Malum, yerel seçime doğru neredeyse her belediye başkanı kendisini “potansiyel” ya da “doğal aday” vurgusu ile öne çıkarmaya çalışıyor.
Bu çerçevede ardı ardına geçen beş yıllık dönemin değerlendirmesini içeren sunumlarını izliyoruz belediye başkanlarının.
Bu sunumlara ait değerlendirmelere geçmeden önce “bir belediye başkanı ne yaparsa başarılı sayılır?” sorusunu sormak istiyorum.
Cevabı kentlerimizin kaderini belirleyecek kadar önemli bir soru.
Kimisi yeni imar alanları açarak şehri büyüttüğü için onu başarılı sayabilir!
Tarım toprakları sanayileşsin, diye uğraşan başkanlar var, onları da başarılı bulanlar gördüm!
Hatta kaçak yapılaşmaya göz yumarak vatandaşın başını sokacak yuvaya kavuşmasını alkışlayanlar da!
Emsal oranının sokağına, caddesine, mahallesine göre yükseltilmesinin önünü açan uygulamalara ne dersiniz?
Kulağa hiç de hoş gelmeyen bu cevapların, aslında ülkemizde pekâlâ genel kabul gördüğü de inkâr edilemez bir gerçek.
Yoksa bugün ovalarımızın ardından gözyaşı döküp, güvensiz şehirlerimizde “depreme hazır değiliz, ne zaman olacağız” diye çaresizce birbirimize sormazdık.
Soruya geri dönersek; bir belediye başkanı ne yaparsa başarılı sayılır?
Benim vardığım sonuçları şu iki başlık altında toplayabilirim:
– Kaynak yaratmadaki becerisi,
– O şehrin sadece insanının değil, tüm canlılarının günlük hayatını kolaylaştıran olanakları geliştirebilmesi.
Öte yandan, bu kaynakların doğru kullanımı ve olanaklara erişimin o kentin tüm mensuplarına eşit dağıtılabilmesi belirleyici olsa gerek.
En son Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık’ın yaptığı bir değerlendirme toplantısını izledik.
Bursa’nın 40-50 kilometre uzaklıkta kurulan doğa sporları tesislerinden başlayan sunumu, Gürsu ilçesine yeni kazandırılan kültür merkezindeki büyük Led ekranlı salondaki anlatımları ile son buldu.
İfade ettiği kadarı ile 78 proje gerçekleştirdiklerini ve bunların çok önemli bir kısmının hibelerle hayata geçtiğini anlattı Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık.
Kendilerini “hibe şampiyonu belediye” olarak isimlendirdi ve hibe yolu ile yaratılan kaynağın 150 Milyon TL’yi bulduğunu belirtti.
Öte yandan, aralarında Dünya Bankası ve çeşitli Avrupa Birliği fonlarının olduğu kaynaklardan krediler kullandıklarını, bu yolla Belediyeye gelir sağlayan GES gibi bazı yatırımları geliştirmeyi hedeflediklerinin altını çizdi.
Spor yapan gençler, gülümseyen çocuklar, spor yaparak sosyalleşen kadınlar için kurulmuş mekânlar izledik videolarda.
Kısacası eğitimden sağlığa kadar Gürsu gibi yoğun göç alan zor bir ilçenin, bir dizi çaba ile yeni bir sosyal kimlik edinme çabasının belediyecilik açısından sonuçlarını izledik.
Şüphesiz bunlar başarılı bir iletişim dili ve görsellerin kullanıldığı sunumun bizde bıraktığı izlenim…
Mustafa Işık’ın sunum esnasında geçmiş dönemki bir hizmet alım ihalesinin yeniden yapıldığında önceki döneme göre neredeyse yüzde 50 daha ucuza yaptırdığını ifade ederkenki yüz ifadesi gururluydu.
Giderek nüfusu artan Gürsu’nun mevcut belediye başkanı “ustalık dönemim olsun” diyerek belediye başkanlığına önümüzdeki dönemde de talip olduğunu ifade etmekten geri durmadı.
Gerisi onu aday gösterip göstermeyeceği henüz belli olmayan partisine ve Gürsu halkına kalmış.