İlhami Yıldız
İlhami Yıldız
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Oda başkanları, yerel ve genel yöneticilere hijyen konusunda düşen sorumluluklar

Zaman zaman halk sağlığı konusunda gördüğümüz eksiklikleri bu köşeden yazdığımızı değerli okurlar bilir.

Pandemi döneminde nasıl maske takılacağından tutun, sosyal mesafe ile ilgili olarak defalarca hem işitsel, hem görsel, hem de sosyal medyamızdan konuyu yazdık ve gündemden tuttuk.

Bu dönem Mustafa Bozbey de bu konuya büyük önem veriyor ki Halk Sağlığı Uzmanı, Bursa Tabip Odası önceki dönem başkanlarından Prof. Dr. Alparslan Türkkan‘ı, tecrübelerinden faydalanma adına danışman olarak atadı.

Malum;

Özellikle toplum sağlığını ilgilendiren konuların başında çay ocakları, kahve, kafeterya ve lokantlarda bulaşık makinesinin zorunlu olması ve bulaşıkların makinede yıkanması geliyor.

Bu konu ile ilgili olarak yerel yöneticilere ve oda başkanlarına büyük görev düşüyor demiştim.

Ama değişen bir şey yok denecek kadar az…

***

Bugün yukarıda saydığım yiyecek ve içecek sektöründe faaliyet gösteren çay ocakları, kafe ve kahvehanelerde bulaşık makinesi kullanan işletme sayısı oldukça az.

Hatta bazı çay ocaklarında suyu karşıdan gören bardaklar var.

Bundan dolayı da bulaşıcı olan üst solunum ve alt solunum yolları hastalıklarında yaz olmasına rağmen çok fazla artış var.

Hastanelerin acil polikliniklerinde iğne atsan yere düşmez…

Serum bağlananlar, muayene olanlar.

Yine toplum sağlığını ilgilendiren diğer bir konu ise kuaförlerdeki hijyen sorunu…

O sorunun başında ise havlular yer alıyor.

Maalesef üzülerek yazıyoruz, bugün kuaförde saçlar yıkandıktan sonra kullanılan havlular birçok kuaförde çamaşır makinesine atılmasına gerekirken kapının önünde kurutma işlemi yapılıyor.

İnanmazsanız gidin dolaşın, görün…

Bu durum da hepatit, kan yolu ile bulaşan hastalıklar başta olmak üzere birçok bulaşıcı rahatsızlık geçme olasılığı bulunuyor.

***

O zaman ne yapılması gerekiyor?

Oda başkanları ile yerel yöneticilerin işbirliği içinde denetime girmesi şart…

Öncelikle kahve, pastane, kafeterya ve çay ocaklarında bulaşık makinesi zorunlu olmalı. Bulaşık makinesi kullanmayan, bulundurmayan işletmelere kısa bir süre tanınmalı, ardından cezai yaptırımlar uygulanmalı.

Yeni verilecek ruhsatlarda bulaşık makinesi zorunlu olmalı.

Zabıtalar da sürekli denetim yapmalı.

Öte yandan diğer yazdığımız konu berber ve kuaförler için de aynı şekilde çamaşır makinesi ve kurutma makineleri zorunlu olmalı.

Kuaför açmak için belirli metrekare şartı getirilmeli.

Burada da denetim mekanizması iyi işlemeli…

Başkan Bozbey’e bu noktada bir görev düşüyor. Meclis kararı alarak yukarıda saymış olduğum meslek gruplarına standartları getirmeden ruhsat verilmemesi gerekiyor.

Bu konuda çalışmaların bir an önce başlaması şart…

Oda başkanlarının da meslek komitelerinin de bununla ilgili sorumluluk alarak gereğini yapması gerekiyor..

***.

Bu konuda bir öneri de sağlık çalışanlarına…

Özellikle enjeksiyon, kan alma ve benzeri işlemlerde de benzer aksaklıklar var…

Her vakaya ayrı, kullan at eldiven kullanılması gerekirken bazı sağlık kuruluşlarında çalışanların bunu aksattıkları görülüyor.

Çalışanlar taktıkları eldiven ile kendi sağlığını korurken hastanın sağlığı unutulmuş oluyor. Bu konuda Sağlık Bakanlığının da sert uyarı yapması şart…

Biz uyarımızı yaptık, işini doğru yapanlara karşı boynumuz kıldan ince, yapmayanlar konusunda söz de denetim hakkı da yerel ve genel yöneticilerde.

HABERLER