İlhami Yıldız
İlhami Yıldız
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Başkan Aydın: Kirletici sanayiye değil çevre dostu sanayiye ihtiyacımız var

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, önceki hafta gerçekleştirdiği sunumda, Bursa’da planlı olarak yapımı gerçekleşen ve devam eden iki sanayi bölgesi olduğunu açıkladı.

Bunlardan ilki eskilerin ifadesi ile Yalakçayır, yani şimdiki Bursa Organize Sanayi Bölgesi, diğeri de yapımı devam eden Karacabey-Bursa yolundaki TEKNOSAB

Burkay, diğer sanayi bölgelerinin sonradan sanayi bölgesi olduğunu veya mecburiyetten dönüştüğünü ya da benim ifademe göre, sanayikondu olduğunu açıklamıştı…

Bu minvalde geçmişte meyve ve sebze üretiminin ön planda olduğu, kısaca özellikle tarım arazileri üzerine yapılan, önce atölye ardından fabrikaya dönüşen sanayi bölgeleri yerleşim birimleri iç içe kalmış durumda.

Bursa’da bu tasvire uyan sanayi bölgelerinin başında Yunus Aydın’ın başkanı olduğu Uludağ OSB geliyor.

Hem tarım arazileri hem de konutlarla iç içe olan bu bölgede sancılı ama değerli bir değişim yaşanıyor. Bu değişimin mimarı da Yunus Aydın.

Aydın’ın yaklaşık 10 yıl önce göreve gelmesi ile büyük bir kabuk değiştiren, önceki adı ile GÜSAB, şimdiki adı ile Uludağ OSB, bu süreçte önemli mesafeler kat etti.

Bu mesafeleri kat ederken Başkan Aydın’ın en önemli prensibi kirletici sanayiden uzak olmak, çevre dostu sanayi yatırımlarını ve altyapıyı öne çıkarmak, bu konuda teşvikte bulunmak…

Yapmış olduğu çalışmalar sayesinde;

Özellikle çevre dostu arıtma ve buhar sistemlerini kurup OSB sınırlarında su kullanımında yüzde 95 tasarruf yapılmış durumda. Yine bacalardan çıkan duman oranında da ciddi bir düşüş yaşanıyor.

Bir de bunlara ilave olarak, Aydın göreve geldiği andan itibaren hiçbir firmaya boyahane ruhsatı vermeyerek çevrenin kirletilmesine de engel olmuş.

Önceki gün ziyaret ettiğim Aydın’dan aldığım bilgiye göre, birçok firma boyahane kurmak için talepte bulunuyor ama o bu konuda kararlı.

Aydın, “Ben görevde bulunduğum sürece bu bölgeye boyahane kurulmayacak, yönetim kurulu olarak ruhsat vermeyeceğiz” diyor.

Aslında doğrusunu yapıyor.

Bu konuda ısrarcı olunması gerekiyor.

Kervan yolda düzülür mantığından uzaklaşıldığı andan itibaren tüm sektörlerde başarı kendinden gelir.

Bu arada, yazı sanayicilerden açılmışken, sanayicilerin en büyük sıkıntısı enerji fiyatlarındaki artış. Enerji zamlarından dolayı sanayici büyük sıkıntı yaşıyor.

Bir de zamların katmerlenmesi var. Misal olarak bu konudaki kıstas eğer elektrik tüketimi geçen yıla oranla yüzde 40 arttıysa ekstra bir zamma daha muhatap kalınabiliyormuş. Sanayicinin beklentisi en azından bunun düzeltilmesi.

Biz de elçiye zeval olmaz mantığı ile köşemizden aktarmış olalım.

Bu vesile ile de Başkan Yunus Aydın’ın kirletici sanayiye karşı tavrını ve çevre dostu sanayiciye yönelik tutumunu tebrik ediyor, darısı diğer bölgelere diyoruz.

 

HABERLER