Özellikle son yıllarda çok sık duyduğumuz sihirli kelimelerin başında sıfır atık geliyor. Neden gündeme geliyor?
Sebebi basit.
İhtiyaçlar sınırsız, kaynaklar sınırlı bu ilk nedeni…
Diğeri de dünyanın bize atalarımızdan miras değil çocuklarımızdan ödünç aldığımızın aklımıza gelmesi…
Bunlar ilk akla gelen…
Bir de bunların yanı sıra her türlü kimyasal ve insan sağlığı atığını denizlere döken, Kocaeli’de toprağa gömen sözde müttefiklerimiz var ya onları da ayrıca yazarız…
Gelelim biz yine sıfır atığa…
Önemli bir konu…
Konuya her ortamda dikkat çekmek gerekiyor…
Bu minvalde; popüler televizyon programı MasterChef’te de yarışmacıların hafta içerisinde kullanılan malzemelerden kalanları ile de bir yarışma düzenlenerek konunun önemi vurgulanmaya çalışılıyor bunu da pas geçmeyelim…
Bu hayatın bir bölümü…
Kurbanın, etinden, sütünden, yününden, kellesinden, başından derisinden kemiğinden faydalanılması da sıfır atığı en iyi anlatacak örneklerden.
Bu örneğin gündelik hayata uyarlanması da şart.
İşte bu noktada çarşamba sabahı Bursa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde ilçe belediyelerin ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yetkili birimlerinin yanı sıra konunun ticari taraflarının da katıldığı bir çalıştay gerçekleşti…
Başkan Bozbey, önemli konulara değindi…
Öncelikle şu tespiti yapmak gerekir: Bursa’nın her türlü atıkları ile elde edilecek gelirden Anadolu’da birkaç ufak kentin tüm ihtiyaçları giderilir.
Bunu net olarak ifade etmek gerekir…
Bursa’da seneler önce gündeme gelen katı atık yakma tesisi konusunda klasik ‘istemezükçülerin’ de karşı geldiğini hatırlatalım…
Ama bu konuyla ilgili olarak el arabaları ile çöp çöp dolaşıp karton ve plastikleri ayırıp toplayanların da hakkını vermek gerekir.
O sayede kamunun yapmasını gerekeni başkaları yapıyor. Hem ekmeğini kazanıyor hem de ekonomiye artı değer katıyor. İşte yerel yönetimlerin bu konuda harekete geçmesi lazım. Çöp toplayıcıları kayıt altına alarak onlara araç desteğinde bulunması şart.
Hatırladığım kadarıyla bu noktada Yıldırım Belediyesi bu desteği sağlıyor…
Darısı diğer belediyelere…
Öte yandan Bursa özelinde ikinci el giysilerin ihalesinden ve geri dönüşümünden de belediyelerin ciddi gelir elde etmesi söz konusu. Osmangazi Belediyesi’nin aylık geliri 500 bin TL’nin üzerinde…
Yine ülke genelinde değerlendirecek olursak;
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın eşi Emine Erdoğan‘ın himayelerinde 2017’de başlatılan, Sıfır Atık Hareketi’nde yüzde 13 olan geri kazanım oranı, 2023’te yüzde 34,92’ye çıkarılırken, 2035’te ise bu oranının yüzde 60’a yükseltilmesi hedefleniyor.
Sıfır Atık Hareketi kapsamında Bakanlığa bağlı İller Bankası Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin farklı noktalarına bugüne kadar 7 yılda 46 depolama, ayrıştırma ve transfer tesisinin kurulmasına bakanlık destek oldu…
Bakanlık verilerine göre;
Projede bugüne kadar 29,3 milyon ton kağıt-karton, 7,8 milyon ton plastik, 2,9 milyon ton cam, 3,7 milyon ton metal, 16,2 milyon ton organik ve diğer geri dönüştürülebilir atıklar olmak üzere toplam 59,9 milyon ton geri kazanılabilir atık ekonomiye kazandırılmış durumunda.
Yine resmi verilere göre;
Projenin uygulanmasıyla 498 milyon ağaç kesilmekten kurtarılırken, 819 milyon metreküp su tasarrufu sağlandı.
Bunu yanı sıra ülkemizde oldukça sınırlı olan 127 milyon varil petrolden tasarruf edilirken, 5,9 milyon ton sera gazı salımı önlendi.
Öte yandan, 2,6 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanmış. Ülke genelinde 185 milyar TL ekonomiye kazandırılmış durumda…
Velhasıl bu rakamlar yüzde 15 iken…
Ya yüzde yüz olsaydı o zaman ne olurdu?
Manevi kazançların yanı sıra maddi kazançlar milyar TL’ye ulaşabilirdi…