İlhami Yıldız
İlhami Yıldız
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

2023 milletvekili seçimleri için bugünden kimlerin adı geçiyor?

Siyasetin ısınmasına sayılı günler kaldı, desek abartmış olmayız.

Bu günlerde CHP ve İYİ Parti başta olmak üzere birçok partinin zamlar üzerinden muhalefet yaptıklarını görüyoruz. Bu muhalefete son zamanlarda AK Parti milletvekillerinin öğrenci evlerine yapmış olduğu sahur ziyaretleri ve menemen pişirmeleri de eklenince hayat pahalılığı tartışması farklı bir boyuta girdi.

AK Parti, muhalefetin gıda fiyatları üzerinden yaptığı eleştirilere tam yanıt verebilmek için önümüzdeki günleri bekliyor.

Özellikle yaz sebze ve meyvelerinin tarladan pazara inmesiyle fiyatların gevşeyeceği umudu ön planda. Öte yandan, yine soğukların da sona ermesiyle aile bütçelerinin doğalgaz külfetinden kurtulacağı ve vatandaşların daha rahat nefes alacağı umuluyor. Diğer bir ifadeyle aile bütçelerinin gider kalemindeki açıkların bu düşüşlerle kapanacağını umuyorlar, demek de mümkün.

Ama gerçek olan şu: 2022 yazının önümüzdeki yıl gerçekleşecek cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerine hazırlık safhası olarak oldukça hareketli geçeceğini söylemek, müneccimlik olmaz.

İşte bu noktada 2023 seçimlerinde siyasi partilerin adaylarını belirlemede nasıl bir yol izleyeceği merak konusu.

Partiler, yola çıktıkları isimlerle mi 2023 seçimlerine girecek, yoksa yolda buldukları ile mi?

Ya da listede öncelik kimlerde olacak?

Bu sorular uzadıkça uzayacak.

Ancak gerçek olan şu: Ülke genelinde ve Bursa özelinde bazı milletvekilleri yeni seçim döneminde partileri tarafından aday gösterilmeyecek. Bazı isimler de kendi istekleri ile aday olmayacak.

Hal böyle olunca kimlerin adaylık için nabız yokladığını araştırmak da biz gazetecilere düşüyor.

Efkan Ala-M. Hidayet Vahapoğlu-Ahmet Kamil Erozan

İşte bu minvalde ilk olarak “partiler Bursa’da yaşamayan isimleri aday gösterecek mi?” sorusu akla geliyor.

AK Parti’de Efkan Ala, MHP’de M. Hidayet Vahapoğlu ve İYİ Parti’de Ahmet Kamil Erozan, aday gösterilecek mi?

Gösterilirse bu adaylık Bursa’dan mı olacak, yoksa başka bir kentten mi?

Bu sorunun yanıtını bugünden vermek oldukça zor.

Ama partilerin kulislerinden gelen bilgiler, üç isimden ikisinin yeni dönemde Bursa’dan aday gösterilmeyeceği yönünde.

Diğer bir soru: Bu üç ismin yerine partiler dışarıdan bir ismi Bursa’dan aday gösterecek mi?

Mehmet Tolga Akalın

Bu konuyu araştırdığımızda aslen Edirneli olan İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Mehmet Tolga Akalın’ın Bursa’dan aday olması için uğraşanların olduğunu bu köşeden not etmiş olalım.

Bursa’dan aday olması beklenen bir başka isim daha var: Bir dönem Gürsu’da belediye başkan yardımcılığı yapan ve halen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı görevinde bulunan Ali Rıza Altunel’in de önümüzdeki seçimlerde kentimizden milletvekili adayı olacağı kulislerde konuşuluyor.

Ali Rıza Altunel

Hangi partiden sorusuna vereceğimiz yanıt; şu an için erken…

***

Bunların yanı sıra siyasi partilerin mevcut il başkanlarının ve bazı ilçe başkanlarının potansiyel aday olduğunu yazmakta da mahsur yok.

Yine özellikle AK Parti’nin mevcut il yönetiminden en az 10 ismin de potansiyel milletvekili aday adayı olduğunu ifade edelim.

Ana muhalefet partisi CHP’de saflar nasıl olacak, kimler kimlerle olası ön seçimde beraber hareket edecek?

