Kültür ve Turizm Bakanlığı, müze ve ören yerlerinin internet üzerinden gezilebilmesi amacıyla www.sanalmuze.gov.tr adlı bir internet sitesi kurmuş. İyi de yapmış. Siteye girip Türkiye’deki 32 müze ve ören yeriyle bir geçici sergiyi ücretsiz olarak gezebiliyorsunuz. Siteye ilgi bir hayli yoğun. Sana müzeler Mart 2020’den Nisan 2021’e kadar tam 12 milyon 529 bin 246 milyon kez ziyaret edilmiş.
Peki hangi müze ve ören yerleri var bu sanal gezide?
Sırasıyla Ankara’dan 5; İstanbul, İzmir ve Çorum’dan 3’er; Çanakkale, Şanlıurfa, Gaziantep ve Denizli’den 2’şer; Samsun, Antalya, Adana, Hatay, Van, Aksaray, Nevşehir, Adıyaman, Bitlis, Uşak ve Mersin’den birer müze ya da ören yerini üç boyutlu gezmek mümkün.
Bu kadar lakırdıyı niye ettiğime gelince…
Acaba bu projede Kültür ve Turizm Bakanlığı Bursa’yı neden görmezden geldi?
Cumalıkızık-Hanlar Bölgesi-Sultan Külliyeleri hattıyla UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Osmanlı şehri Bursa, ne bileyim, örneğin Aksaray’daki Ihlara Vadisi’nden daha mı önemsiz?
Tarihi Kentler Birliğinin Türkiye’deki her şehre örnek gösterdiği Bursa Kent Müzesi ya da Türkiye’nin ilk ve tek Tekstil Sanayi Müzesi Merinos’un hiç mi kıymeti yok?
Arkeoloji ise mesele, tarih öncesi ilk köyün kurulduğu Akçalar Aktopraklık Höyüğü – yoğun sanayi baskısı altında kalsa da – Bursa’da ve tam bir açık hava müzesi değil mi?..
Mesele etnoğrafya ise yaşam kültürü tüm öğeleriyle Alipaşa Mahallesindeki Hasan Eşref Konağında yaşatılmıyor mu?..
Hangi birini sayayım; Hünkar Köşkü’nü mü, Karagöz Müzesi’ni mi, Enerji Müzesi’ni mi, Göç Müzesi’ni mi, Vakıf Müzesi’ni mi?..
Üstelik Bursa’daki müzelerin çoğu Büyükşehir Belediyesi eliyle Kültür ve Turizm Bakanlığından çok önce sanal ortama taşınmış durumda. Başka deyişle yapılması gereken sadece bakanlığın belediye ile teknik bir entegrasyon sağlaması…
Ama Ankara uğraşmaz bu işlerle, umrunda da olmaz…
Kültür ve Turizm Bakanlığı Bursa’yı görmezden geliyorsa Bursa’yı gözlerine sokmak bizim görevimiz değil mi? Valiliğin, Kültür ve Turizm Müdürlüğünün, Büyükşehir Belediyesinin, Tanıtma Birliğinin…
Belli ki Kültür ve Turizm Bakanlığı Bursa’yı görmezden gelmiş, gelmiş de bizim Büyükşehir diyemiyor mu: Ey bakanlık, bak elimizde senin bu projeni zenginleştirecek dünya kadar üç boyutlu görüntü mevcut, al koy şu sitene!..
Vaktiyle bir Kültür ve Turizm Bakanı’ndan Bursa surlarının restorasyonu için destek istenmişti de “9 bin yıllık Diyarbakır surları dururken sizin surlarınızla uğraşamam” demişti adam!
Surları bırakın, şu anlattığım kadar bile uğraştıkları yok Bursa’yla!..