Yaklaşan seçimler öncesi sivil toplum kuruluşlarındaki hareketlilik dikkat çekiyor. Bu bağlamda önümüzdeki seçim döneminde bazı sivil toplum yöneticileri milletvekili aday adayı olursa şaşırmamak gerekir.
İşin aslı sivil toplum kuruluşlarının siyasetçilere yakın, siyasetten uzak olması gerekiyor. Bu madalyonun ön yüzü.
Bir de arka yüzü var.
O yüzde de özellikle hemşeri derneklerindeki dağınıklık göze çarpıyor. O dağınık görüntüyü veren sivil toplum kuruluşları arasında Artvinli STK’lar dikkat çekiyor.
Neredeyse her köyün değil her mahallenin bir derneği var.
Hatta işadamı dernekleri de mevcut.
İşte bu görüntüyü kaldırma adına Artvinli STK’lar zaman zaman bölgenin en önemli kanaat önderi, önceki dönem bakanlarından Faruk Çelik’ten destek istiyorlar.
Bu toplantılara Çelik de zaman zaman katılıyor, düşüncelerini paylaşıyor.
Öte yandan yine 9 Eylül 2022 tarihinde Artvinli, Batumlu ve Ahıska kökenli 7 köy dernek başkanı ve toplamda 29 STK yöneticisi Faruk Çelik’in de katıldığı Alaçam’daki kahvaltıda buluştular.
Toplantının hedefi ortak kararlar almak, ortak hareket etmek idi.
Batum, Artvinli ve Ahıska Kafkas kökenli kanaat önderlerinin katıldığı toplantı sonrası yine farklı sesler çıktı.
O farklı sesleri yine o toplantıya katılan isimlerin sosyal medyalarından takip ettik.
Toplantıya katılan Türkiye Güreş Federasyonu önceki dönem başkanlarından Musa Aydın, toplantı sonrası “Artvin ve Kafkas Dernekleri Federasyonu İstişare Kurulu olarak toplantımızı gerçekleştirdik. Aldığımız kararlar camiamız için hayırlı olsun” diye sosyal medyasından mesaj yayınlarken, toplantıya katılan bir başka isim ARKON Federasyon Başkanı Fetanet Yıldırım da aynı gün toplantı sonrası sosyal medyasından “Çağrılmış olduğumuz istişare kurulu toplantısına icabet ettik. Fakat orada konuşulan konuların ve amacın dışına çıkıldığını ve bizleri entrikalarına alet etmek istediklerini bu başlık ve yayınla görmüş bulunmaktan derin üzüntü duyduğumuzu beyan ediyor. Böyle bir istişare kurulunda ARTVİNLİLER KONFEDERASYONU olarak bulunmayacağımızı beyan ediyorum.“ diyerek kendisinin katıldığı toplantıda alınan kararları tanımadığını ve imza atmadığını ifade etmiş oldu.
Görünen o ki Artvin, Ahıska ve Kafkas Dernekleri arasında tam birlik sağlanabilmiş değil. İstişare toplantısı da ilk firesini vermiş oldu.
Bu fikir ayrılığının acaba sebebi siyasi mi yoksa liderlik istekleri mi?
Onu da ilerleyen süreçte göreceğiz.
Ama bugünden hissettiğimiz Musa Aydın’ın milletvekili adaylığı için nabız yokladığı.
Haklı mıyız değil miyiz?
Onu zaman gösterecek…
Bekleyip, takip edim.
Bizim yine de kişisel tavsiyemiz hemşeri kökenli sivil toplum kuruluşlarının enerjisini siyasetten değil eğitim ve öğretim faaliyetleri başta olmak üzere doğdukları yerlere daha çok katkıda bulunmalarının daha doğru olacağıdır.
Bursa en azından hemşeri merkezli siyaseti kaldırmaz…