Aslında yalnızca Bursa’da değil…
Tüm Türkiye’de gastronomi alanında şehirlerimizin ciddi bir yarışı, bir atılımı var. Çünkü günümüzün rekabet dünyasında başarılı olmanın yolu “niş” yaratabilmekten geçiyor. Yani pazarlayacağınız ürün ya da hizmeti özelleştirmek. Ona spesifik olarak yoğunlaşıp tanıtım yaparak, dikkat çekmek.
Bu açıdan Bursa’mızın önemli avantajlarından biri de şüphesiz mutfağı. Bir yandan kadim Anadolu’nun lezzetli ürünleri, diğer yandan aldığı göçlerle harmanlanmış yemek kültürü, şehrimizi gastronomi alanında da ön sıralara çıkarıyor.
Öte yandan, Bursa mutfağına Osmanlı mutfağı vurgusu yapılması, merak ve çekiciliğinin artırılmasında önemli bir rol oynuyor.
İşte tam da bu rolün artırılmasına dönük olarak yıllardır, içlerinde başta Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Hasan Eker’in olduğu bir grup turizmci, harcadıkları çabaların semerelerini bugünlerde almaya başlıyorlar. TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Sayın Murat Saraçoğlu’nun da çalışmalarını ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu yöndeki desteğini de eklemek gerek.
Bursa’yı gastronomi turizminde de öne çıkarmak amacıyla ‘İpeksi Lezzetler’ sloganıyla 23-25 Eylül tarihlerinde bir festival düzenlenecek.
“Bursa Gastronomi Festivali”nin hazırlıkları tamam gibi. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Kemalpaşa tatlısı, pideli köfte, kuzu tandır, cevizli lokum, tahinli pide, cennet künkü, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri gibi Bursa ile anılan lezzetler sunulacak.
Tüm bu ve diğer ürünlerin bir gastronomi festivali ile Bursa Turizmini ivmelendirmesi amacı ile tüm dünyaya anlatılması, tanıtılması planlanıyor.
Merinos’ta Bursa Gastronomi Festivali ile eş zamanlı olarak Bursa Gıda ve Turizm Fuarı da gerçekleşecek.
Ulusal ihtisas niteliğindeki bu fuar, Network Fuarcılık tarafından düzenleniyor. 22-24 Eylül 2022 tarihlerinde düzenlenecek fuar; Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu, Türkiye Aşçılar Federasyonu, Bursa Aşçılar Derneği, Bursa Yemek Sanayicileri Derneği, Güney Marmara Otelciler ve İşletmeciler Derneği paydaşlıkları ile gerçekleşecek.
İşte başarı bence burada başlıyor. Özel sektörün yatırım ve pazarlama arzusu, sivil toplum örgütlerinin sektör dinamiklerini geliştirme amaçları, yerel yönetimin şehrimizin tanıtım ve markalaşma heyecanı ile birleşerek bir sinerji yaratacak.
Bursa turizmi açısından umut verici.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılacak “Bursa Gastronomi Festivali” için bir de tanıtım gecesi düzenlendi. Bu tanıtım toplantısının menüsü de festival gibiydi. Benim şahsen adını ilk kez duyup tatma fırsatı bulduğum ‘Damat Paçası’ ara sıcak menüdeydi ve çok lezzetliydi.
Araya girip tam da burada, tanıtım gecesinin düzenlendiği otele bir övgü ve bir küçük de eleştiri yapmak isterim.
Öncelikle Bursa mutfağına ait menü çok başarılı bir şekilde onca konuğa sunuldu. Lezzeti de çok başarılıydı. Bu noktada usta Şef Sayın Necmettin Şentürk ve ekibi koca bir teşekkürü fazlası ile hak ettiler.
Öte yandan, açık havada gerçekleşen gece öncesi kısa bir yaz yağmuru yağdı. Açıkta bulunan masa örtüleri ve peçeteler sırılsıklam oldu. Belki protokolün masaları kapalı alanda kaldığı için çok da önemsenmeyerek, yemek servisi bu ıslak masalara yapıldı.
Bu bence Türkiye ölçeğinde kalitesini kanıtlamış bir otele yakışmadı. Belki de otel yöneticileri, “misafirler yabancı değil hepsi bizden, idare etsinler” diye de düşünmüş olabilirler.
Ne olursa olsun keyifli bir tanıtım toplantısı idi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Basın ve Halkla İlişkiler Dairesindeki arkadaşların da emeklerine sağlık.