ilk defa bu sistem uygulanıyor. Çatı Üniversite adı altında üç üniversite birleşiyor, Hacettepe, İTÜ ve ODTÜ bu üniversiteler gerçekten de Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri” dedi.

Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi’ni özellikle iki diploma verdiği için seçtiğini bildiren öğrenci Miraga Aliyev, “Hem Azerbaycan’ın hem de Türkiye’nin diplomasını veriyorlar. Hem de üniversiteyi bitirince yurt dışında çalışmak için daha fazla avantajımız var” diye konuştu.

Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi’nin kurulmasına ilişkin mutabakat zaptı, 19 Şubat 2024’te Ankara’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla imzalanmıştı. Anlaşma, Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında yapılmış olup, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Emin Amrullayev tarafından imzalanmıştı.