Bülent Civanoğlu
Bülent Civanoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

809 yıl önce

Türkiye bugünlerde ekonomik krizi, çarşı pazardaki yangını konuşmak yerine iktidar partisinin tutturduğu bir türkü olan “yeni, sivil Anayasa yapalım” tartışmasına odaklandırılmaya çalışıyor.

Maalesef, 31 Mart seçimlerinden zaferle çıkan CHP ve Genel Başkanı Özgür Özel de “cambaza bak cambaza” numarasını yutuyor. Amacın emeklinin, işçinin, köylünün açlıkla mücadelesini gündemde tutmamak ve bu arada da kendi keyiflerine göre bir anayasa yapmak olduğunu sağır sultan biliyor.

Bir de tutturmuşlar “sivil anayasa, sivil anayasa” diye bir tekerleme. Ya, siz bizim aklımızla dalga mı geçiyorsunuz? 22 yıldır Türkiye’de 12 Eylül cuntacılarına rahmet okutacak uygulamalar, soruşturmalar, yargılamalar yapılmadı mı?

Ülkede cadı avları düzenleyip “bu Balyozcu, bu Ergenekoncu, bu KCK’lı” diyerek yazar çizer, gazeteci, akademisyen, asker ne kadar muhalif varsa, ne istedilerse verdiğiniz ortağınız ile birlikte içeri atmadınız mı?

Daha sonra yine 2010 referandumunda “sivil anayasa, sivil anayasa” türküsü ile ortağınızla birlikte eski ülkücü ve liberalleri, Meclis kürsüsünden asılan gençlerin mektuplarını okuyarak, “yetmez ama evet” dedirttirerek koyun gibi gütmediniz mi?

“Yetmez ama evet” diyenler seçim sabahı uyandıklarında Türkiye’nin adliyelerini Hocaefendinize bir gardiyanın belindeki anahtarlar gibi teslim edildiğini görmediler mi?

Bu ülkeyi 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası yıllarca kanun hükmünde kararnamelerle yönetip eski ortaklarınız ve muhaliflerinizi inim inletmenizi tarih kitaplarında okumadık, birebir yaşadık.

Soruşturma dosyalarında 20’li yaşlarındaki çocuklar içeri atılırken Pensilvanya’da Fetullah Gülen’in dizinin dibinde oturan AK Partililerin o dosyalardan bir bir ayıklandığını seyretmedik mi?

Şimdi gelmişsiniz sivil anayasa yapacakmışsınız. Anayasa’ya uymadığınızdan dolayı Devlet Bahçeli çıkıp da Türkçesi “Cumhurbaşkanı Anayasaya uymuyor ona göre Anayasa yapalım, adı da Türk tipi başkanlık olsun” diyerek 2017’de Anayasa değiştirilmedi mi?

Hal böyleyken Cumhurbaşkanının bu yeni yapılacak Anayasa’ya harfiyen uyacağı garantisini veren var mı?

Ha, ben bu yazıyı birkaç ay sonra yazsaydım, şu anda TBMM’de görüşülen etki ajanlığı ile suçlanabilir ve bütün Anayasal haklarımdan mahrum olabilirdim, o da başka bir yazının konusu.

Sivil Anayasa derken, Demirel’in dediği gibi “Zarfa değil mazrufa bak!..” Çünkü 1961’de askerlerin yaptığı Anayasa belki Avrupa standartlarında Türkiye’ye büyük gelen oldukça özgürlükçü bir metindi.

Birilerinin işine gelmeyince ilk olarak 1972 yılında, daha sonra 12 Eylül’de askerler ve özellikle siviller tarafından yamalı bohçaya döndü. Sivillerin yapacağı Anayasa’dan sonra Kenan Evren’in 1982 Anayasasını mumla arayabiliriz, benden söylemesi.

Gelelim dünyanın ilk anayasası kabul edilen Magna Carta’ya… 1215’te İngiltere’de Kral’ın yetkilerini kısıtlayan belgenin en önemli maddesi şudur:

“Özgür hiç kimse kendi benzerleri tarafından ülke yasalarına göre yasal bir şekilde muhakeme edilip hüküm giymeden tutuklanmayacak, hapsedilmeyecek, mal ve mülkünden yoksun bırakılmayacak, yasa dışı ilan edilmeyecek, sürgün edilmeyecek veya hangi şekilde olursa olsun zarara uğratılmayacaktır.”

Yani anlıyoruz ki 809 yıl İngiltere Kralı’nın kısıtlanan yetkileri bugünün Türkiye’sine ne kadar benziyormuş değil mi?

Biz Anayasa da yapsak Magna Carta’yı yeniden yazıya döksek de özgürlükçü olamayacağını ve kimsenin de uymayacağını adımız gibi bilmiyor muyuz?

HABERLER