Başlıktaki soruyu tekrarlayayım:
“Hükümetin EYT konusunda bir çalışma yaptığı yönündeki kulis haberleri gerçek mi, yoksa iktidar kendisine yakın bazı kalemler aracılığıyla ‘Yaparsa yine AK Parti yapar’ algısı mı oluşturmaya çalışıyor.”
Haberleri hatırlatarak devam edeyim. Hatırlatayım ki aklıma neden böyle bir soru takıldığı daha net olarak ortaya çıksın.
3600 ek gösterge için düğmeye basıldığının açıklanmasında sonra Türkiye gazetesi Yayın Koordinatörü Yücel Koç, çok iddialı bir şekilde hem “intibak yasası” çıkarılacağını yazdı, hem de EYT mağduriyetinin giderileceğini…
Koç, 5 Eylül 2021 tarihli bu yazısından sonra da iddiasını birçok kez yineledi, verdiği haberin kaynağını da açıkladı: “Bakanlıktan birileri…”
Koç, “Güvenmediğimiz kişiler olmasa zaten yazmazdık” diye de iddiasını sürdürdü.
Koç’un ardından tartışma programlarındaki iktidar sözcüsü Cem Küçük çıktı sahneye. “EYT’de bir çalışma var. Çıkar mı bilmiyorum ama çalışılıyor.” dedi.
Yandaş medyayı yakından izlediği anlaşılan AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Taner de çıktı müjdeyi verdi:
“EYT’liler endişe etmesin. Bu geçmişten gelen bir hadise. Bunu düzeltmek de bize düşüyor.”
Peki, bu hatırlatmalardan ne çıkar?
Bilirim ki siyasetçi gazeteci kullanmayı sever. Gazeteciye bazen “kesin” bilgi verir, bazen “muhtemel” bilgi… Bazen de aslı astarı olmasa da gündeme gelmesinde bir sakında olmayan kulisleri üfler kulağa…
EYT ile ilgili yukarıda sıraladığım haberler bunlardan hangisidir, bilemiyorum. Daha önce de yazdığım gibi bana göre EYT dosyası raftan indi! Ama o dosyanın kapağı açıldı mı? Elimi ateşe atmam doğrusu!
Açıkçası EYT kitlesine umut veren haberlerin hep aynı cepheden gelmesi soru işaretleri yaratıyor. Bu haberlerin “gündeme gelmesinde sakınca olmayan” türde haberler olduğu düşüncesi var bende. Olursa olur, olmazsa “çalışıldı, bakıldı, bilmem kaç kombinasyon denendi, ama olmadı” diye yeni bir açıklama yapılır!
Peki biz kimin sözüne itibar edeceğiz?
Örneğin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e mi?
Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Vekili’yken EYT’lilere “Cumhurbaşkanımız talimat verdi, EYT raporu hazırlıyoruz” diyen…
Sonra Prof. Dr. Cem Küçük’e “Bu konuda bir formül üreteceğiz, üzerinde çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımızın talimatı var” diyen…
Ardından NTV’ye “Çalışmalarımız uzun soluklu olacak, şu an işin çok başındayız” diyen…
Ve en sonunda da Ahmet Hakan’a “Bunlar tamamen söylentiden ibarettir.” diyerek bütün sözlerini yalanlayan Bilgin’e mi?
Yoksa, 2018’de verdiği 3600 ek gösterge sözünün 2022 sonunda tutulacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mı?
EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak’ın da sık sık yinelediği gibi “Ancak Resmi Gazete’ye inanacak” EYT’liler.
Madem durum böyle, ne yapılacak?
Ne demiş, adaletin sultanı Hazreti Ömer:
“Sabır boyun eğmek değil, mücadele etmektir!..”
O halde benim gibi EYT’lilere düşen mücadelede safları sıklaştırmak olacak!