Sıtma hastalığının yüzyıllar boyu ciddi can kayıplarına yol açan salgınlara neden olduğunu dile getiren Çerçioğlu, “Sıtma ciddi can kayıplarına yol açan bir enfeksiyon hastalığıdır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2020 yılında 240 milyon vaka ve 600 bin civarı bir ölüm halen görülmekte.
‘ÇOK UZUN ZAMAN GÖRÜLDÜ’
“Hastalık Afrika ülkeleri başta olmak üzere dünyada 85 kadar ülkede halen görülmekte. Dünya Sağlık Örgütünün hedefleri içerisinde sıtmadan kaynaklı hastalık ve ölümlerin 2030’a kadar yüzde 90 azaltılması hedefi var.”
“Bu açıdan farkındalık oluşturmak adına 25 Nisan Dünya Sıtma Günü olarak belirlenmiş durumda. Sıtma hastalığı geçmişte ülkemizde de çok uzun bir zaman görülmüştür.”
‘MÜCADELE PROGRAMI BAŞLATILIYOR’
“Yakın tarihte Kurtuluş Savaşı sırasında da sıtma kaynaklı ciddi can kayıpları verilmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra sıtma ile mücadele programı başlatılıyor ve devamında sıtma eliminasyon programları ile ilerliyor.”
“Bu sayede hastalıkların tanısının erken konularak tedavilerin uygun verilmesi sağlanıyor. Diğer taraftan bataklıklarda sivrisineklerle mücadele başlatılıyor.”
“Nihayetinde uzun yıllar sonrasında sıtma ülkemizde elimine ediliyor. 2010 yılından beri de yeni yerli sıtma vakası ülkemizde görülmüyor” ifadelerini kullandı.