Norm Haber

VPN nedir ve nasıl çalışır?

Virtual Private Network (VPN), Türkçesiyle Özel Sanal Ağ nedir?

Özel Sanal Ağ’ın (Virtual Private Network) kısaltması olan VPN, siz ve internet arasında güvenli bir bağlantı oluşturur. Ekstra bir gizlilik ve anonimlik katmanı sağlar ve böylece:

-Takip edilmemek için internet etkinliğinizi ve konumunuzu saklayabilirsiniz (özellikle de herkese açık WiFi ağlarında)
-Sansürleri aşıp internette özgürce gezinebilirsiniz
-Hız daraltma olmadan güvenle ve gizlice torrent kullanabilirsiniz
-Netflix, Disney+ gibi yayın sitelerini açabilirsiniz

VPN’E NEDEN İHTİYAÇ DUYULUR?  

VPN çevrim içi gizliliğinizi korumak için gerekli bir güvenlik aracıdır. VPN olmadan internet etkinliğiniz rahatlıkla engellenebilir ve başkaları tarafından izlenebilir. Buna tarayıcı geçmişiniz, indirdiğiniz dosyalar, çevrim içi banka bilgileriniz ve şifreleriniz de dâhil.
Daha da kötüsü, Internet Protocol (IP) adresiniz ile cihazınızın takip edilebilmesi. IP adresiniz fiziksel konumunuzu ortaya çıkarır ve gerçek hayatta bulunmanız için kullanılabilir. Postaneden kartpostal göndermeye benzer bir durumdur; herkes mesajınızı okuyabilir, isminiz ve adresinizi görebilir.

Ama bir VPN’e bağlıyken internet etkinliğiniz şifrelenir ve gerçek IP adresiniz gizlenir. İnternet Servis Sağlayıcı’nız (İSS), devlet ve bilgisayar korsanları dâhil, hiç kimse kim olduğunuzu ve ne yaptığınızı göremez

BİR VPN NELERİ SAKLAR?  

VPN kullandığınızda asıl IP adresiniz saklanır ve internet bağlantınız şifrelenir.

Peki bu gerçek hayatta tam olarak ne anlama gelir?

-Tarayıcı geçmişiniz gizli kalır — VPN’ler tarayıcı ve arama geçmişinizi İSS’nizden (İnternet Servis Sağlayıcı) saklar. İSS’nizin görebildiği tek şey, VPN sunucusuna yönlendirilen şifrelenmiş trafiktir.
-Online konumunuzu değiştirebilirsiniz — IP adresiniz, gerçek konumunuzu ortaya çıkarır. Bir VPN’iniz varken başka bir ülkenin sunucusuna bağlanabilir ve oranın içeriklerine (Netflix ABD, haber siteleri, torrent siteleri gibi) erişebilirsiniz.
-İnternet etkinliğiniz anonimidir — Kayıt tutmayan bir VPN, kimsenin internette ne yaptığınızı bilememesini sağlar. Bu, torrent ve eşler arası (peer-to-peer ya da P2P) ağları kullananlar için idealdir.