Hatırlatmakta fayda var: Bursa siyasetinde parti ayrımı gözetmeksizin Osmangazi ilçesinin ayrı bir önemi var.
Belirleyici özelliği var.
Bu özelliği bilen, il ya da gerekse büyükşehir belediye başkanı gibi sıfatlarla görev yapan isimlerin, bir yandan da kendisine olası rakip çıkma durumuna karşı Osmangazi gibi ilçeleri domino etmek için gizliden gizliye mücadele ettiğini, siyasetle uğraşan herkes bilir.
Bunun tek sebebi var.
“O isim koltuğuma göz dikerse, benden daha başarılı olursa onu bir sonraki seçimde aday gösterirlerse…” düşüncesi.
Bundan dolayı parti ayrımı gözetmeksizin Bursa özelinde Osmangazi gibi ilçelerde siyaset yapan isimler bir üstünün fikirleri ile ters düştüğünde (parti ile değil bunu da yazmış olalım) sudan sebeplerle ilk fırsatta ya görevden alınıyor.
Ya da siyasi mobbing uygulanıyor.
Bunun geçmişte örnekleri var.
Olaya parti içi yarış, demokrasinin gereği diye bakanların sayısı maalesef yok denecek kadar az.
İşte böyle bir rekabete Bursa özelinde kurban olan isimler çok fazla.
O isimlerden biri de AK Parti’de Osmangazi’de ilçe başkanlığı görevini uzun yıllar başarı ile yürüten Ufuk Cömez ve yönetim kurulu oldu.
Hatırlatmakta fayda var: Cömez ve ekibine bir gece ansızın görevden el çektirilmişti.
İşin enteresan tarafı, Cömez’den önce de Yıldırım İlçe Başkanı Ali Erbay görevinden ayrıldı veya istifası istenmişti.
Kim bilir bu görevden ayrılmalar sonucu birileri kendilerinin bir yere aday gösterileceğini tahmin ediyordu…
Sonuçta iki eski ilçe başkanı şimdilik siyasete nokta değil virgül koydu.
Ama gel gelelim Osmangazi’deki bu değişim sandığa olumlu olarak yansımadı.
Daha önce Osmangazi’de girdiği tüm seçimlerde partisini sandıktan birinci çıkaran Ufuk Cömez ve ekibinin başında olmadığı son seçimlerde AK Parti Osmangazi’de belediye başkanlığını kaybetti.
Bursa’nın en büyük ilçesi Osmangazi’yi kaybeden AK Parti’de bu kaybetme domino etkisi yaparak, “en büyük ilçeyi kaybeden Büyükşehir’i de kaybeder” tezini doğrulayarak Büyükşehir’i de kaybetti.
Alınan kararın seçmen nazarında değerlendirilmesinde ortaya çıkan sonuçta Ufuk Cömez’in görevden alınmasının doğru bir karar olmadığı ortaya çıktı.
Bu kararın alınmasındaki gerekçeleri de hatırlarsak, karar için yerelde ve genelde kulis yapılmasının sonucu sandıkta AK Parti’ye eksi olarak yansıdı.
Sadece olaya bu kadar bakmamak gerekiyor.
Misal yönetimde görev alan başta Ufuk Cömez olmak üzere tüm üyelerin sandık bölgelerine baktığımızda AK Parti için ortaya çıkan sonuç hiç açıcı değil.
Geçmişte CHP’nin bir elin parmakları kadar oy aldığı, eski beldeler Kirazlı ve Demirtaş başta olmak üzere AK Parti, Cömez zamanında Osmangazi İlçe yöneticilerinin mahallelerindeki vatandaş da bu karara tepki gösterip sandıkta ana muhalefet partisine oy vermiş.
Öte yandan dağ yöresi insanının yaşadığı bölgelerde ve Osmangazi sınırlarında bulunan dağ köylerinde sandığa gitmeyenlerin tepkisi çoğalmış. CHP’nin oyları artmış.
Bu durumda bunun sorumlusu kim oluyor.
Geçmişte partisinin başarısı için çalışan Cömez ve ekibine görevden el çektirilmesinin ne kadar yanlış bir karar olduğu bugün daha rahat anlaşılıyor.
Bundan sonra ne yapılmalı?
Bu konuda AK Parti’nin kuruluş döneminde yer alan bir ağabeyim şunları söyledi:
“AK Parti’nin eski günlerine gelmesi isteniyorsa parti içi tabanın sesine kulak verip adaylarını da ona göre belirlemesi şart.
Bu konuda ille de tek aday diretmesi olursa, bazı ilçelerde adaya tepkiler olabilir, bizden hatırlatması.
Sonrasında ise çok adaylı kongreler olması da muhtemeldir, diye düşünüyorum.”