İlhami Yıldız
İlhami Yıldız
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

BESOB seçimlerine siyaset müdahale etti mi?

Hafta sonu, pazar günü Bursa’da sonucu merakla beklenen ne var diye sorsalar, muhtemelen herkesin ortak yanıtı BESOB seçimleri olacaktı.

Dile kolay, bir tarafta 29 yıldır koltukta oturan Arif Tak, diğer tarafta ise onun başkan vekili Fahrettin Bilgit. Bir de perde arkasında olan isimler vardı.

Onların tavrı da merak konusu idi. Bunlardan biri MESO Başkanı Ali Özkan İlhan, diğeri de Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Mehmet Çakman’ın durumları. Gerçi İlhan, birkaç gün önce Bilgit’ten yana çekildiğini ifade etse de salonda İlhan’a yakın isimlerden durumun pek de böyle olduğunu söylemek mümkün değildi.

Yine son güne kadar Tak’la beraber hareket eden Mehmet Çakman da listeye giremeyince Tak’a muhalefet bayrağını kaldıran isimlerden biriydi.

Bunların yanı sıra Çakman için söylenilen diğer bir iddia: Bir yerlerden ışık alsaydı kendisi de aday olacaktı, diyenlere rastladım.

Seçimin diğer enteresan kısmı, geçen ve ondan önceki dönemlerde Arif Tak’a karşı aday olan Muhammet Nuri Örs ve onunla beraber hareket eden A. Refik Aksu’nun bu dönem Tak’ın listesinde olmalarıydı.

Yine seçime kadar Tak’ın sağ ve sol kolu olarak nitelendireceğimiz Bilgit ve İlhan da bu dönem Tak’la beraber hareket etmedi.

Öte yandan olaya siyaseten bakacak olursak;

İYİ Parti Orhaneli İlçe Başkanı Mümtaz Aslan, Bilgit’in listesinde yer alırken, AK Parti Keles İlçe Başkanı Özcan Yeni de Tak’ın yedek listesinde yer aldı.

Yine önceki yıllarda MHP İl Yönetiminde bulunan Ferhat Daysal, Tak’ın listesinde yer alırken, yine MHP’de aktif görev yapan Necip Daş da Bilgit’i destekliyordu.

Yine önceki yıllarda başkan adayı olan Yavuz Özkarayurt, bu dönem Bilgit’in listesinde yer alan bir başka isimdi.

Şöyle bir soru sorsalar: Bu seçimlere AK Parti müdahil oldu mu deseler, bu soruya kesinlikle “hayır” derim. Ama başka partilerin listelerde izi yok diyemem.

Yine yaklaşık 800 civarında oy kullanacak delegasyon için zarflara konulan 400 TL ve çanta da seçimden kalan diğer bir ayrıntıydı.

Şimdi gelelim adayların konuşmalarına;

Bu noktada kürsüye çıkan ilk isim Yeşil liste ile seçime giren Fahrettin Bilgit idi. O da “değişime ayak uydurma yerine değişimi yönlendiren olmalıyız” dedi.

Ardından genel konulara değindi.

Sonrasında konuşma sırası Arif Tak’ta idi.

O da konuşmasına başlarken vekili ve rakibi Fahrettin Bilgit’i kürsüye davet ederek birlik görüntüsü verdi, ardından başarılar diledi. Bu da günün en önemli mesajıydı.

Ardından kendisine yöneltilen eleştirilere yanıt verdi. Önce maaşını söyledi, ardından uzun zamandır maaş alamadığından bahsetti.

Sonrasında ise ekonomik sıkıntı yaşayan odaların sorunlarını çözeceğiz mesajı verdi.

Ardından seçimlere geçildi.

DÜNYA GÖÇEBE OYUNLARI GÜN SAYIYOR

Pandeminin en çok vurduğu alanlardan biri de sosyal etkinlikler. Bu noktada yapılması gereken birçok etkinlik ya ertelendi ya da iptal edildi. İptal edilen etkinliklerden en çok nasibini alan illerden biri de Bursa.

Bursa bu iptallerin acısını çıkarabilme ve bu yazı dolu dolu geçirebilme adına gün sayıyor dersek abartmış olmayız.

Önce Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını alan Bursa, bu noktada başladığı etkinliklere önümüzdeki günlerde başlayacak Uluslararası Bursa Festivali ile devam edecek.

Sonrasında Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması başlayacak. Onun bitimi ile yaz boyunca köylerde, ilçelerde hasat etkinlikleri devam edecek. Finalinde ise İznik’te gerçekleşecek olan, 2 yıldır pandemiden kaynaklanan olumsuzluklar sebebiyle ertelenmek durumunda kalınan Dördüncü Dünya Göçebe Oyunları ile yaz tatilini bitireceğiz.

Geçen hafta perşembe günü Ankara’da gerçekleşen bir toplantıda AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç da Bursa’dan toplantıya katılan tek milletvekili idi.

78 ayrı ülkeden 3 bin sporcunun katılacağı organizasyonla ilgili olarak konuşan Kılıç’ın şu sözleri oldukça önemli:

Dünya Göçebe Oyunları yalnızca bir spor organizasyonu değil, bizi biz yapan kültürel birikimimizin sergilendiği büyük bir kültür organizasyonudur ve bu yönüyle çok değerlidir.

Göçebe oyunlarındaki branşlara bakacak olursak aslında birçok branşın aynı anda teknik ve koordineli kullanımını gerektiren dolayısıyla çok yönlü sporcuların mücadelesine sahne olacağını biliyoruz. Birçok özelliğinin yanında Bursa bir spor ve sporcu şehridir. Birçok branşta amatör ve profesyonel sporcu Bursa’yı ve ülkemizi ulusal ve uluslararası alanlarda temsil etmektedir. Geleneksel sporlar, okçuluk ve binicilik alanlarında faaliyet gösteren kulüp ve dernek sayısı Bursa’mızda kısa zamanda 20’yi geçmiştir. Dünya Göçebe Oyunları vesilesiyle inşa edilecek tesislerin ve alanların şehrimizde geleneksel sporların yaygınlaşmasında ve daha da gelişmesinde son derece önemli bir rol oynayacağı aşikardır. İznik Çakırca’ da 600 dönüm arazi üzerinde çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki ay zeminle ilgili işlemler ve alt yapı çalışmaları bitirilerek üst yapı kurulumlarına başlanacak. Böylelikle Bursa’mız bu büyük organizasyonun gerçekleştirileceği tarihte değerli bir spor yatırımına da kavuşmuş olacak.”  

Kılıç, konuşmasını şu sözlerle bitirdi:

“ Bu vesile ile 4. Dünya Göçebe Oyunları’nın şehrimizde gerçekleşmesini sağlayan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Gençlik ve Spor Bakanımız Sn. Muharrem Kasapoğlu’na, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Sayın Bilal Erdoğan’a, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Sayın Baghdad Amreyev’e, Dünya Göçebe Oyunları Organizasyon Komitesi Başkanı Sayın Hakan Kazancı’ya, organizasyonun başarıyla gerçekleşmesi için tüm gücüyle çalışan bütün paydaş kurumlara teşekkür ediyor, hepinizi Bursa’lı hemşerilerim adına selamlıyorum.

HABERLER