Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Piyasaların kafası niye karıştı?

İlginç bir hafta geride kalıyor.

Piyasalar yine yön arayışına girdi.

Üstelik ani ve sert hareketlerle!

Altın ve borsa endekslerinde gördüğümüz tarihi zirveler önce yatırımcısını mutlu etti. Ardından gelen satış rüzgarları moralleri sarstı, kafaları karıştırdı.

Dolarda başlayan düşüş trendi de çok kısa sürdü!

Kripto dünyası ise bambaşka sorunlarla boğuşuyor son günlerde.

Neticede sürekli dikkat çektiğimiz oynaklık riski çok net bir örneklikle kendini yine gösterdi bu hafta.

Özellikle ABD’de para politikasının gevşeme ihtimalini satın alan piyasaların erken davrandığını da ortaya koydu bu haftaki gelişmeler!

Amerikan Merkez Bankası Fed’in yöneticilerinden gelen mesajlar ve son veri setleri, şahin bir görüntü vermeye başlayınca küresel çapta piyasaların tadı kaçtı.

Dolar endeksi tekrar yönünü yukarı çevirirken altın ve petrol başta olmak üzere değerli metaller ve emtialarda fiyatların gerilediğini gördük.

Hisse senetlerinin ve emtianın tadını kaçıran bu atmosfer küresel çapta risk iştahının azalması olarak kendini gösterdi.

İç riskler ve rekor sonrası kar satışlarının da fırsat kolladığı Borsa İstanbul’da dün itibarıyla sert satış gördük. BİST 100 endeksi yüzde 5 civarı bir kayıp yaşadı kısa bir işlem süresi içinde!

Sonraki toparlanma ise sınırlı kaldı. Ve rekorların kırıldığı bir haftada yüzde 3,5’lik gerileme günlük kapanış olarak göze çarptı.

Üstelik yatırımcı sayısının da rekor kırdığı bir dönemde gerçekleşti bu ters hareket!

İşlem hacminin 100 milyar TL’nin üzerine çıktığı bir süreçte iç ve dış nedenlerle ciddi bir düzeltme ile karşılaştı BİST.

Sektörel olarak bakıldığında ulaştırma, teknoloji ve telekomünikasyon dışındaki sektörlerin ekside olması dikkat çekiciydi.

Kısacası bu hafta borsaya hızla giren 100 bin yeni yatırımcının kısa sürede hayal kırıklığı ile karşılaşması oldu! Hisselerin son aylardaki cazibesi ve kriptodan kaçışın hızlanması kaçınılmaz olarak BİST’e yönlenimi artırmış durumda.

Ancak, çok dikkatli olunması gereken günlerdeyiz. Yoksa klasik ifade ile “keriz silkeleme” ile tanışmak zor olmaz!

Düzeltme hareketinin bir süre daha oynaklıkla beraber kendini göstermesi kuvvetle muhtemel. Dolayısıyla yatırım kararlarında hassasiyet şart.

Yine de hala çok ucuz hisselerin hayli bolca olduğu da unutulmamalı! BİST’i yukarıya taşıyacak ucuzluk dışında nedenler de var. İç büyümenin desteklendiği bir döneme giriyoruz.

Ve de çoktandır uzan durak yabancıların acelesi olmasa da piyasalarımıza gelmesi kaçınılmaz bir sonuç!

Haliyle dalgalanmalardan etkilenmeyecek bir strateji ile uzun vadeli düşünmekte fayda var.

Fon tercihleri ve dengeli sepet stratejisi bu anlamda fırsat vermekte.


Döviz ve altın yatırımcısına baktığımızda ise olağanüstü bir gelişme olmadığı taktirde kısa vadede ciddi bir kazanç görünmüyor ufukta!

En azında yılbaşına kadar dolar belli seviyelerde tutulacak. Çok fazla prim yapmasına izin verilmeyecek.

Kasım itibarıyla 18,50 – 18,74 TL bandı ağırlıklı olarak öne çıkıyor.

Haliyle bu hafta bin 68 lira ile rekor tazeleyen gram altın da fazlaca yukarı fırsatı bulamayacak bu süreçte. Onstan gelecek hafif destek mevcut. Yeni rekorlar mümkün kısacası.

Ancak son 2 haftada yaşanan hızlı yükseliş trendi yerini yavaşlamaya bırakacak. Geri çekilmeler de haliyle mümkün. Unutmayalım ki altın uzun vadede genelde mutlu ediyor yatırımcısını.

HABERLER