14 Mayıs fiyatlaması geride kaldı.
28 Mayıs fiyatlaması başladı.
Ama 19 Mayıs tatili nedeniyle 4 günlük işlem süreci içerisinde çok net bir kararsızlık yansıdı piyasalara!
İlk tur seçiminin ardından Borsa İstanbul‘da önce satış geldi. Ardından yükseliş sonra tekrar satış…
Kısacası ciddi bir dalgalanma ile karşı karşıya kaldık hisse senetleri cephesinde!
Nispeten dar bantlı sayılabilecek bir dalgalanma diyebiliriz. Ama hayli kararsız bir tavır, ciddi bir oynaklık yansıdı Borsa İstanbul’daki işlemlere.
Belirsizlik, öncelikli neden konumunda bu tabloda!
Riskten kaçınan yatırımcı alımları sınırladı hatta kısmi satışa geçti.
Peki risk olarak algılanan ne?
Yatırımcı açısından birbirine zıt iki kavram dillendiriliyor risk anlamında.
29 Mayıs sabahı yeni cumhurbaşkanı kesinleşmiş olacak. Yani bir belirsizlik ortadan kalkacak!
Ama kimilerine göre meclis çoğunluğu Cumhur İttifakı’nda olduğu için Kemal Kılıçdaroğlu seçilirse uyum sorunu çıkabilir. Bu süreç de icraatları aksatarak yeni bir seçim sürecini dahi tetikleyebilir.
Bu senaryoyu risk olarak algılayanlar bekle göre stratejisine geçmekte.
Bir diğer senaryoya göre ise Recep Tayyip Erdoğan seçilirse mevcut para politikasının devamı anlamına gelecektir bu durum! Ve söz konusu politika da önümüzdeki aylarda kriz üretme potansiyeli taşımakta.
Dolayısıyla bu senaryoyu fiyatlayanlar da piyasalarda negatif etki yaratıyor.
Ancak seçim sonrasına dair para ve ekonomi politikaları açık olarak ifade edilmediği için net bir görüntü yok gelecek adına.
Ve son piyasa hareketlerini kısmen siyasi manipülasyon olarak niteleyen kesimler de var! Ama elindekini koruma derdinde olan yatırımcılar da var. Dolayısıyla BİST 100 endeksi 4 bin 500 puanın üzerinde tutunma çabasını sürdürüyor.
Bunun dışında özellikle Merkez Bankası döviz rezervlerine dair negatif haberler dikkat çekiyor.
Hem belirsizlik fiyatlaması hem de rezerv haberleri nedeniyle dolar günde neredeyse beş kuruşa ulaşan bir artışa sahne oluyor artık!
Ancak bu manzaraya rağmen dövize doğrudan hücum yaşanmıyor.
Dövize yönelim var. Ama Kur Korumalı Mevduat üzerinden yani TL vasıtası ile sisteme yük getirmemeyi tercih ediyor vatandaşlar!
Ve yine KKM’de yeni rekor seviyeler görüldü son verilere göre.
Yatırımcıyı endişelendiren senaryoların kendince haklılık payı olabilir. Ancak yüksek dozda karamsarlık pompalamaya yetecek bir atmosfer yok!
Eğer ki bu yıl içinde sürpriz bir yeni seçim gündeme gelmeyecekse piyasalarda nispi bir istikrarı özellikle kabine oluşumu ve ekonomi politikasının netleşmesiyle görmemiz kuvvetle muhtemel.
Ve yönetimde kim olursa olsun dövizde daha hızlı bir yükselişe izin vermemek öncelikli gayreti olacaktır! Sıkça ifade ettiğim üzere 2024 baharında yerel seçim olması döviz kurlarının baskılanması için ciddi bir sebep. Enflasyon yükselmek için hazırda bekliyor.
Neticede yeni bir enflasyon yükü anlamına gelecek olan dövizin yüksek hızda yukarı hareketine imkanlar ölçüsünde izin verilmeyecektir.
Bu atmosferse hisse senetlerini yine cazip hale getirme potansiyeli taşıyor!