Esat Kaplan
Esat Kaplan
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

‘Hayal etmek sonu olmayan bir güçtür!..’

Bursa’daki kitap fuarlarından birindeydi. Sevgili Aydın Ilgaz, Çınar Yayınları standında kitap imzalıyor, bir yandan da sohbet ediyorduk. Türk edebiyatının çınarı Rıfat Ilgaz’ın Hababam Sınıfı’nı televizyonda izleyen çocuklar bu kez kitabıyla tanışıyor, Rıfat Hoca’nın çocuklar için yazdığı onlarca kitabı inceliyorlardı.

Ortam bir hayli kalabalık… Fuar salonunu dolduran çocukların gürültüsü çekilmez haldeydi, bana göre. Sıkıldığımı görmüş olacak ki şöyle dedi Aydın Ağabey:

En sevdiğim ses kitap fuarlarındaki çocukların sesi…”

Merinos’ta, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde o güzel uğultu vardı dün…

Biliyorsunuz, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararıyla 2021 Hanlar Bölgesi ve İpek Yılı ilan edildi. Kültür ve Sosyal İşler Dairesi de bu kapsamda “Çocukların Kaleminden Bursa’nın Hanları” başlıklı bir atölye düzenledi. Atölyeye katılan 9-12 yaş arası 20 çocuk 3 hafta süreyle “yazarlık” eğitimi aldı. Atölyede üç gruba ayrılan çocuklar Bursa’nın üç önemli tarihi değerini; Koza Han, Pirinç Han ve Fidan Han’ı hayalleriyle birleştirip gencecik kalemleriyle hikayeleştirdiler. Üstelik tüm bu süreci “uzaktan” yürüttüler. Bursa Büyükşehir Belediyesi de o hikayeleri bir kitapta topladı. İşte Merinos’ta o kitabın tanıtım töreni ve imza günü vardı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik, törendeki konuşmasında, çocukların yaşadıkları şehrin tarihi değerleri üzerine yaptıkları çalışmanın kitap haline getirilmesi ve bunun için bir imza günü düzenlenmesinin ilk kez Bursa’da yaşandığını dile getirdi.

Bahar aylarında başlayan atölyenin çocuklar dışında iki kahramanı vardı: Sevgi Uyumaztürk ve Hülya Biyan

Hülya Biyan, Işık Kaplan ve Sevgi Uyumaztürk…

Işık Kaplan kitabını “Hayal etmek sonu olmayan bir güçtür!” notuyla imzaladı…

Her şeyden önce öğretmenim” diyen Yazar Koçu Hülya Biyan, atölye sürecinde çocuklarda “yazıya dair” önemli bir farkındalık oluştuğunu, ortak çalışma ve iş birliği konusunda güzel bir örnek sergilediklerini anlattı. Her şeyin ötesinde onlar kendine güvenen ve cesur çocuklardı. Zira yazmak cesaret isterdi!

Biyan, Atatürk’ün kendisine de rehber olan şu sözlerini hatırlattı:

Kitapsız yaşamak; kör, sağır, dilsiz yaşamaktır.”

“Çocukların Kaleminden Bursa Hanları”nı pandeminin en sıkı günlerinde hayal eden ve sonrasında da o hayali hayata dönüştüren isim ise Sevgi Uyumaztürk’tü.

Sevgi Uyumaztürk, Bursa ve sosyal sorumluluk denince akla gelen ilk isimlerdendir. İçinde olduğu her projeye canla başla sarılır, büyük titizlik gösterir, emeğini esirgemez, yüreğini koyar. Yeter ki inansın!..

Sevgi Uyumaztürk Etkinlik Yönetimi olarak Proje Danışmanı sıfatıyla görev aldığı son projede de öyle oldu. Pandemiden kaynaklanan her türlü güçlüğün üstesinden büyük bir özveriyle geldi. Bursa’nın farklı bölgelerinden, farklı okullardan, farklı sosyal ve kültürel düzeylerden çocukları bir araya getirdi. Hem şehir o çocuklara bir şeyler verdi, hem o çocuklar şehre değer kattı.

Gelelim çocuklara ve hikayelerine…

Ahmet Yekta Yaldız, Damla Yıldız, Duru Deniz Mengüloğul, Enes Baki Karakaşlı, Işık Kaplan, Nisanur İpek ve Zeynep Ela Ceran’ın Koza Han’ı anlattıkları hikayenin adı: “Koza Han Afiş Yarışması…”

Pirinç Han’daki Festival” adlı hikayenin yazarları ise Ada Sarı, Ceylin Sert, Çağla Çalova, Ece Çelik, Nida İlhan ve Nurefşan Çavuşoğlu

Eyüp Ömer Sevinç, İmge Hacıbaba, Karen Karakoç, Mustafa Halil Özçakar, Münevver Afra Arkun, Pırıl Öner ve Zeynep Naz Öğüt ise “Fidan Han Ormanı” adlı hikayeyi kaleme almışlar.

“Çocukların Kaleminden Bursa Hanları”, Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa Kütüphanesine uzun bir aranın ardından eklediği son eser oldu. Çok da anlamlıydı. Özellikle de çocukları geleceğe hazırlamak bakımından… Onlara yapılan yatırım, üstelik kültür sanat alanında ifadesini bulan bir yatırım, bana kalırsa her türlü hizmetten daha önemli.

HABERLER