Furkan Kahraman
Furkan Kahraman
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Seçime bir hafta kala Bursa fotoğrafı

Seçim sandığı ile randevumuza neredeyse bir hafta kaldı.

Sıkça zikredildiği üzere Türkiye’nin belki de en kritik seçimi için adayların çalışmaları son hızla devam ediyor.

Memleket geneli için tablo anket şirketleri tarafından sıklıkla paylaşılıyor.

Kopan vaveylaya bakılırsa genel görüntü iktidar açısından pek sağlıklı değil.

Evet meydanlar boş değil. Ancak TBMM’nin sandalyelerinde ve Cumhurbaşkanı seçiminde yeterli olmayabilir…

Çünkü 2002’den bu yana gücü elinde bulunduran, türlü siyasi sistem değişikliğini yürürlüğe sokan AK Parti’nin halen ‘dış güçler’ temalı propaganda faaliyetleri ile sahada olması ve ekonomideki kötü gidiş şartları onlar için zorlaştırıyor. Tabii Maraş depremleri sonrası özellikle Kızılay Başkanı Kerem Kınık üzerinde yoğunlaşan tepkiler ve yetkililerin birbirinden ilginç beyanları da iktidarın kendi işini zorlaştırmasına yol açıyor. HÜDA-PAR hamlesinin de beklendiği etkiyi yaratmadığını da ekleyelim… Patates soğan da iktidara karşı en büyük muhalefet simgelerinden oldu…

Muhalefet ise son 20 yılın en ayakları yere basan ve özgüvenli kampanyası ile seçime giriyor. Altı partinin bir araya gelişinin yanı sıra İstanbul ve Ankara Belediye Başkanları’nın sürece dahil oluşu; günde neredeyse beş altı miting ile Türkiye’nin farklı noktalarında halka hitap etmeleri kendilerine avantaj sağlıyor. Ayrıca Bay Kemal’in ‘Alevi’ çıkışı ve sosyal medyadan paylaştığı vaatleri baştaki olumsuz havayı tersine çevirdi. Akşener’in masadan kalkması sonrası düşen oylarının ne kadar geri döneceği ise hala soru işareti…

Gelelim Bursa’ya…

İki bölgeden müteşekkil Bursa’da tıpkı Türkiye’de olduğu gibi geçmiş seçimlere kıyasla heyecan daha az. Ayrıca yerel siyasetin genel siyasetin içerisinde kaybolması sebebiyle Bursa’ya ilişkin herhangi bir vaadin dile getirilmemiş olması da başka bir mesele…

Osmangazi, Nilüfer, Karacabey, Mustafakemalpaşa, Büyükorhan, Orhaneli’den oluşan birinci bölgede CHP’nin birinci parti olacağını düşünmekle birlikte bu durumun vekil sayılarına Millet İttifakı lehine yansıyacağını düşünüyorum. Bu durumda bölgeden çıkacak 10 vekilin 4’ü CHP’nin, 3’ü AK Parti’nin, 3’ü ise İYİ Parti’nin olacaktır.

2018 Seçimleri ile kıyaslarsak AK Parti ve MHP’nin kaybettiği birer vekilin Millet İttifakı tarafından bölüşüleceğini düşünüyorum.

Gemlik, Gürsu, Harmancık, İnegöl, İznik, Keles, Kestel, Mudanya, Orhangazi, Yenişehir ve Yıldırım’dan oluşan ikinci bölgede ise her ne kadar düşüş yaşansa da AK Parti yine birinci parti olacaktır. 2018 Seçimleri’nde 7 vekil çıkaran Cumhur İttifakı bu kez 4 vekil çıkaracak gibi duruyor. Tabii bu dört ismin de AK Parti’den olacağını söylemek gerek. Geri kalan 6 sandalyeden 3’ü CHP, 2’si ise İYİ Parti’den olacak gibi duruyor. Son sandalye için ise Yeşil Sol Parti en büyük aday…

Cumhur İttifakı’nda Bursa için bana göre en büyük sürpriz MHP olacak gibi duruyor. Yıllardır en kötü iki vekil çıkardığı Bursa’dan Sinan Ateş cinayetinin de etkisiyle bu seçim eli boş dönebilir, hatta işi büyütecek olur isek Türkiye genelinde hiç beklemediği bir tablo ile karşılaşabilir.

Millet İttifakı listelerinde ise Bursa adına en büyük sürpriz DEVA Partisi oldu. Teşkilatlanması ve çalışmaları ile iyi bir rüzgar yakalayan DEVA’nın Bursa’dan vekil adayının olmaması, ortalama her tahminde Bursa’ya yazılan Burak Dalgın’ın Balıkesir adayı olarak karşımıza çıkması sıra dışı bir gelişme idi.

Türkiye genelinde iyi bir rüzgar yakalayan TİP’in, Muharrem İnce’ye yönelik tepkiler sebebiyle oyları hızla düşen Memleket Partisi’nin, Cumhur İttifakı bileşenlerinden Büyük Birlik ve Yeniden Refah Partisi’nin ve sığınmacı karşıtlığı ile kendine kitle oluşturan Zafer Partisi’nin Bursa’dan vekil çıkarma ihtimalinin çok düşük olduğunu da belirteyim…

Şimdiye kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan Gemlik’te, İmamoğlu İnegöl’de, Akşener ve Yavaş ise Kent Meydanı’nda hitap etti Bursalılara… Üç konuşmacı da buluşmalardaki kalabalıklardan mutmain olmuştur diye düşünüyorum.

Son olarak Erdoğan’ın Bursa’ya tekrar geleceği konusunda net bir bilgi olmadığını, Kılıçdaroğlu’nun ise 11 Mayıs’ta Gökdere’de Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile halkla buluşacağını hatırlatalım.

Tabii kendi partisinden iki isim Bursa listelerinde yer alırken Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nun miting kadrosunda neden yer almadığı da ayrı bir soru işareti…

Sandık mesaisine bir hafta kala genel tablo şahsi kanaatimce bu şekilde. Yedi günde ne değişir bilemem ama tansiyonun daha da yükseleceği neredeyse kesin gibi…

HABERLER