İlhami Yıldız
İlhami Yıldız
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Gastronomi Festivali’nde Bursa’ya özgü tatlar olacak mı?

Özellikle son yıllarda gastronomi turizmi başlığında yeni bir turizm dalını duymaya başladık. En basit ifade ile yiyecek ve içeçek turları demek daha doğru olacak.

Parası olan Adana‘ya gidip öğleyin şalgam içip, akşama doğru da Bursa‘da Kayhan Köftesi yedikten sonra ağzını kestane şekeri ile tatlandırabilir.

Bu örnekleri çoğaltmak mümkün.

Daha da zenginsen çikolata yemek için Brüksel‘e çikolata müzesine bile gidebilirsin…

Özellikle bu noktada arz talep dengesini görmeye başlayan yerel yönetimler ve hemşeri dernekleri de buna ayak uydurarak gastronomi festivalleri düzenlemeye başladı.

Bu minvalde Bursa Büyükşehir Belediyesi de benzer bir festivali Merinos Parkı‘nda düzenliyor. Bu yıl gerçekleşecek festival 13-14 ve 15 Eylül 2024 tarihlerinde yapılacak.

Gerçekleşecek festival öncesi de Bursa Gastronomi Tırı ilçeleri dolaşıyor.

Buna diyeceğim bir şey yok

Ama festivalin içeriği umarım farklı olur.

Festivalin adı Bursa Gastronomi Festivali.

Amma velakin Bursa’nın yemekleri yok denecek kadar az.

Festivalde Bursa haricinde her yörenin tadları var.

Bu sene misal olarak Bursa’ya özgü kabuklu fasulyeyi, ceviz tatlısını, kurutulmuş yufka böreğini, Mustafakemalpaşa domatesini, Harmancık ayvasını, Gemlik zeytinini, Orhangazi turşusunu, İznik kivisini, velşhasılı bu ürünlerden yapılan Bursa’nın gerçek tatlarını görmek isterim.

Adana kebabını, lahmacunu her gün adım başı her yerde görüyorum. Kebab yemek istersem bir tarafta Adana diğer tarafta Urfa.

Yemek istersem bol.

Öte yandan kabuklu fasulyeyi ancak dağ yöresinde, ceviz tatlısını da keza öyle, kuru yufka böreğini, kulak hamurunu da köylerde görebiliriz.

Bursa’da yaşayan hemşerilerimiz ve dışarıdan gelen ziyaretçilerimiz bu festivalde bu sene gerçek Bursa mutfağını görebilmeli.

Festivalin gerçekleştiği alan sokak mutfağı gibi olmamalı.

Bir yanda dumanlar, bir yanda kokular oldu, inanın o festivale ne gidesim oluyor ne de göresim.

İşte önümüzde fırsat…

Bu fırsatı değerlendirmek için Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey‘e de acizane önerim odur ki Bursa’nın 17 ilçesinden esintiler olan Bursa Gastronomi MutfağıBURFAŞ eliyle bu kente kazandırmalı…

İnanın bu sayede gerçek anlamda Bursa tatları için Bursa’ya özel ziyaretler bile düzenlenir.

Öneri her zamanki gibi bizden değerlendirmek karar vericilerden.

HABERLER