O isimleri de ilerleyen günlerde kaleme alacağız.

Bunları yanı sıra kısa süre önce DEVA Partisi’ne geçen 22. ve 23. Dönem milletvekili Sedat Kızılcıklı’nın Bursa’daki iki seçim bölgesinden birinin liste başındaki isim olması kuvvetle muhtemel.

Sedat Kızılcıklı, bir süre önce AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katıldı

Asıl merak edilen ise AK Parti’de geçmiş dönemlerde görev yapan ve şu an milletvekili olmayan isimlerden kaçının tekrar aday gösterileceği.

Bu sorular uzadıkça uzuyor.

Onların yanıtını da ilerleyen günlerde vereceğiz.

MUHAMMED FARİS’İN YAŞAM HİKAYESİ VE DERS ALMAMIZ GEREKEN NOKTALAR 

Gerçek olan şu: Dünyaya gelen her birey engelli adayıdır. Bu bazen doğuştan olabildiği gibi bazen de sonradan gerçekleşebiliyor. İşte bu durumda bizim engellere karşı nasıl direnç gösterdiğimiz ya da o engelleri ti’ye alarak yaşama sarıldığımız önemlidir.

Bu bağlamda ünlü Fizikçi Stephen Hawking’in yaşama arzusu takdire şayandı.

Ülkemizde müzisyen Metin Şentürk’ün engellerini ti’ye alması ve morali de hepimize örnek olmuştur.

Keza kentimizde de engelli Akın Karakız kardeşimizin her fırsatta engellilerin hayatını kolaylaştıracak çalışmaların içinde olması gözümüzden kaçmıyor.

Onlar önüne çıkan engelleri birer birer geçiyor, hayat yolunda önemli mesafeler kat ediyor.

O engelleri aşmak isteyen isimlerden birini önceki gün Şehreküstü Mahallesi Muhtarı Sami Tokaki’yi muhtarlık binasındaki ziyaretim esnasında tanıdım.

Tanıdığım o isim, Tacik kökenli Rusya vatandaşı Muhammed Faris Nagmotof.

Kendisi 19 yaşında, 6 ay önce kentimize gelmiş. Doğuştan engelli. Annesi doğumda vefat etmiş. Babası da terk etmiş.

Kısaca hayata 2-0 yenik başlamış.

Onu dayısı ve teyzesi büyütmüş. Birinden anne şefkati, diğerinden baba sevgisi almış.

Moskova’da ilk, orta ve lise öğrenimini bitirdikten sonra TÖMER kurslarında Türkçe öğrenmek için ülkemize gelmiş. Altı aydır da TÖMER’in Bursa’daki kurslarına gidiyor. Geçen yıl girdiği Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’nda (YÖS) Ankara Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünü kazanmış.

Kendisi Türkçe, İngilizce, Rusça ve Farsça biliyor

***

Bursa’da yalnız yaşayan ve tüm ihtiyaçlarını kendisi karşılayan Muhammed Faris’in hedefi Bursa’daki iki devlet üniversitesinden birinde okumak ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilmek.

O, engelli başladığı hayatta engelleri birer birer aşarak bugünlere gelmiş. Muhammed’in o kadar büyük bir yaşama azmi var ki engelleri takmadan yaşama devam ediyor. Hedefe varma adına engelleri birer birer aşıyor.

Şimdi bize düşen ne mi?

Faris’in yaşam hikâyesinden ders alabilmek, halimize şükretmek ve ona destek olabilmek…

Sizler de destek olmak isterseniz bizi arayın…

DEVA’NIN İFTARI

Pandemide kısıtlamaların kalkması ile beraber iftar davetleri de birbirini kovalıyor. Bu minvalde bugün Demokrasi ve Atılım Partisi’nin gerçekleştireceği iftar var. Genel Başkan Ali Babacan’ın da katılacağı iftar Emek’te Osmangazi Belediyesi’nin kapalı pazar alanında gerçekleşecek.

Asıl merak edilen ise Babacan’ın yarın Bursa’da açıklayacağı Yerel Yönetimler Manifestosu. Bakalım bu iki etkinlikte ayrıntı olarak gözümüze neler ilişecek. Onu da bu köşeden yarın veya öbür gün aktarmaya çalışacağız.

HABERLER