Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Yenişehir ve yeni bir bakış

Norm Haber ekibi olarak çiçeği burnunda belediye başkanlarına hayırlı olsun ziyaretlerimiz sürüyor.

Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel‘e yaptığımız ziyaret de samimi bir sohbet havasında geçti.

Diğer belediyelerle neredeyse aynı manzara var bu belediyemizde de borçlar ve şişirilmiş kadrolar!

Ercan Özel, borcu önemsemediklerini, vadettikleri projeleri gerçekleştirmenin önünde bir engel olarak görmediklerini vurguladı. Ayrıca belediyede hiç kimsenin işinden çıkarılmadığını da ekleyelim.

Yenişehir ilçemiz, bereketli ovası, yanı başında İznik Gölü ile sulak ve her türlü tarıma elverişli, muhteşem bir yer.

Başkanın ifadesi ile Yenişehir’de nüfusun yüzde 80’i çiftçilik ile geçiniyor. Ancak maalesef yılda birkaç kez mahsul alınabilecek bu iklimin kazandırması gereken tarımsal zenginlikten eser yok.

Tarımsal üretimde ileri teknolojiye geçilememiş. Tarım ürünlerinin kooperatifleşme, birlik vb. yoluyla yüksek rekabet şartlarına uygun pazarlaması yok. Çiftçi devletin açıkladığı barem fiyatların ve tüccarın insafına terk edilmiş durumda. Yüksek maliyet girdiler de cabası.

Burada elde edilebilecek tarım ürünlerinin dünyaya ihracı için bütün imkânlar mevcut. Uluslararası bir havaalanı, 30 dakika mesafede Gemlik Limanı mevcut.

Öte yandan İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük kentlere ulaşımı olan otoban üçgeninde lojistik bir üs adeta Yenişehir.

Tüm bu imkân ve imkânsızlıkların farkında Başkan Ercan Özel.

Belediye olarak yapabilecekleri konusunda Bursa Büyükşehir’den beklentileri olduğunun altını çizdi. Akademik odalar ve meslek kuruluşları ile işbirliklerini genişletmek için özel bir çaba sarf ettiklerini vurguladı.

Belediye için gelir getirici bazı çalışmalara başladıklarını, önündeki dosyadan okuyarak örnekler verdi.

Uzun yıllardır çözümsüz kalmış imar sorunları onu bekliyor.

Soğuksu bölgesi sanayileşirse Yenişehir’e yakınlığı nedeniyle çeşitli etkileri, bugün değilse de yarın önemli bir sorun kaynağı olacak gibi görünüyor. Bu konularda akademik odalarla işbirliğini önemsediğini vurguladı Ercan Özel.

Yenişehir’in sanayileşmesinde ise ancak tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi vb. bir sanayiden yana olduklarını bilhassa belirtti.

Yörede faaliyet gösteren kooperatifleri bir çatı altında toplama ve yerli üreticiye güç birliği sağlanmasının önemine de vurgu yaptı.

Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, yerel yönetim bürokrasisi konusunda Bursa’nın belki de en deneyimli isimlerinden biri.Yeni bir vizyonu çizme konusunda kararlı.

Kendisinin deyimi ile “tozlanmış” Yenişehir, yeni bir bakış açısı ile tarımsal üretim alanında Türkiye için  bir rol model olabilir.

Her şey yeni başkanın bu yeni vizyonunun hayata geçirip  geçirilemeyeceğine bağlı.

 

HABERLER