Geçen haftalarda Bursa’da yaşayan Karadenizli STK’ların BURKAP adında bir platform kurduklarını bu köşeden duyurmuştuk.
Bu minvalde cumartesi sabahı platformu oluşturan Artvin- Kafkas – Ahıska- Batum Dernekleri Konfederasyonu, Bursa Bayburtlular Derneği, Bursa Giresun Federasyonu, Bursa Gümüşhaneliler Birlik ve Dayanışma Derneği, Bursa Ordulular Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Bursa Rizeliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Samsun Dernekleri Federasyonu ve Bursa Trabzon Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin başkanları basınla buluştu…
Buluşmadan önce Karadeniz insanı ile ilgili bir kaç detay vermek gerekir…
Bursa’ya Karadeniz ve Batum civarından göçlerin tarihçesine bakacak olursak 19.yüzyılın sonlarına doğru uzanır.
Batum’dan başlayan göçlerin yerleşim birimleri, Soğukpınar ve Karaislah’tan başlayıp, İznik, İnegöl, Orhangazi ve Kestel‘in köylerine kadar uzanmıştır, şehir içinde merkez buluşma noktası eski köy yeni mahalle Arabayatağı olmuştur.
Ardından ikinci göç dalgası ise 1950’li yıllar sonrasıdır. Bu minvalde göçte iki etken vardır. İlki Karadeniz Bölgesindeki doğal afetler ve seller sonucu, diğeri de ekonomik gerekçeler…
Bursa’ya gelen Karadenizlilerin adresleri Trabzon ve civarı Dikkaldırım civarına; Giresunlular, Başaran ve Emek; Artvinliler Gürsu ve İnegöl; Bayburt ve Gümüşhaneliler ile Ordulular öncelikli olarak Dikkaldırım; Samsunlular ise Yıldırım Bölgesi ağırlıklı olarak yerleşmişlerdir.
Karadeniz insanı Bursa’da özellikle gıda sektöründe pasta, börek, ekmek fırını, taahhüt inşaat işleri ile uğramaktadır…
Zaman içerisinde bunlara ilaveler olsa da Bursa özelinde Muti, Akarsu, Şimşek, Özşimşek adında bir çok apartman adı da bu anlamda en büyük kanıttır.
Bu açıdan bakınca Karadenizliler Bursa özelinde toplumsal olarak da iş hayatında da etkin bir güce sahiptirler.
Öte yandan Bursa siyasetinden yakinen tanıdığımız merhum Mehmet Gedik, Mustafa Varank, Faruk Çelik, Şevket Orhan, Ahmet Kılıç, Hasan Toktaş, M.Emin Tutan, Kenan Sönmez, İbrahim Yazıcı, Merhum Yakup Aktaş, Alinur Aktaş, Şadi Özdemir Karadeniz siyasetinin etkin isimlerindendir.
Bu kadar artıları olan bir insan topluluğudur Karadenizliler…
İşte bu birlikteliği daha da koordineli hale getirme adına kurulan platformu tanıtan Giresunlular Federasyon Başkanı Üzeyir Aktaş platformun amacını “Karadenizli nüfusunu, nüfuslu hale getirmenin mücadelesini vereceğiz” sözleriyle özetledi.
Aktaş ardından “Karadeniz Bölgesinin diğer illerinin STK’larını da platforma davet edeceğiz” sözleriyle pekiştirdi.
Sonrasında ise “BURKAP hiç yapıya alternatif veya karşı kurulan bir oluşum değildir” sözleri ile diğer STK’lara da mesaj vermiş oldu.
Aktaş’ın ardından kürsüye gelen Bursa Samsun Dernekler Federasyonu Başkanı ve BURKAP Dönem Başkanı Temel Erkol “İş insanlarımız ve bürokratlarımız ile camiamızın yanında olacağız. Kurucu başkanlarımız, camiasında güçlü olan isimlerdir. 8 il derneğimiz ile başladığımız süreç 20 ilimizin de aramızda olmasıyla devam edecektir. Herhangi bir bölücülük veya ayrıştırma içinde kesinlikle olmayacağız. Hemşehrilerimiz ile ilgili her konuda çözümler üretmeye çalışacağız” sözleri ile de platformun büyüme sinyallerini verdi.
Bakalım bu birliktelik açısından ilk büyük organizasyon olarak muhtemelen Keles Kocayayla’da yaz aylarında bir organizasyon göreceğiz.
O organizasyonda 150 bin ve üstü Karadenizli bir araya gelirse o zaman Karadenizli nüfusunu, nüfuslu hale geleceğini ilk seçimde görmüş oluruz.
Bize düşen hayırlı olsun demek, başarılar dilemek…