İlhami Yıldız
İlhami Yıldız
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Erdem, tasarım yılını ilan etti kaçak sanayiden dert yandı…

Özellikle 2019 Yerel Seçimleri ile başkanlık koltuğuna oturan bir çok ismin ortak özelliklerinden biri de her yıl için farklı bir konsept belirleyip o konsepte uygun çalışmalara ağırlık vermek.

Bu çalışmaların ortak özelliği de sürdürülebilir olması.

Ya da diğer bir ifade ile sadece o yılda değil ondan sonraki yıllarda da hükmünü koruması.

Bu minvalde Turgay Erdem’in Başkanlığını yaptığı Nilüfer Belediyesi de sırasıyla önce tarım ardından gıda ve iklim farkındalığının ardından 2023 yılının konseptini de İkinci Yüzyıl için Tasarım” olarak belirledi…

Konseptle ilgili detaylara girmeden önce küçük bir ayrıntıdan bahsedelim. Konseptin ana fikrinin Nilüfer Kent Konseyi Emekliler Çalışma Grubu’ndan çıktığını öğrendik.

Emekliler bozulan ve atılan eşyalar için hem meşgale hem de yeteneklerini ortaya çıkarma adına “Tamirhane” konseptinde çalışmalar yapmaya hazırlanırken bu konsept daha geniş kitlelere hitap etsin mantığı ile “Tasarım” adına dönüşüyor.

Son tahlilde ise “İkinci Yüzyıl için Tasarım” olarak tanıtılmaya karar veriliyor.

Bu bağlamda bizler de Turgay Erdem tarafından yapılan lansmanı Nilüfer Belediyesi’nde takip ettik.

Başkan Erdem konuyu şu sözlerle özetledi:

“Mimari, planlama, ürün tasarımı ya da sanatsal bir üretim biçimini değil, süreç ve sistem tasarımını öngörüyoruz. Yeni yüzyılda yeni fikirleri ortaya atma zamanı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Yani diğer deyiş ile insan hayatına dokunacak her şey bu tasarımın içinde. Nilüferiler bu yılda hayatı kolaylaştıracak, insani değerleri ortaya çıkaracak hangi fikirleri varsa uygulamaya koyabilir…

Aslında bu tema cumhuriyeti kuran Atatürk’ün şu vecizini de akla getiriyor. “Cumhuriyeti biz kurduk, onu yüceltecek ve yaşatacak sizlersiniz”…

Mühim olan bu sürece halkın ne kadar katılacağı.

Aslında konsepte tasarım noktasında ilk katkıyı ben koyayım. Şeyh Edebali’nin o meşhur öğüdü “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” sözünü biraz değiştirerek yerelleştirmek gerekiyor: “İnsanı yaşat ki yerel yönetimler yaşasın…”

Konsept bu şekilde algılanırsa Nilüferlilerin bu tasarım yılına daha çok katılacağını düşünüyorum.

Umuyoruz ve temenni ediyoruz ki güzel fikirler ve tasarımlar çıkar, hayat bulur…

Bu arada soru cevap kısmında ise Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem kaçak yapılaşmaya verdiği cevap oldukça ilginçti.

Erdem, Türkiye’nin en gelişmiş ilçelerinde yer alan Nilüfer’de kaçak bina meselesi olduğunu belirterek, “İtiraf ediyorum, kaçak yapıyla mücadele etmeye yetişemiyorum. İmar Barışı çok sekte vuruyor. Bunun yanında yıkım kararı alıp yıkmaya gittiğimiz 10 binadan 5 tanesi aynı gün yürütmeyi durdurma kararı alıyor” dedi.

Görünen o ki Nilüfer’de kaçak yapı denince akla kaçak fabrika geliyor.

Buna yetkililerin bir an önce çözüm bulması şart. Bu kafayla gidersek yarın öbür gün bugün yaşadığımız su sıkıntısının daha büyüğünü meyve, sebze ve tahıl ürünlerinde yaşarız.

Bizden hatırlatması…

HABERLER