-
-
Cittaslow, 1999 yılında İtalya’da bir hareket olarak ortaya çıkıp günümüzde yaşam biçimine dönüşen ve Türkiye’de de karşılığı bulunan bir organizasyon.
Sakin ve koşturmacadan uzak bir hayatı önemseyen Cittaslow listesinde İtalya ve Polonya’dan sonra en çok Türkiye’den yerleşim yeri bulunmakta.
-
-
Öyle ki son zamanlarda Türkiye’deki pek çok yerleşim birimi Cittaslow listesine girmek için başvuruda bulunmuş durumda. Özellikle bölgeyi ziyaret etmek isteyen turistler açısından bu özellik kayda değer bir öneme sahip.
Cittaslow’a dahil olabilmek için yerine getirilmesi gereken çevre, altyapı, kentsel yaşam, tarım ve misafirperverliğe dayalı kriterler bulunuyor. İşte Türkiye’de mutlaka görmeniz gereken “sakin şehirler”.
-
-
Şavşat, Artvin
Doğa Karadeniz’in bu dillere destan köşesi, Türkiye’nin en yeşil ve en çok yağış alan yerlerinden biri olarak da biliniyor. Bölgede ağırlıklı olarak şirin ahşap evler karşınıza çıkacaktır.
Artvin’in genelinde olduğu gibi Şavşat da ormanlar ve dağlarla kaplı. 2015 yılında cittaslow ilan edilen Şavşat’ın en turistik yeri kuşkusuz Sahara Karagöl Tabiat Parkı.
-
-
Perşembe, Ordu
2010 yılında Cittaslow ilan edilen Perşembe 40 kilometre uzunluğundaki sahil şeridiyle de mavi ve yeşilin kesiştiği bir yer. Bölge aynı zamanda dalış tutkunlarının da sıklıkla tercih ettiği bir bölge.
-
-
Halfeti, Şanlıurfa
Şanlıurfa-Gaziantep sınırında yer alan Halfeti, son yıllarda artış gösteren Güneydoğu Anadolu turlarının en gözde rotalarından biri.
Büyük bölümü bölgeye inşa edilen baraj nedeniyle sular altında kalan eski Halfeti, turistlerin ilgisini çekmekte. Özellikle fotoğraf tutkunları Halfeti’ye büyük ilgi göstermekte.
-
-
Gökçeada, Çanakkale
Gökçeada ya da diğer adıyla İmroz, Türkiye’nin en büyük adasıdır. Aynı zamanda Türkiye’nin en batı ucu olan ada, Gökçeada, 91 kilometrelik bir kıyı şeridine sahiptir.
Uzun süredir alternatif turizmin gözde rotalarından biri olan Gökçeada, butik otelleri ve keşfedilmeyi bekleyen köyleriyle turistleri cezbediyor.
-
-
Uzundere, Erzurum
2016 yılında sakin şehir statüsü kazanan Erzurum’un bu şirin ilçesi, sakinliği ve doğa ile iç içe yapısıyla dikkat çekiyor. Ağlayan ve Diyar gibi mutlaka görülmesi gereken köylere ev sahipliği yapan Uzundere’nin doğası da insanı kendisine hayran bırakıyor.
Başta ünlü Tortum Şelalesi olmak üzere çok sayıda doğa güzelliğine ev sahipliği yapan Uzundere, özellikle ilkbahar aylarında turistlerin ilgi odağı haline geliyor.
-
-
Taraklı, Sakarya
Sakarya’nın güneydoğusunda bulunan Taraklı, tarihi evleri ve doğasıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Bolu’nun Göynük ilçesine de oldukça yakın bir konumda bulunan Taraklı, günübirlik turların gözde rotaları arasında.
1987’de ilçe olan Taraklı’da pek çoğu Osmanlı döneminden kalma ve sivil mimarinin en güzel örnekleri olan evler dikkat çekmekte.
-
-
Akyaka, Muğla
Türkiye’nin en çok turist çeken illerinden biri olan Muğla’daki Akyaka, aslında tüm o kalabalıklardan uzakta bir yer. Gökova Körfezi’nin doğu ucunda yer alan Akyaka, doğasıyla da ziyaretçilerini büyülüyor.
Gidenler tarafından asla dönmek istenmeyen yer olarak tanımlanan Akyaka, yeşil ve mavinin buluştuğu bir coğrafyaya sahip. 2011 yılında Cittaslow ilan edilen Akyaka alternatif turizm rotalarından biri olarak öne çıkıyor.
-
-
Vize, Kırklareli
Türkiye’nin kuzeybatı noktası olan Vize, dünyada eşi benzeri az bulunur güzelliklere ev sahipliği yapıyor. İstanbul’a olan yakınlığı nedeniyle özellikle hafta sonu turistlerin uğrak rotası olan Vize, oldukça eski bir yerleşim.
