Sivil toplum örgütlerinde kadın yöneticilerin çoğalması iş hayatındaki yerlerine dair de önemli birtakım farkındalıklar yaratmaya devam ediyor.
Farkındalık oluşturmaya ilişkin katkılardan biri de TOSYÖV Başkanı’ndan geldi.
TOSYÖV, özellikle 90’lı yıllarda bir KOBİ cenneti olan Bursa’da KOBİ kavramının anlatılması ve sorunlarına dikkat çekilmesi açısından da önemli bir rol oynamıştı.
Şimdiki başkanı Dr. Gül Çiçek Zengin Bintaş, “kadın çalışanlar” için de dernek olarak öncülük yaptıklarını belirterek, “Kadının İş Hayatındaki Varlığı ve Kadın Girişimcilerin Sıkça Yaşadığı Engel ve Sorunlar” anketinin sonuçlarını paylaştı.
Yıllarca kullanılan “iş adamı” sıfatından çıkıp “iş insanı” deyiminin yaygınlaştırılması iş hayatında kadının varlığına dair farkındalık açısından umut verici.
Gelelim anket verilerine.
“Çalışan Kadınlar” anketi katılımcılarının yüzde 78.6’sı lisans ve üstü eğitimli olup yüzde 46.3’ü sanayide, yüzde 46.3’ü hizmet sektöründe, yüzde 7.3’ü ise kamuda çalışıyor. Bu kadınlarımızın yüzde 63.3’ü “iş hayatında kadın olmanın erkeklere göre daha zor” olduğu görüşünde.
Kadın girişimcilere “İş hayatınızda yaşadığınız zorluklar nelerdir?” sorusu sorulmuş:
Genç olanlar belirli bir çevre ve etkili ilişkiler oluşturmamak konusunda zorluklardan söz etmiş. Her ortama rahat girip çıkamamaları, satışlarda yaşanan zorluklar, özellikle hizmet sektöründe kaliteli iş tanımı ve karşılığının olmaması başlıca şikayet konuları. Bunu yetişmiş uzman personel eksikliği, cinsiyet eşitsizliği, devletten ve STK’lardan yeterli destek alamamaları, vergilerin yüksekliği, çalışma saatleri, gerek global gerekse ulusal ekonomik krizlerden fazlasıyla etkilenmeleri de dikkat çekici.
Aslında bir kısmı tüm iş insanları için geçerli zorluklar bunlar. Ancak kadın olarak iş sorumluluklarına ev sorumluluğunun da eklenmesi bu sorunların sonuçlarını daha da arttırıyor sanki.
İŞ KADINI… GİRİŞİMCİ KADIN… ÇALIŞAN KADIN…
Ben bu deyimleri de cinsiyetçi buluyorum.
Ancak sorunlara farkındalık sağlaması ve bu sorunların aşılmasında izlenecek yola dikkat çekmesi açısından olumlu.
Bu ankete ilişkin verilerin açıklandığı toplantıda TOSYÖV Başkanı Dr. Gül Çiçek Zengin Bintaş’ın davetlisi akademisyenler ile girişimci kadın temsilciler de vardı.
Yaptıkları kısa konuşmalarda aynı noktaya vurgu yaptılar.
Erkek egemen iş süreçlerinde kadın olarak güçlü bir duruş sergilendiğinde kapıların yüzlerine kapanmadığı, bilakis açıldığını belirttiler.
Özellikle iş hayatında bulunmayı, yükselmeyi, gelişmeyi erkek egemen kural ve alışkanlıkların bir lütfu olarak görmeyip, kendi duruşunu sergilemenin önemi vurguladılar.
Bu kararlılık arttıkça kadının iş hayatındaki rolü güçlenecektir.
Kadının iş hayatındaki varlığı ve kadın girişimcilerin çoğalıp güçlenmesi için zor ama sürdürülebilir yol da bu sanki.
Buradaki en önemli şans kadın dayanışması gibi görünüyor.
Dr. Gül Çiçek Zengin Bintaş gibi STK temsilcileri ve iş insanlarının konuya ilişkin kararlılığı ve öncü rolü çok önemli.
Her sektörden STK’larda kadın yönetici ve başkanların çoğalması dileği ile…