Nasip olursa cumartesi günü 29 Ekim, diğer bir ifade ile Türkiye Cumhuriyeti’nin 99’uncu kuruluş yıldönümü.
Bu yıl 29 Ekim cumartesi gününe geleceği için belki bazılarımız tatil günü diye o coşkuya katılamayacak.
Olsun…
Bizler için aslolan 29 Ekim’de hayatını bu ülke için veren şehitlerimizi anmak, onların anılarını ve emanetini yaşatmak.
Muhtemelen birçok okulda birer saatlik program olacak.
Ondan sonra herkes evine gidecek.
Keşke öyle bir program gerçekleşseydi ki bir tarafta yanan meşaleler bir tarafta Bursa ve ilçelerinde bu ülkeyi kuran büyüklerimizin ruhuna okunan hatimler ve onların duaları da camilerde yapılsaydı.
Belki bu sene düşünülemedi.
Ama gelecek yıl en azından ilgili makamlara şimdiden önerimiz Cumhuriyet Bayramı etkinliğinin Bursa Büyükşehir Belediyesi Stadyumunda geniş bir katılımla gündüz saatlerinde gerçekleşmesi.
Sonrasında ise ilçe ilçe, semt semt her bölgede Cumhuriyetin 100. yılına uygun kutlamaların günün anlam ve ruhuna uygun olarak yapılması.
Bu konuda çalışmalar şimdiden başlamalı.
Umarım bu çalışmalara başlamak için yarın geç olmaz.
***
Öte yandan yine bugün farklı bir etkinlik daha var. O da Türk Ocakları Bursa Şubesi’nin ikinci kez açılışının 100. yıl etkinliği gerçekleşecek. Bu etkinlik iki aşamalı; hem mevlid var hem de konser…
Türk Ocakları hem Bursa kurtuluşunu hem de Cumhuriyet kutlamasını aynı anda gerçekleştirecek.
Hem dini anlamda ecdadı dua ve mevlitlerle yat edecekler akşam da Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Konferans Salonu’nda konser verecekler.
Merak edenler için Bursa Türk Ocaklarının 2. kez açılışını; Hikmet Arif, Bursa Seyahati, Ahmet İlhan ve Şurekası, adlı eserinden alıntılayalım.
“Mustafa Kemal Paşa, beraberindeki heyet ile birlikte 16 Ekim 1922 tarihinde Bursa’ya ilk kez gelir ve 12 gün Bursa’da kalır. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın Bursa’da olduğunu öğrenen 472 Türk Ocaklı iptidai öğretmeni 27 Teşrin-i evvel (Ekim) 1922 tarihinde İstanbul’dan Bursa’ya hareket eder. Bu heyetin içinde yer alan Hikmet Arif Bey Bursa Seyahati adlı kitapta ‘ilahi bir belde’ olarak nitelediği Bursa’ya 472 Türk Ocaklı ilkokul öğretmeninin gelişini, Mustafa Kemal Paşa ile görüşmelerini ve Bursa’daki temaslarını heyecanlı bir üslup ile anlatır. Bu öğretmen heyeti Bursa Halkı, Vali Hacı Adil Bey, Hamdullah Suphi (Tanrıöver) Bey, Yahya Kemal (Beyatlı) Bey, mebus ve Bursa Türk Ocağı Başkanı Muhittin Baha (Pars) Bey tarafından büyük coşkuyla karşılanır. O gece Şark Tiyatrosu’nda Mustafa Kemal Paşa ile görüşürler. 28 Teşrin-i evvel 1922 cumartesi günü işgal sırasında Yunanlar tarafından kapatılan Setbaşı’ndaki Bursa Türk Ocağı Mustafa Kemal Paşa tarafından ikinci kez açılır. Öğle namazına müteakip Yeşil Camii’de Mustafa Kemal Paşa ve Bursa halkının huzurunda mevlid-i şerif okunur.”
Bugün Cuma namazına mütakip Yeşil Cami’de mevlit akşamına da konser. Vakti olanlar iki etkinliği de kaçırmasın.
***
Son söz olarak diyeceğimiz odur ki Türk Milleti, Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar var olsun.
Bu ülke için geçmişten bugüne kadar savaşan, mücadele eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehit arkadaşlarına, şehitlerimize rahmet, gazilerimize şifa, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve Polis teşkilatımıza da başarılar diliyoruz.