Cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandığa gitmemize saatler kaldı. Bugün bundan dolayı pek siyaset yazmak istemiyorum.
Ne diyoruz, her şeyin başı sağlık…
Malum, gerçek anlamda, son 20 yılda AK Parti iktidarında sağlık alanında ciddi dönüşümler yaşandı. Bu dönüşümün önemli halkalarından biri de Şehir Hastaneleri.
Özellikle ana muhalefetin zamanında mırın kırın ettiği hastaneler bugün ülkenin sağlık yükünü çekmekte.
Bir de bunun dışında zaman zaman aslı astarı olmayan bilgiler sosyal medyada dolaşınca tam bir dezenformasyon yaşanıyor.
Bunu ayrıca değerlendireceğiz.
Öte yandan şehir hastanelerinin yapılış amaçlarından biri sağlıkta son basamak hastane olması.
Ya da diğer bir deyiş ile mahallende ve ilçende tedavisi mümkün olan rahatsızlıklar için bu hastanelere gitmek her bakımdan zaman kaybı.
İşin maddi yanında sıkıntı olabildiği gibi manevi yanında da benzer sıkıntılar oluşabilir.
Ama iş uygulamaya gelince işin aslı öyle değil:
Bugün Bursa özelinde hastane statüsünde olan birçok ilçede safrakesesi, bademcik, geniz eti, menisküs, apandisit ve benzeri türde özel nitelikli olmayan, ekstra tıbbı malzeme ve ekipman istemeyen ameliyatlar yapılabiliyor.
Bu konuda hastanelerimizin altyapıları yeterli…
Ama gören de tam tersi bir durum var zannedecek.
Bursa özelinde bir bakıyorsunuz, Gürsu’daki vatandaş safrakesesi taşı ameliyatı için şehrin öbür yakasında bulunan Şehir Hastanesi’ne gidebiliyor.
Kendi ilçesinde tedavisini ve ameliyatını yaptıracağı rahatsızlık için kendi isteği veya dışında sevkle Şehir Hastaneleri’ne yüklenilince ister istemez kuyruk ve sıra oluşuyor.
Böyle bir durumda hastaya verilen ameliyat tarihi uzayabildiği gibi bazı cerrahi branşlardaki hekimler de yaşanan sıkıntıdan dolayı ilçelere görevlendiriliyor.
Çok lafın özetinde;
İlçedeki hastanede teknik yetersizlik bahane edilerek başka hastaneye yapılan sevkler, yine başka bir hastaneden gelen hekim tarafından o ilçe hastanesinde ameliyatları yapılıyor.
İster istemez biz de bu işte bir gariplik var demeden geçemiyoruz.
O zaman bu işin yolu gerçekten o ameliyat o hastanede yapılmayacaksa sevk edilmeli…
Yoksa aksi durumda ameliyatlar ilçe hastanesindeki görevli cerrahlar tarafından yapılmalı.
Hazır konu sağlıktan açılmış iken devam edelim.
Yine bir başka önerimiz aile sağlık merkezleri ile ilgili olmalı. Özellikle kısa adı ASM olan yerler birkaç ilave ile daha fonksiyonel hale gelebilir.
Misal, idrar tahlilleri başta olmak üzere buralarda yapılabilir.
Bunun yanı sıra buralara konulacak EKG cihazları ile hastanelerin kardiyoloji bölümlerinde yığılmaların önüne geçebilir.
Hatta sağlık ocaklarına ayın belirli günlerinde uzman hekim gönderilerek teşhis ve tedavi noktasında daha fonksiyonel hale gelebilir.
Öneriler bizden, değerlendirmek Sağlık Bakanlığı yetkililerinden…