Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Gastronomi Festivali’nin ‘uluslararası’lığı

3. Bursa Gastronomi Festivali başladı, 13-14-15 Eylül tarihleri boyunca da sürecek.

Merinos‘ta geniş alanda ferah ferah kurulmuş standlarda birçok Bursa lezzeti ve Bursa menşeli tarımsal ürün sergileniyor.

Özellikle Kadın dernekleri ve çeşitli kooperatiflere ayrılmış sokağı gezmenizi tavsiye ederim.

Bu kentin sıcaklığını, tarımsal zenginliğini, insan emeğinin değerini hissedeceksiniz. Güler yüzlü, çalışkan kadınlar adeta ellerinin hamuruyla karşılıyor sizi.

Öte yandan, Bursa’da üretilen ve Bursa yiyecek içecek sektörünün bilinen ürünleri, markaları festivalde yerini almış. Çeşitli işletmeler stantlarda satış yaparak bilinirliklerini arttırma çabası içinde lezzet yarıştırıyorlar.

Kurulan sahnede ve çeşitli çadırlarda yarışmalar, rekor denemeleri, ikram ve tadımlar var. Böylelikle festivalin ziyaret edebilecek herkes için bir çekim noktası olması amaçlıyor.

Bursa’nın iç turizmi için bir vesile olduğu ise bir gerçek.

Özellikle iç turizm vurgusu yaptım. Her ne kadar festival logosunun üzerine bir “uluslararası” ibaresi eklenmiş ise de pek uluslararası bir yönünü göremedim.

En başta tek bir tane turizmci ya da TURSAB flamasına ben rastlamadım.

Turizmcilerin paydaş olmadığı bir “uluslararası” nasıl oluyor bilemedim doğrusu.

Nitekim programda da buna dair sadece 2. gün “Yarışma – Ulusal Şefler Yarışıyor – Bursa Lezzetleri ile Füzyon Mutfağı – Bursa Aşçılar Derneği Katkılarıyla” isimli bir etkinlik konulmuş.

Bu festivalin ilkinden itibaren her geçen gün daha kimlikli ve nitelikli bir hal almaya devam edeceğini biz de gözlemledik şüphesiz. Zaten gerek katılım koşulları gerek fiziki şartlar açısından her yıl bir diğerine göre gelişme sağlandığı da ortada.

Ancak bu “uluslararası”lık kısmı maalesef halen tartışmalı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığına geldiği günden bu yana Başkan Mustafa Bozbey‘in özellikle devam edegelen projeleri ele alış biçimi tüm kentte memnuniyetle karşılanıyor.

Çünkü tüm Bursa’ya, Bursalılara faydayı ve en geniş katılımla ortak aklın projelerde kendini ifade edebilmesini özellikle önemsiyor. Dolayısı ile bu festivalin de bu sene değilse bile seneye bu yönüyle ele alınmasını umuyorum.

Bu gastronomi festivalinin amacına ulaşmasının bir göstergesi de, uluslararası turizmde kendini kabul ettirebilmesi olacak. Gastronomi artık önemli bir destinasyon gerekçesi.

Bursa gastronomi zenginliğini “sen ben bizim oğlan” festivalleri ile geçiştiremez.

Yerli işletmeler ile Bursa ve çevre illerin dikkatini çekerek yaratılacak hareketlilik hedef olmamalı.

Bursa’mıza gelen turist sayısı yıllardır, tarihi ve doğal güzellikleri ve gastronomisinin zenginliğine tezat, bir fakirlik yaşıyor. Dolayısı ile önümüzdeki yıl gerçek bir “uluslararası” olmak için planlama bu festivalin bitiminden başlamalı.

Bursa turizmi algıdan kısa vadeli planlardan yoruldu.

Sürdürülebilir, verimli uygulamalar beklemeye devam ediyor.

HABERLER