İlhami Yıldız
İlhami Yıldız
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

AK Parti ve A Parti arasında kuruluş kıyaslaması…

Pazartesi günü uzun zamandır kuruluş çalışmalarına devam eden Yavuz Ağıralioğlu‘nun liderliğini yaptığı Anahtar Parti resmen kuruldu.

Öncelikle hayırlı olsun demek gerekiyor.

Siyasi partilerin ömrünü geleceğini belirleyen tek unsur vardır. O da vatandaşın tepkisi.

Vatandaşın vereceği tepki bu minvalde o partinin saman alevi gibi parlayıp yok mu olacağını yoksa halkın beklentilerini karşılayan bir hareket mi olduğunu zaman içerisinde gösterir…

Yine bazı kesimler şunu ifade ediyor: AK Parti’nin kuruluşu ile A Parti’nin kuruluş gerekçelerinin aynı olduğunu düşünüyor.

Önceki dönemde Kemal Derviş‘in ekonomi politikaları sonrasında AK Parti iktidara gelmişti. Birileri de şimdi benzer ekonomi politikaları Mehmet Şimşek uyguluyor diyebilir.

Ama özellikle milliyetçi ve muhafazakar seçmenin kafasının karışık olduğu bir gerçek.

Bu karışıklık biter mi?

Bunun cevabını da şöyle verebiliriz: Mevcut durumda yerel seçimlere dört yıldan fazla genel seçimlere 3 yıldan fazla süre bulunuyor.

Yine AK Parti’nin iktidara geldiği dönemde özelleştirilecek KİT’ler vardı….

Şimdi yok denecek kadar az…

Genel olarak baktığımızda kuruluş gerekçeleri arasında benzerlikler olsa da anı demek zor olacak…

Öte yandan;

AK Parti erken seçim kararı alsa bu seçimin en erken 2027 Haziran ayında olacağı tahmin ediliyor. Bu zamana kadar ekonomi başta olmak üzere sorunların çözülmesi durumunda A Parti’ye seçmen ilgi gösterir mi?
Orası da ayrı bir soru işareti…

Diğer bir soru işareti ise;

AK Parti’nin kuruluşunda toplumun genelinde kabul görmüş karnesi iyi olan siyasetçiler mevcuttu.

O isimlerin partileri başarısız dahi olsa onlar içinde parlayan isimlerdi…

İşte bu minvalde hatırlatalım:

Misal bir Cemil Çiçek, Köksal Toptan, Ertuğrul Günay, Ertuğrul Yalçınbayır, İsmail Tatlıoğlu gibi isimler hem tanınan, hem bireysel anlamda başarılı bulunan ve yıpranmamış isimlerdi…

Yine bununla beraber tanınmayan fakat gelecek vaat eden isimlerin de bulunduğunu ifade edelim…

A Parti de ise kurucular kurulunda bir çok ismin tanınmadığını, tanınan isimlerin de önce BBP ardından da İYİ Parti’de ve siyaset yapan ve Alperen Ocakları’ndan yetişen isimlerden oluşturduğu da dikkatlerden kaçmıyor.

Bu durum da kuruluş aşamasında toplumun tamamının beklentilerin karşılanmadığı düşüncesini oluşturuyor bende.

İster istemez  kurucu  isimler siyasette başarılı olsaydı daha önce siyaset yaptıkları BBP’nin oy oranları, yapılan yerel ve genel seçim sonuçlarında illerinde ne kadar oy almış diye düşünmeden edemiyorum.

Öte yandan Bursa özelinde baktığımızda Millet Partisi’nde İl Başkan Yardımcısı olarak görev yapmış Onkolog Prof. Dr. Murat Arslan  dikkatimizi çeken isim…

Keza Sedat Yalçın‘ın kurucular kurulu ve MKYK’da bulunmasını da önemsiyorum.

Yine A Parti’nin dikkat ermesi gereken hususlardan biri de önceki yıllarda siyasette istediği hedefe ulaşamayanların basamak olarak kullanacağı bir hareket olmaması…

Siyaset tüccarlarından uzak durması şart….

En önemlisi Ağıralioğlu ve ekibinin yola beraber çıktıklarını yolda buldukları ile değişmeden sentezleyerek yolunda gitmesi diye düşünüyorum…

HABERLER