Hızlı koştu.
Ve nefesi kesildi.
Borsa İstanbul, rekor serisine ara verdi.
Tam 6 işlem günü yükselen endeksler dün geri çekilmeye sahne oldu.
Yükseliş sürecinde yüzde 25’lik bir ortalama kazancın kendini gösterdiği BİST 100 Endeksi, bir günde ise yüzde 2 kayıpla soluklanma havasına girdi!
Bu çerçeveden bakıldığında aslında net biçimde kardan zarar edildiği görülmekte. Hem de yüksek bir kar seviyesinden küçük bir zarar olarak nitelenebilir son geri çekilme.
Yani teknik ifade ile bir düzeltme hareketi yaşandı Borsa İstanbul’da.
BIST 100 Endeksi’nin 6 günlük rallisi 3 bin 148 puanlık tarihi zirvenin ardından sert bir frenle yolundan dönmüş vaziyette!
Borsa İstanbul’un net biçimde son haftalarda ayrıştığına şahit oluyoruz. Üstelik her iki yönde. Yani dünya borsaları satıştayken BİST rekor kırmaktaydı. Ya da dün gördüğümüz gibi dış piyasalar yükselirken bizim endekslerde gerileme yaşanmakta.
Peki neden?
Sondan başlayalım.
Rekor serisinin mimarı olan bankacılık hisseleri ortalama yüzde 3 inişteydi dün.
Bunda Merkez Bankası’nin banka kredilerine dönük referans faizi düşürmesinin bir payı var. Ticari kredilere dönük tahvil alma zorunluluğunu getiren önceki düzenlemenin pozitif tarafının fazlaca satın alınmış olması da kar satışına kısa sürede geçilmesine yol açan faktörlerden biri oldu.
Metal üreticileri ile inşaat sektörü hisselerinin de hafif satış görmesi endeksteki genel düşüşü destekledi.
BİST’in tadının kaçmasında ham petrolün 100 doları aşmasının ve doların da yükselişini korumasının payı var şüphesiz! Çünkü Türkiye’de enflasyon ve büyümenin en fazla duyarlı olduğu temel faktörler enerji ve kur.
Kısacası hisse senetlerini yeni bir rekor serisinden alıkoyan yeterince iç faktör var. Dış piyasalardan da ters yöndeki ayrışmamızın altında rekor enflasyon ve kuru dizginlemek üzere alınan değişik ve çeşitli tedbirler gibi kendimize özgü nedenler yer alıyor.
Dışta da ABD para politikasının şahinleşeceğine dair mesajların artması da Borsa İstanbul’da “bekle gör” stratejisinin öne çıkmasına neden oldu.
Peki bundan sonra ne olacak?
Yeni rekor beklemeli mi?
Yoksa BİST’in modası geçiyor mu?
Genel bir bakışla ifade edersek rekorların tazelenmesi için uygun zemin hala var!
Öncelikle dolar bazında endekslerimiz hala çok düşük. Yani yeni rekor falan yok. Hisseler pek çok sektörde hala iskontolu. TL bazındaki rekor serisine rağmen ucuz hisse varlığı mevcut.
Çünkü yabancı sayısı sınırlı da olsa dolar bazında hisselerimiz ucuz. Büyüme trendi ekonomide hala mevcut. Ve en önemlisi yüksek enflasyon vatandaşı illa ki bir şekilde alternatif yatırım araçlarına yönlendiriyor!
Dövizin kısmen baskılandığı bir ortamda yönelim belli oranda gayrimenkule dönüktü. Ama Borsa İstanbul da yüksek enflasyona karşı tercih edilen bir alan oldu.
Enflasyona karşı koruma aracı olarak hisselere ilginin sürmesi kaçınılmaz bir sonuç!
Borsa’yı desteklemek üzere kamu tarafından atılan adımların varlığı da unutulmamalı.
Elbette ki sektör ve firma duyarlılıkları olmakta ve olacaktır da.
Ayrıca dış etkiler de bir parça zikzaklı rota çizmeye aday endekslerimiz adına.
Yani oynak bir piyasa atmosferine karşı daha seçici olunması gereken günlerdeyiz.
Neticede temmuz ortasında başlayan rallinin soluklanma zamanı geldi. Ama orta ve uzun vadede doğru kağıtların seçimi kazanç olarak tasarruflarınıza fazlasıyla yansıyacaktır!
Hele de kısa vadede pek mümkün olmasa da yabancı sermaye akışı bir miktar başladığında Borsa İstanbul’un yepyeni rekorlarına şahit olmak da zor olmayacaktır.