Bizim kuşağın okulda öğrendiği en güzel şarkılardan biriydi…
Ahmet Kutsi Tecer’in şiirinden bestelenmiş o şarkı:
Orda bir köy var, uzakta,
O köy bizim köyümüzdür.
Gezmesek de, tozmasak da
O köy bizim köyümüzdür…
Geçtiğimiz günlerde Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin’in davetlisi olarak yörede yapılan çeşitli yatırımlar ve çalışmaları yerinde görme fırsatı bulduk. Yörede bulunan dağ köyleri gerçekten büyüleyici bir coğrafyaya sahip. Gerçi artık köy de denmiyor, “kırsal mahalle” deniyor.
Ahmet Kutsi Tecer bu şiiri “Orda bir kırsal mahalle var uzakta,
Gitmesek de görmesek de o kırsal mahalle bizim mahallemizdir “
diye yazar mıydı bilmiyorum.
Maalesef ülkemizin şehirleşmeden anladığı salt şehre taşınmak olduğundan, insanlarımız hem gittiği şehirde, hem de arkasında bıraktığı köyde yeni sorunlarla uğraşmak zorunda kalıyor. Hatta bu sorunları diğer kuşaklara devrederek ömrünü tamamlıyor.
İşte bizi davet eden Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin de arkada bırakılan bu sorunlarla Keles şehrinin “Şehremini” olarak baş etmeye çalışıyor.
Önemli de mesafeler almış;
Kamp ve karavan alanlarının restorasyon çalışmaları tamamlanmış. Ayrıca ATV, bisiklet, at biniciliği, trekking, kaya tırmanışı, okçuluk gibi faaliyetler ile kırsal turizmde kendilerine bir alan açma çabasını yoğunlaştırmışlar.
Bölgede yetişen ürünlerin coğrafi işaret süreçlerinde sona gelinmiş. Bu arada yörede salep yetiştiriciliğinin arttırılması, çörek otunun daha iyi fiyatlara pazarlanabilmesi için destekler sağlamışlar. Keles kirazı konusunda ihracatçıların dikkatinin tekrardan bölgeye çekilmesi konusunda umut verici girişimleri var. Büyükşehir desteği ile çöp toplama merkezi devreye alınmış. Keles Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin konaklama sorunu için belediye de taşın altına elini koymuş. Tavşanlı’ya dek ulaşan kara yolu ve çevre köylerle bağlantı yolları konusunda yatırımları takip ediyor. Öte yandan yüzme havuzu spor salonu gibi sosyal ihtiyaçları için inşaatlar sürüyor.
Belediyenin Keles Kadınları Kültür ve Dayanışma Derneği’ne de aktif desteği devam ediyor.
Gelelim asıl meseleye…
Yapılanlar yeterli mi, değil. Çünkü yöre insanın kalkınması ve sosyal açıdan hak ettiği refaha kavuşmasını önleyen sorunlar ekonomik temelli sorunlar. Bunların çözümü de belediye bütçesinin arttırılmasının yanı sıra ülkenin genel politikalarına bağlı.
İşte bu noktada Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin’in bir çağrısı var.
“Köyden ayrılan gençler köyle irtibatlarını kesmesin, topraklarını işlemeye, ekmeye devam etsinler, hatta ikametgâhlarını Keles’te tutarak belediyelerinin nüfusları oranında merkezi idareden aldıkları payın artmasına destek olmalılar” diyor.
Son olarak; köy mü dersiniz kırsal mahalle mi dersiniz bilemem ama yöre insanları topraklarını satmamalı bence.
Plansız ‘Tiny House’ ya da ‘Hobi Bahçesi’ denen, şehrin kırlara doğru çarpık ve ucube yayılımına bir düzen gelene kadar, topraklarına sahip çıkmalılar.