Norm Haber stüdyolarından pazartesi günleri yayınlanan Yerel Bakış programında bu hafta konuğumuz Bursa Adıyamanlılar ve aynı zamanda Bursa İl Dernekler Federasyonu (BİLDEF) Başkanı Ramazan Alp’ti.
Alp ile BİLDEF’in yapmış olduğu çalışmalar başta olmak üzere yakın tarihte gerçekleştirilecek olan 5. Anadolu Günleri buluşmasının detayları hakkında konuştuk.
O detaylara girmeden önce şunu net olarak ifade etmek gerekiyor:
Bursa, Balkanlar’dan Kafkaslara, Kafkaslar’dan Orta Asya’ya, hatta son zamanlarda zorunlu Suriyeli sığınmacıların yanı sıra Afganistan’dan ve Afrika’dan göç edenlerin yaşadığı bir kent oldu.
Bunların bir kısmı yurt içi göç, bir kısmı akrabalıktan dolayı, bir kısmı da farklı nedenlerden dolayı oluşan göçler.
Özellikle Türk Dünyası ve akraba ülkelerden ve yurt içinden göçleri ayrı tutmak gerekiyor.
Onlarınkini…
Evin bir odasından diğer odasına taşınma olarak yorumlayabiliriz.
Ancak böyle de olsa yaşanılan zorluklar olabiliyor.
Bu noktada yaşanan zorlukların üstesinde insanlarımız hemşeri derneklerinin özel gayretleri ile geliyor.
İşte bu hemşeri derneklerinin bir üst çatı kuruluşu olan BİLDEF, son zamanlarda insanların doğduğu topraklarla doyduğu topraklar arasında köprü vazifesi yapıyor.
İnsan bilmediği ve gitmediği bölgenin yabancısı diyerek yola çıkan Alp’in başkanlığındaki BİLDEF, bu noktada ilk olarak doğduğu toprakların insanlarını Anadolu Günleri buluşması altında Bursa’da buluşturdu.
Bundan önce dört kez gerçekleşen buluşma bu sene pandemi izin verirse 5. kez önümüzdeki ekim ayında Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşeceğini Başkan Alp’ten öğrendik.
Konuyla ilgili olarak başkan Alp, “Bu seneki etkinliğimize katılması kesinleşen 7 bölgeden en az 20 ilimiz olacak, bunun yanı sıra karar aşamasında olan bazı illerimiz var. Bu sayede köprü vazifesi kuruyoruz” dedi.
Öte yandan, BİLDEF’e üye olan dernek sayısının 35’e ulaştığını da ifade edelim.
Başkan Alp, yine kentler arası diyaloğun ve işbirliğinin gelişmesi adına 25 dernek başkanı ve yöneticisi ile 10 gazetecinin katıldığı bir organizasyon gerçekleştirdiklerini de “Bu sayede tüm GAP’ı gezdik, yoğun bir program gerçekleştirdik. Hem üyelerimiz hem Bursa basını GAP’ı tanımış oldu” diyerek ifade etti.
Yıl içerisinde zaman zaman faklı etkinlikler gerçekleştiren BİLDEF’in halı saha turnuvasının da büyük ilgi gördüğünü belirten Alp, “Bu tür organizasyonların her geçen yıl artarak devam etmesini istiyoruz. Bunu yanı sıra bizim hedefimiz BİLDEF’e yer kazandırmak, bu konuda çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Bu arada Alp, Anadolu’nun değişik kentlerinden önümüzdeki dönemde Bursa’ya okumak için gelecek üniversite öğrencilerine de “kapılarımız size açık elimizden geldiğince yardım etmeye hazırız” diye seslendi.
Bizler de kendisine çalışmalarında başarılar diliyoruz.
TUNAKAN DA TARIMA YATIRIM YAPIYOR
Pazar günü çok değerli dostumuz Celil Çolak ağabeyin oğlunun nikâh töreninde birçok dostu gördük. O dostlardan biri de Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt idi.
Kendisi ile sohbet ederken BALKANTÜRKSİAD’ın önceki dönem başkanlarından değerli dost Berat Tunakan da sohbete dahil oldu.
Tunakan’a bu aralar ne yaptığını sordum, o da “Orhaneli’ye yatırım yaptım, zamanımın büyük bir bölümünü orada geçiriyorum. O yatırım da tarım üzerine, goji berry yetiştiriyorum. Üzümsü bitkilerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Yaban mersini üretimi ile atağa geçen Orhaneli’de yakın bir tarihte bu bitkilere yenileri ilave olacağa benziyor.
Bize de tebrik etmek düşüyor…