Altının kafası bugünlerde hayli karışık.
Özellikle son bir aydır ciddi bir dalgalanma var.
Bunun temel nedeni ons fiyatın yön konusunda bir türlü karar verememesi.
Dolar/TL’nin son bir ayda istikrarlı biçimde her işlem günü ortalama 2 kuruş yukarı gittiği bir ortamda gram fiyatın oynak seyir izlemesi tamamen onstaki karmaşadan kaynaklanıyor!
Adeta tahterevalli misali ons fiyat yurtdışı piyasalarda bir yukarı bir aşağıya çıkıp inmekte.
Bu oynaklığın altındaki ana etkenler ise ağırlıklı olarak ABD’de olup bitenler.
Bankacılık krizi, yüksek enflasyon, yavaşlama sinyalleri vermeye çalışan ekonomi… Ve en taze olarak eklenen borç tavanı kriz.
Bütün bu alarm manzarasına karşın Amerikan Merkez Bankası Fed’in bir türlü netleşmeyen para politikası altının da başını döndürdü!
Bazen güvenli liman algısıyla bazen de dolardaki değer kaybıyla 2 bin doların üstünde rekora doğru koşan anları oldu ons altının.
Ama bin 960 doların altına indiği zamanları da oldu.
Bu manzaranın gereği yaşanan her gelişme, gelen her dikkate değer haber ve veri sonucunda yatırımcı da altında doğru pozisyonu almaya çalışıyor.
Ancak, ABD ekonomisinden çok net sinyaller gelmediği sürece doğru pozisyonun bulunması pek de kolay olmayacaktır!
Mevcut manzaraya son gelişmeler ve geleceği barındırma iddiasındaki teknik analiz penceresinden baktığımızda ilk anda 2 bin dolarlık kritik sınır göze çarpıyor.
Bu seviyenin altına doğru yaşanan sarkmalarda bin 977 ile bin 969 dolarlık destek seviyelerinin işlerliği öne çıkıyor.
Ancak, bu desteklerin da kırılma potansiyellerine dair sinyalleri son günlerde gördük!
Piyasaların kar realizasyonu için mazeret aradığı seviyeler de diyebiliriz bu rakamlara.
ABD borç tavanı krizi, bankacılık krizi ve enflasyona dair gelişmeler dolar endeksini yukarı iterek onsu aşağıya doğru baskılayabilir. Ters istikamete yani yukarı doğru altını itecek gelişmelerin yaşanma ihtimali de yok değil!
Biz kısaca ve kısa vade açısından önce aşağı yönlü trendi inceleyelim.
Öncelikle bin 960 doların altındaki kalıcı kapanışların onsu bin 900 seviyelerine kadar indirme potansiyeli mevcut teknik açıdan.
Ancak bin 960’ın altı denense de kalıcı olmadı son işlemlerde. Eğer ki kalıcı kapanış gelirse bin 955 dolarla bin 942 dolar aralığı kritik bölge! Buralardan tepki alımları gelebilir.
Keza onsu yukarı itecek gelişmelerin varlığında da önce bin 990 dolar ardından da 2 bin dolarlık kritik seviye yeniden görülebilir.
Dolar endeksinin değer kaybı ve diğer ekonomik faktörler bu seviyenin üstünde 2 bin 18 ve 2 bin 30 dolarlık dirençlere kadar onsu itme potansiyeli üretebilir!
Kısacası ons tarafında oynaklığın sürmesi için sebepler var. Ve geri çekilmeler de ciddi bir alım fırsatı yaratabilir, özellikle de iç piyasada.
Çünkü doların şimdilik sınırlı ve istikrarlı olan yükselişi gram altını desteklemeyi sürdürüyor. Ve daha da yüksek bir potansiyelle destekleme imkanı da olabilir!
Dolayısıyla geri çekilmelerin alım fırsatı yarattığı dikkate alınmalı.
Kapalı Çarşı’da fiyat farkı olmakla birlikte gramdaki temel gösterge fiyatın bin 250 TL’nin altına doğru indiği zamanların bir fırsat yaratması mümkün.
Ancak bin 260 civarında da özellikle uzun vadeli düşünen yatırımcı için fırsatlar olduğu aşikar!
Bin 290 TL’ye doğru olabilecek ataklar ise kar realizasyonu imkanı verebilir.