Dünya Çevre Günü nedeniyle kaleme aldığım dünkü yazıma “Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilemez” başlığını atmıştım. Bu veciz söz Türkiye’nin hafızasına maalesef acı bir olayla kazınmıştı.
Hatırlarsınız…
Gazeteci Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de öldürülmüştü. O zaman çocuk yaşta olan katili Ogün Samast, 36 saat sonra yakalanmıştı. Kamuoyuna yansıyan ilk fotoğrafında dikkat çeken iki şey vardı:
Elindeki bayrak ile arkasında, üzerinde Atatürk’ün o sözlerinin yazdığı takvim…
Tabii suikastın ardından bu fotoğraf karesi ve o sözler çok manidar bulunmuş, çok tartışılmıştı.
Oysa Atatürk’ün o sözleri söyleme nedeni çok farklıydı. Atatürk, 1925 yılında Ankara’da kurmak istediği orman çiftliği için uzmanların hazırladığı “olmaz” raporuna karşılık söylemişti o sözü.
Deyim yerindeyse yazımın daha mürekkebi kurumadan benzer sözleri Bursa için duymaktan mutlu oldum. Üstelik bu sesin Bursa’nın patronlar kulübünden yükselmesi çok daha anlamlıydı. O sesin sahibi Bursa Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BUSİAD) Başkanı Ergun Hadi Türkay‘dı.
Türkay, Avrupa Yeşil Paktı Görev Gücü’nün* tanıtımı için düzenlenen toplantıda iki önemli açıklama yaptı.
İlk açıklama Yunuseli tartışmalarına ilişkindi:
“Yunuseli Bursa’nın değeridir. Bursa’ya ait olması gerekir. (İmara açılması) Kesinlikle karşıyız. İkizdereliler toprağına nasıl sahip çıkıyorsa Bursalılar da sahip çıkmalı. Ne okul ne hastane… Kesinlikle bir çivi çakılmasını istemiyoruz. Bunda da çok samimiyiz.”
Ben işte bu sözleri “Bursa toprağı kutsaldır, kaderime terk edilemez” diye yorumladım.
Sanırım Yunuseli konusunda iş dünyasından kurumsal olarak duyduğumuz ilk açıklama oldu bu. Darısı diğer SİAD’ların, BTSO’nun ve OSB yönetimlerinin başına!
Bursa’da hali hazırda 17 OSB var. OSB statüsü olmayan sanayi bölgeleri ve hazırlıkları yapılanlarla birlikte sayının 25’e dayanması bekleniyor. BUSİAD Başkanı, bu konudaki çarpıklığa da dikkat çekti:
“Sanayi bölgeleri artık yeterli, defalarca belirttik. Özellikle tarım arazilerinde kurulmasına kesinlikle karşıyız. Bursa sanayi bölgelerine doydu. Sanayi ister ister istemez kirlilik getiriyor.”
Tıpkı Yunuseli’de olduğu gibi bu konuda da BUSİAD’ın yanına diğer SİAD’ları, BTSO’yu, OSB yönetimlerini de koymak isterdim. Onların da aynı görüşleri savunmasını ve dahası ısrarcı olmasını beklerdim. Ama olmuyor.
Bursa’nın bereketli toprakları üzerindeki kem gözler hiç eksik olmuyor!
___
*Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın Bursa’daki uygulamasını sağlamak amacıyla BUSİAD bünyesinde Avrupa Yeşil Paktı Görev Gücü kuruldu. Bu konuyla ilgili ayrıntıları aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.