Bugün 10 Ağustos… 10 Ağustos tarihinin Türk siyasal tarihinde önemli bir yeri var. Bundan 7 yıl önce bugün, Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Cumhurbaşkanı halk tarafından seçildi: Recep Tayyip Erdoğan…
Erdoğan, 10 Ağustos 2014 seçiminde 21 milyon 143 oy alarak, yüzde 51.79’la cumhurbaşkanı oldu.
2014 sonrası Türkiye çok önemli gelişmeler yaşadı. Kuşkusuz bugüne yön veren olay 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimiydi. 15 Temmuz sonrası MHP’nin nicedir ayak dirediği “başkanlık sistemi”ne “evet” demesiyle Türkiye, 200 yıllık “parlamenter sistem” deneyiminden vazgeçti. Adına “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” denen “Türk tipi başkanlık sistemi” 24 Haziran 2018 seçimleriyle resmen başladı. Erdoğan, bu kez 26 milyon 330 bin 823 oy alarak, yüzde 52.59’la konumunu korudu.
Cumhurbaşkanlığında geçen 7 yılın ardından tablo nasıl?
Metropoll Araştırma’nın “Türkiye’nin Nabzı Temmuz 2021” çalışması bu konuda yol gösterici olabilir. “Bilgisayar destekli telefonda anket” yöntemiyle yapılan araştırmada katılımcılara “Genel olarak düşündüğünüzde Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzını onaylıyor musunuz?” sorusu yöneltilmiş. Buna göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev onayı yüzde 48.1 düzeyinde (Bu oran Haziran 2021’de yüzde 47.1, Mayıs 2021’de yüzde 45.2’ydi). Onaylamayanların oranı ise yüzde 47 (Bu oran Haziran 2021’de yüzde 48.6, Mayıs 2021’de yüzde 49’du). Artı eksi 1-2 puanlık hata payını da düşünürseniz “fifti fifti” diyebilirsiniz.
Metropoll’un Kurucusu Özer Sencar, son tabloya bakarak, şu yorumu yapmış:
“Erdoğan Cumhurbaşkanlığı seçimini güvenceye almak için Kürt seçmeninin desteğini alması gerektiğini biliyor. Aynı anda hem Kürt seçmeni hem de milliyetçi seçmeni birlikte hedefliyor. Diyarbakır gezisinin bu hesapla yapıldığı açık. Gezi HDP ve Kürt seçmen üzerinde etkili olmuş görünüyor. Muhalefet partileri neyi yanlış yaptıklarına dikkatle baksınlar.”
Gerçekten de Cumhurbaşkanı’nın görev onayı tablosuna MHP ve HDP seçmeni açısından bakıldığında görünen rakamlar dikkat çekici. MHP’li seçmenin görev onayı yüzde 53.1’den yüzde 76.8’e, HDP’li seçmenin görev onayı yüzde 12.4’ten yüzde 32.9’a çıkarken, onay vermeyenlerin oranı azalmış.
HDP seçmeninin bakışını sadece Diyarbakır gezisine bağlamak ne kadar doğru, tartışılır!
Bana kalırsa tabloda tartışılması gereken MHP ve HDP’den ziyade İYİ Parti ve Saadet’in durumu. Zira İYİ Parti seçmeninin Cumhurbaşkanı’na onayında yüzde 13.1, Saadet Partisi seçmeninin onayında da 36.8’lik bir artış söz konusu. Elbette onaylamayanların oranında da azalma var.
Tabii tablonun en dikkat çekici yanı Erdoğan’ın kendi partisindeki durum. Buna göre Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına onay veren AKP’lilerin oranı yüzde yüzde 7.7 azalırken, onay vermeyenlerin oranı da yüzde 7.9 oranında artmış.
Elbette bu bir seçim anketi değil, ancak veriler son derece ilginç. Hem tartışılmaya hem de izah edilmeye muhtaç.
Salt bir gezi HDP seçmeni üzerinde bu kadar etkili olabilir mi? Sütre gerisinden HDP’ye uzatılan zeytin dalına rağmen MHP desteği bu kadar güçlü devam edebilir mi? Hadi teşkilat problemleri, ekonomideki kriz vs. ile AKP desteğindeki erimeyi açıkladınız, İYİ Parti’nin yüzde 13’lük onay artışına ne diyeceksiniz?
Eğer tablo doğruysa birileri zil takıp oynasın, birileri de şimdiden karaları bağlasın!..
Yok tablo sahanın yansıması değilse Metropoll’u telefonda işleten vatandaş fena geliyor demektir ki ters köşeye hazırlanın!
Sizce hangisi?