Norm Haber

Washington Post dermatologlara sordu: Saçı her gün şampuanlamak doğru mu?

Aşırı şampuanlama saçı kurutabilir. Ancak saçınızı ve kafa derinizi yeterince yıkamamak, kepeğe ve hatta saç dökülmesine katkıda bulunabilecek iltihaplanmaya yol açabilir. Washington Post merak edilenleri dermatologlara sordu

‘Saç her gün şampuanlanır mı?’ tartışması sosyal medyada devam ediyor. Birçok kullanıcı, düzenli şampuanlama ile doğal yağların korunmasına yardımcı olmak için saçları elma sirkesi, saç kremi veya sade su gibi şampuan alternatifleriyle durulamak gibi yöntemleri tartışıyor. Dermatologlar saçları şampuanla yıkamanın önemli olduğunu ancak bunun bir dengesi olduğunu söylüyor.

Aşırı şampuanlama saçı kurutabilir ve kırılmaya daha yatkın hale getirebilir. California Üniversitesi‘nde Saç ve Saç Derisi Bozukluğu Kliniği‘nin kurucusu ve dermatoloji klinik doçenti olan Carolyn Goh, saçınızı ve saç derinizi iyi yıkamamanın ölü deri, yağ ve şekillendirici ürünlerin birikmesine ve saç derisini tahriş ederek kepek ve hatta saç dökülmesine katkıda bulunabilecek iltihaplanmaya neden olabileceğini söyledi.
Dermatologlar, ortalama olarak saçınızı her gün ya da en az iki ila üç haftada bir şampuanla yıkamanız gerektiğini, ancak bunun saç tipine, dokusuna, yaşına ve saç şekillendirici ürünler kullanıp kullanmadığınıza bağlı olduğunu söyledi. İşte şampuana dair dermatolog önerileri…

Bilmeniz gereken başka neler var?

Saçlarınıza nasıl bakım yapmanız gerektiğine dair dermatolog önerileri:

Önerilen saç yıkama sıklığı oldukça değişken olmakla birlikte, genel olarak dermatologlar saç tipine, dokusuna, yaşına ve diğer faktörlere bağlı olarak saçların her gün ila iki ila üç haftada bir yıkanmasını öneriyor.