İlhami Yıldız
İlhami Yıldız
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Aralık Han’dan Badırga’ya uzanan bir yolculuğun hikayesi Deri OSB…

Cuma akşamı Deri OSB’nin kuruluşunun 30.yıldönümü etkinliği gerçekleşti. Kurulurken ismi DERİ OSB idi. Artık karma sanayi bölgesine dönüştü dersek daha doğru olacak.

Bursa’da deri denince ilk aklıma gelen kurban bayramı ardından toplanan deriler gelir. Sonrasında ne gelir derseler onu belki yaşı 50’nin altında olanlar hatırlamayabilir…

Tahtakale’de bulunan Aralık Han’ın yıkılmadan önceki halinde alt katındaki dericiler aklıma gelir.

Sonrasında orada başlayan yolculuk ardından Sıcaksu Bölgesi’ndeki Tabakhaneler Bölgesi gelir.

Hele Tabakhaneler Bölgesi’nden yaya olarak bir geçişimiz var ki burnumuzu tıkayarak nefesimizi tutarak hızlı adımlarla koşumuz, hiç aklımdan çıkmaz.

Burası da şehrin içerisinde kalınca OSB yolculuğu başlıyor…

Badırga’ya doğru gidişin temelleri önce bir kooperatif ile atılıyor. Ardından yavaş yavaş ama emin adımlarla gidilen bir yol.

O yolun ilk aşaması 2011 yılında Deri OSB’nin açılışı ile devam ediyor.

Ardından yapılan çalışmalar, taşınma süreci ve son olarak da Deri OSB’den İhtisas Karma Sanayi Bölgesi’ne geçiş.

Bugün 177 hektarlık alanda 150’yi aşan işletme 3 bini aşan istihdam ve 100 milyon doları aşan ihracatı ile bir o kadar da iç piyasa ticaretini de hesaba katarsak ekonomiye ciddi katkı koyuyor.

Gelelim bu kadar girizgahtan sonra geceye…

Geceye siyasetin de, sanayicinin de ilgisi çoktu…

Bu anlamda kuruluşundan ve bugüne gelmede emekleri olan önceki dönem bakanlarından Turhan Tayan ile Faruk Çelik de bu gecede hazır olan isimlerdi.

Öte yandan Deri OSB Başkanvekili Murat Çağlar’ın mesleğin duayenlerini unutmaması da ahilik geleneğinin en güzel şekilde dericilerde yaşadığının göstergesiydi.

Bu kadar güzelliğin yanında üzüldüğümüz nokta yok muydu?

Yok dersek yalan olur!

Bursalı dericilerin tırnaklarıyla kazıyarak bugünlere getirdiği Deri OSB’de her geçen gün Bursalı sanayicilerin azaldığı.

Yerlerini ve firmalarını Bursa dışından başka firmalara sattığı. Hatta ev sahibi ya da daha doğru bir deyiş ile mal sahibi olan bazı firmaların daha sonra aynı yerlerde kiracı pozisyonuna düştüğü gerçeği…

Asıl bunun sorgulanması gerekir…

Diğer sorgulanması gereken ise deri sanayinde rekabet gücümüzün her geçen gün azaldığı. Hayvan kesiminin azalmasına paralel olarak hammaddeye ulaşımda yaşanan güçlükler, ulaşılsa da yüksek maliyetler…

Buna paralel olarak da başta Brezilya, Hindistan ve Pakistan2dan gerçekleşen ithalatlar sektörün geleceğini sıkıntıya sokuyor…

Hal böyle olunca belki dededen toruna kalan bir meslek de kim bilir çok yakın bir tarihte tarihin tozlu raflarında yerini alacak.

İşte burada karar vericilere düşen görev bu sektörü yaşatmak…

OSB Başkanvekili Murat Çağlar ve sanayiciler bunun için uğraşıyor…

Başarıya ulaşır mı?

Ulaşmaz mı?

Onu zaman gösterecek…

Bize düşen onların torunlarının da bu bölgenin 60-90 yıldönümlerini kutlayacakları günleri görmesi benzer etkinlikleri yapması duası…

HABERLER