Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa’nın sahip olduğu mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla düzenlediği Gastronomi Festivali‘nin bu yıl ikincisini yapıyor.
İlki “İpeksi Lezzetler” sloganıyla gerçekleştirilen gastronomi festivalinin ikincisini “Yeşil Bursa, Yeşil Gastronomi” sloganı ile 15-17 Eylül tarihleri arasında Merinos Park’ta yapılacak.
Bu yılki “Yeşil Bursa, Yeşil Gastronomi” festivalinin lansman toplantısında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, festivalin geçen yıl 3 gün içinde 400 bin kişinin katılımı ile yapıldığından bahisle, bu yıl özellikle firmaların katılım konusunda gösterdikleri talebe vurgu yaptı. Bu başarının giderek ivmelenmesi için kente bir çağrıda bulundu:
“Bu festival kişilere, kurumlara, firmalara özel bir festival değil. Bu Bursa’nın festivali. Bursa’nın gastronomi festivali. Büyükşehir Belediyesi olarak böyle bir konuya öncülük etmek, aracılık etmek, bu işin arkasında olmak bizim için son derece büyük bir mutluluk. Bursa, sahip olduğu tüm değerlerin yanında, aynı zamanda bir tarım şehri. Bursa’nın bereketli topraklarında yetişen ve tarladan sofralarımıza kadar gelen coğrafi işaret tescilli 30 civarında ürünümüz var. Dolayısıyla bu yıl özellikle temamızı ‘Yeşil Bursa, Yeşil Gastronomi’ olarak belirledik. Lütfen hep beraber sahip çıkalım. Çok daha güzele taşıyalım. Ve bunu bir çığ misali büyütelim, geliştirelim.”
Böylelikle ikincisi düzenlenen gastronomi festivalinin ziyaretçi sayısının yüksekliği yanında bir anlamda ticari amaçlarla orada yer alan işletmelerin talebine bağlayarak başarısını ilan etmiş oldu.
Benim merak ettiklerim ise şunlar:
– Geçen yıl Bursa dışından kaç turizm acentesi katıldı bu etkinliğe ve geçen sürede bu acentelerin Bursa turizmine katkıları konusunda bir çalışma yapıldı mı?
– Bu yılki festivale (geçen yılın deneyimleri ışığında) turizm sektör profesyonellerinin katkı ve talepleri neler oldu?
– Yurt dışından turizm acentaları ya da gastronomi profesyonellerinin katılımı sağlanabildi mi?
Bir “Gastronomi Festivali“ni “Yiyecek İçecek Panayırı“ndan ne ayırır?
Bursa Büyükşehir Belediyesi, ama özellikle Sayın Alinur Aktaş‘ın heyecanı sayesinde Bursa gastronomisini görünür kılma konusunda şüphesiz önemli adım atıldı bu festivalle, herkes bunda mutabık.
Keşke Bursa Büyükşehir Belediyesi, turizmcilerin çağrılarına kulak verip Sıcaksu bölgesini bir turizm alanı olarak Bursaya kazandırmaktan imtina etmeseydi.
Turizm alanında verimlilik, süreçlerin birbirini tamamlayıp eklemlenmesi ile bazen kuşaklara sirayet eden bir devamlılık ile ancak sonuç verebiliyor.
Yatak kapasitesi, otopark alanları, hedef turizme dönük pazarlama çalışmaları gibi birbirinden bağımsız süreçler, ortak bir vizyon ile yönetilmediği sürece turizmde nafile sonuçlarla avunmaktan öteye geçilmiyor.