Bu şirin kasabayı özel kılan noktalardan biri de longoz ormanlarıyla kaplı etrafı. Cehennem Şelaleleri’nin yanı sıra Kıyıköy ve bir diğer doğa güzelliği olan İğneada’ya olan yakınlığıyla Vize mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.
-
-
Seferihisar, İzmir
İzmir’deki Seferihisar, son yılların en gözde rotalarından biri. Bölge aynı zamanda Cittaslow’da yer alıyor. Hatta Seferihisar Cittaslow için gerekli olan 70 kuralın tamamını karşılayan Türkiye’deki ilk ilçe olma özelliği de taşıyor.
Son yıllarda özellikle alternatif turizm yönüyle ön plana çıkan Seferihisar, Sığacık gibi doğa harikalarına ev sahipliği yapmasının yanı sıra Ege mutfağının en sağlıklı çeşitlerini de ziyaretçilerine sunuyor. Öte yandan 3000 yıllık Teos Antik Kenti de bölgede mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.
-
-
Yalvaç, Denizli
Isparta’ya bağlı bir ilçe olan Yalvaç, Sultan Dağları’nın eteklerine kurulmuştur. 2012 yılında Cittaslow ilan edilen Yalvaç, Neolitik Çağ’dan bu yana insanların yaşadığı bir yer.
Antiokhei Antik Kenti de Yalvaç ilçesi sınırlarındadır. Roma İmparatorluğu döneminin ihtişamlı yapılarına ev sahipliği yapan bu antik kent mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.
-
-
Eğirdir, Isparta
Eğirdir gölü kıyısında yer alan bu ilçe, Isparta’nın “Sakin şehir” listesinde yer alan tek merkezi değil. Eğirdir gibi Yalvaç da Isparta’nın “Sakin şehir” listesinde yer alan bir ilçedir.
Eşsiz göl manzarası ve yavaş akan gündelik yaşamıyla Eğirdir, koşturmacadan bunalanlar için birebir. Bölge özellikle de salgın döneminde ön plana çıkmış durumda.
-
-
Göynük, Bolu
Bolu’nun Göynük ilçesi, korunmuş mimarisi, sizi tarihte bir yolculuğa çıkaran sokaklarıyla ünlü. Özellikle hafta sonu İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerden çok sayıda turist Göynük’e gelmekte.
Sakin Şehir bakımından Türkiye’nin en önde gelen yerlerinden biri olan Bolu’da bulunan Göynük, özellikle sokaklarında keşfe çıkmayı hak eden tarihi birikimiyle hayranlık uyandıran bir yer.
-
-
Mudurnu, Bolu
Bolu’nun ikinci Cittaslow kenti olan Mudurnu, Türkiye’nin de 15. sakin şehridir. Aşçıları ve mutfaktaki maharetleriyle ünlü Mudurnu günübirlik turların ve gastronomi gezilerin önde gelen rotalarından biri.
İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere olan yakınlığı nedeniyle özellikle hafta sonu çok sayıda turisti ağırlayan Mudurnu, korumayı başardığı tarihi yapılarıyla da öne çıkıyor.
-
-
Gerze, Sinop
Sinop, Türkiye’nin suç oranının en düşük olduğu kent. Sinop deniz kıyısında bulunan ilçelerinden biri olan Gerze de bu huzuru yaşayan yerlerden biri.
Sinop, Türkiye’nin suç oranının en düşük olduğu kent. Sinop deniz kıyısında bulunan ilçelerinden biri olan Gerze de bu huzuru yaşayan yerlerden biri.
-
-
Ahlat, Bitlis
Anadolu’daki ilk büyük Türk şehri olan Ahlat, aynı zamanda bu coğrafyada Türklerin ilk anıtsal yapılarına da ev sahipliği yapması bakımından tarihimiz açısından da büyük bir öneme sahip.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Ahlat Anıt Mezarları’na da ev sahipliği yapan ilçe Türkiye’nin Cittaslow listesinde yer alan kasabalarından bir diğeri.
-
-
Köyceğiz, Muğla
Türkiye’nin en yeni sakin şehirlerinden biri olan Köyceğiz, yakınındaki Bodrum, Marmaris gibi kalabalık tatil merkezlerinin arasında sakinliği ve huzurlu yapısıyla ziyaretçilerini büyülüyor.
Kaya Mezarları ve Kaunos Antik Kenti’ne ev sahipliği yapan bu güzel ilçe tıpkı Akyaka gibi daha alternatif bir tatil anlayışına sahip turistlerin tercih ettiği bir rota.