Genç Sanayici ve İş İnsanları Derneği (GESİAD) bir basın toplantısı düzenledi.
Yedi farklı Meslek Komitesi ile Yönetim Kurulu “2022 yılı değerlendirmesi ve 2023 yılından beklentileri” başlığı altında bir toplantıda beklentiler dile getirildi.
GESİAD Başkanı Murat Kaya genel bir değerlendirme konuşmasından sonra meslek komitelerinin temsilcileri kendi alanlarına ilişkin bazı değerlendirmelerde bulundular.
Bu konuşmalarda dikkat çeken başlıkları şöyle sıralayabiliriz:
– Döviz kurları çok düşük. 25-30 TL bandında olmalı.
-Enflasyon bir an önce kontrol altına alınmalı
-Kredi bulmakta zorlanıyoruz
-Sürekli hale gelen, vergi, prim vb. aflarına karşılık, ödemesini düzenli yapan firmalara da avantajlar sağlanmalı.
-Alan başkanlığı sistemi Uludağ’ın tümden yapılaşmasına yol açmamalı.
-2022 zor bir yıldı idi ve yalnız bırakıldık
-Kârlılıklarımız çok düştü
-Vergi oranlarımız çok yüksek
-Kalifiye eleman sıkıntısı önemli bir sorun. Meslek liseleri sorunu çözülmeli
İşte bu başlıklar altında GESİAD ( Bursa Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği) yönetimi rahatsızlıklarını dile getirdi.
Beni şaşırtan ise şuydu; Ekonomi de küresel riskler ortada iken, ülkemizde alenen uygulanan seçim ekonomisinin orta ve uzun vadede mevcut sorunların iyice içinden çıkamaz hale gelmesi riskini taşıyor. Bu durumu işaret eden herhangi bir serzenişte dahi bulunmadı GESİAD yönetimi.
Buna rağmen rahatsızlıkların dile getirildiği konularda bir ilerleme sağlanması ekonomi yönetiminin mevcut bakış açısı ile zor görünüyor ki bunun kendileri de farkında sanırım. Çünkü GESİAD Başkanı Ramazan Kaya bunu üstü kapalı olarak “GESİAD olarak her zaman siyaset dışı kalmayı kendimize düstur edindik, seçim sürecindeyiz bu süreçte yanlış anlaşılacak değerlendirmelerde bulunmak istemiyoruz “ diyerek de bunu ifade de etmiş oldu kişisel kanaatimce.
Öte yandan Bursalı genç iş insanlarının sektör komite temsilcilerinin değerlendirmeleri ise bir dokun bin ah işit cinsinden.
Otomotiv Komitesi Başkanı Mustafa Samancı, “Avrupa’da resesyon beklentisi, seçim, kur baskısı gibi sebeplerle zor bir yıl olacak. Kurların düşük seviyede kalması bir sorun, ihracat için fiyat tutturmak güç, bu sebeple ihracat da düşüşü olabilir” dedi. Tekstil Komitesi Başkanı Orhan Aksakal, “Enerji maliyetinin stabil, döviz kurunun olması gereken yere gelmesi ve satışlarının yüzdelik diliminde ihracata ağırlık verme gerekliliği yönündedir” şeklinde konuştu. , İnşaat Komitesi Başkanı Fatih Kutlucan ise, “Kalifiye eleman bulamamak ve artan maliyetler üstümüzdeki baskıyı arttırıyor. Açıklanan yeni destek paketlerinin olumlu sonuçlanmasını umuyoruz şeklinde beklentisini ifade etti. Makine ve Robot Teknolojileri Komitesi Başkanı Berkant Arseven, “İhracat yapan ithalatı azaltıcı orta-yüksek teknoloji üreten firmalara uygun maliyetli, uzun vade kiralama, ucuz elektrik, SGK desteği gibi teşvikler verilmelidir” şeklinde konuştu. Turizm Komitesi Başkanı Fırat Yıldız, “Ekonominin düzelmesi ve bunun dışında Bursa ilimizin görünmeyen değerleri turizme kazandırılmalıdır, diyor.. Eğitim ve Hukuk Komitesi Başkan Vekili Cem Ağ, “2023 yılından ulusal manada beklentimiz elbette ki enflasyonun düşürülmesidir. Fiyat istikrarının sağlanması, alım gücümüzün artması ve ekonomik anlamda güven ortamı bir an önce tesis edilmelidir” dedi.
Öte yandan hizmet Komitesi Başkan Vekili Recep Dönmez de, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün E-ticaret hacmi ve önemi artıyor. Devletin bu anlamdaki destekleri sektör için her zamankinden daha fazla önem arz etmektedir” diyerek, ekonominin iyileşmesi için beklentilerinin ne denli geniş bir yelpazeye yayıldığını ifade etmiş oldu.