Sözcü’den Özgür Cebe’nin haberine göre, AK Partili tutuklu eski Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu hakkında rüşvet, yolsuzluk, usulsüz ihaleler, kamu hazinesini zarara uğratmak suçlarından İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı Mülkiye Başmüfettişlerince haksız menfaat temin ettiği tespit edilerek hazırlanan tevdi raporu adli yönden de soruşturma yapılması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında Hüseyin Beyoğlu’nun sahip olduğu mal varlıklarıyla ilgili Mali Suçları Araştırma Kurulu’ndan (MASAK) da rapor istendi.
Beyoğlu ve aile bireylerinin tüm mal varlıklarını inceleyen MASAK, gelir-gider dengesi arasındaki orantısızlığa dikkat çekti.
Beyoğlu’nun borç batağındaki bir belediyenin başkanlığını yaparken 5 yıl içinde sahip olduğu mal varlığının salt belediye başkanlığı maaşıyla elde edilemeyeceğine vurgu yapıldı.
Sahip olduğu menkul ve gayrı menkullerin belediye başkanı seçildiği tarihten sonra elde edildiği, geçmişe dönük mal varlıklarına bakıldığında elde ettiği gelirlerin belediye başkanı seçilmesinden sonra artış gösterdiği ifade edildi.
GELİRLERİNDE OLAĞAN DIŞI BİR ARTIŞ
Beyoğlu’nun belediye başkanı görevine gelmesiyle birlikte usul ve yasa gereği zorunlu olan mal beyanında bulunduğu, geriye dönük 5 yıl içindeki gerek kendisi, gerekse aile bireyleri ve yakın akraba çevresi adına kayıtlı taşınmaz ve gayrı menkullerle ilgili tapu kayıtları incelendiğinde olağan dışı bir artış olduğuna dikkat çekildi.
MASAK raporunda, Beyoğlu’nun belediye başkanlığı öncesinde malulen emekli olduğu imamlık maaşı ve bir sürücü kursuna ortaklığı haricinde herhangi bir geliri olmadığı bildirildi.
Belediye başkanlığı görevine geldikten sonra başkanlık maaşı da dikkate alındığında, bu maaş ile sahip olduğu malvarlığını elde etmesinin mümkün olmadığı, gelir-gider arasındaki dengesizlik nedeniyle kendisi ve aile bireylerinin sahip olduğu taşınmazlara sahip olmasının hayatın olağan akışıyla bağdaşmadığına vurgu yapıldı.
Beyoğlu’nun son 5 yılda dikkat çeken sahip olduğu mal varlığının suç gelirlerinin aklanması veya yapmış olduğu usulsüzlüklere bağlı olarak suçtan elde edilen gelirle sahip olunduğuna işaret edildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki MASAK’ta görevli hesap uzmanı bilirkişiler Beyoğlu’nun sahip olduğu mal varlığının suçtan elde edilen gelirle aklandığı yönünde tespitte bulundu. Hazırlanan kapsamlı rapor Başsavcılığa gönderildi.
MASAK RAPORU GELİNCE MAL VARLIKLARI DONDURULDU
MASAK raporunun soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Başsavcılığı Aklama Suçları Soruşturma bürosuna gönderilmesinden sonra harekete geçen savcılık, Hüseyin Beyoğlu ile eşi, çocukları, baldızının da aralarında bulunduğu tüm aile bireylerine ait taşınmaz mal varlıklarının dondurulması için nöbetçi Sulh Ceza Sorgu Hakimliği’nden talepte bulundu.
Talebi kabul eden hakimlik, Beyoğlu ailesine ait tüm malvarlıklarına tedbir kararı aldı.
AĞIR CEZA MAHKEMESİNE DAVA AÇILACAK
Kararın bir örneği ilgili tapu müdürlüklerine gönderildi. Soruşturmanın tamamlanmasından sonra Beyoğlu hakkında MASAK raporu ile İçişleri Bakanlığı raporu doğrultusunda ihaleye fesat karıştırmak, usulsüz işlemlerle kamuyu zarara uğratmak, haksız menfaat temin etmek suçlarından ağır ceza mahkemesine dava açılacağı ve bu dava kapsamında hakkında mahkûmiyet kararıyla birlikte dondurulan ve tedbir konulan tüm malvarlıklarının ise kamu hazinesine devredileceği bildirildi.