İlhami Yıldız
İlhami Yıldız
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Depremzede aileler, EYT ve birkaç öneri

Gündemimizde değişmeyen tek bir konu deprem, özellikle bu açıdan bakınca depremle yatıp, depremle kalkıyoruz. Bir tarafta bunlar yaşanırken diğer tarafta ise deprem bölgelerinden ayrılıp, diğer illere yerleşmeye çalışan yurttaşlarımız var.

Onlar, kelimenin gerçek anlamıyla araftalar.

Gitmek mi zor?

Gelmek mi zor?

Yoksa kalmak mı?

İşe girse kaç ay çalışacak?

Gitmeyi düşünen bir insana işveren kısa zamanlı çalışma için işe alır mı?

Bunların hepsi soru işareti…

Bu sorular uzadıkça uzuyor.

Ama gerçek olan şu: AFAD’dan gelen yardımlarla bir ailenin ayakta durması oldukça zor…

O zaman bu konuda çok acil çözümler atılmalı.

Ailelerin mali durumlarını rahatlatmaya yönelik tedbirler uygulamaya sokulmalı.

Bunlardan ilki EYT olmalı.

Malum bu hafta TBMM’nin gündemindeki en önemli konu son dakika sürprizi olmaz ise EYT olacak.

Bu gerçeğin dışında diğer bir gerçek ise;

Deprem bölgesinde etkilenen 11 ilde birçok işyerinin yıkıldığı, fabrikaların hasar gördüğü, en önemlisi ise oturulan konutların bir çoğunun enkaz yığını haline geldiği.

İşyerleri yıkılan tüm malları enkaz altında kalan birçok esnaf bulunuyor. Bu esnafların belki de birçoğunun sigorta giriş tarihi 25 yıl oldu.

Gün olarak da 5 binin üzerinde 9 binin altında.

O zaman çözümün ilk yolu şu olmalı:

Sigorta süresi 25 yılı dolduran gün sayısı da en az 7 bin olan esnafın EYT ile emekliliği sağlanabilir. Bu sayede birçok aile hayata tutunmak için bir olanağı olur.

Diğer çözüm ise yine bölgede ikamet eden depremde zarar gören işçilerinde diğer şartları uyması şartı ile emeklilik için prim ödeme sayısının 5 bine çekilmesi gündeme gelir.

Malum bu gün sayısı teklifte 5 bin 325…

Yine bölgede oturan atama bekleyen memur adaylarının ailesinden birinci dereceden kayıpları varsa bunların ataması gerçekleşerek aile bütçelerine de ciddi katkılar sağlanması mümkün.

Unutmamak gerekiyor. Bu bölgede ikamet edip de bir başka yere geçici olarak taşınan yurttaşlarımız geçmişte varlıklı oldukları için o yardımları almak onlara zor gelir.

O açıdan bu tür düzenlemelerle o kardeşlerimizin hayata tutunmasını yaşadıkları travmayı daha rahat atlatmalarına vesile olmak mümkün.

Öneri bizden değerlendirmek yetkililerden…

Yerel Bakış’ın konuğu Sedat Yalçın

Her hafta birbirinden değerli konukları misafir ettiğimiz Norm Haber stüdyolarından yayınlanan Yerel Bakış programının bu haftaki konuğu SÜKAD Sürdürülebilir Kent Araştırmaları Derneği Başkanı Yeminli Mali Müşavir Sedat Yalçın olacak.

Siyasete nokta koyduktan sonra enerjisini kentleşme ve sürdürülebilir modeller üzerine kafa yoran Yalçın’la hem depremi hem de deprem sonrası oluşacak yeni kentlerin sürdürülebilir olmasına yönelik hangi tür çalışmalar yapılmasını konuşacağız.

Programımız saat 16.00’da vakti olanlar kaçırmasın şimdiden iyi seyirler.

 

HABERLER