Hz.Muhammed’in tüm savaşlarında yanında bulunan ve üzerine sarf edilen tüm iftiralara karşı yine Hz. Muhammed’in saf ve temizliğine kefil olduğu o isim yıllar sonra Sümeysat’a (Samsat) Vali olarak atanmış ve yaklaşık 20 yıl bu görevi sürdürmüş…
7 yılını Hz. Muhammed’in yanında geçiren Safvan Bin Muattal, Dört Halife döneminde de pek çok yerde etkili görevler üstlendi.
Sonrasında Muaviye döneminde bizzat Muaviye tarafından Anadolu’da, yani Samsat’ta görevlendirildi.
Ömrünün son yirmi yılını burada geçiren bu önemli zat; Hz. Muhammed’i bizzat gören, ona yoldaşlık eden, onun güvenine nail olan, başına gelen iftira olayına ayette yer verilip aklanan yegane bir değerdir.
İstanbul’da bulunan Eyüp Sultan ile eşdeğer manevi yere sahip olan Hz. Safvan Bin Muattal Kabri’nin şimdiye kadar ön plana çıkarılmaması bölge için ve topluma aktaracağı mesajlar açısından büyük bir kayıptır.
Samsat ziyaretimde beni en çok etkileyen alandaydım… İnanıyorum ki şaşıran sadece ben değilim, duyunca ve ziyaret edip görünce herkes şaşıracak.
İslamiyet’te önemli bir yere sahip olan Hz. Safvan Bin Muattal’ı “iftiraya uğrayanlar için sabrın, iftira atanlar için ise azabın sembolü” haline getiren İFK HADİSESİ sonrasında inen ayetlerde, Hz. Ayşe’yi ve Hz. Safvan Bin Muattal’ı aklanırken iftiranın da nasıl bir toplumsal zehir olduğu ve mutlak surette kaçınılması gerektiği vurgulanmıştır.
Laf aramızda günümüz dünyasında bu ayetleri ve Safvan Bin Muattal’ı daha fazla anımsamaya ve anımsatmaya ihtiyacımız var.
Bilhassa sosyal medya üzerinden yapılan “iftira saldırıları” her geçen gün daha fazla zihinleri zehirlemeye devam ederken, geleceğe yönelik umutlarımız giderek soluyor.
İller Bankası’nın desteği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürüttüğü Sahabe Hz. Safvan Bin Muattal Cami ve Külliye inşaatı bittikten sonra inanıyorum ki her yıl milyonlarca ziyaretçi akın edecek bu alana. Bu sebepten ziyaretçileri alana ulaştıran yaklaşık 17 km’lik yolun da bu potansiyele uygun şekilde revize edilmesi gerekecek.
Hz. Safvan Bin Muattal Cami ve Külliyesi’ni ziyaretimde bana rehberlik eden Samsat Belediye Başkanı Halil Fırat’ın aktardığı hikayeyi ve bilgileri dinlerken çok şaşırmıştım, çünkü burnumuzun dibinde İslamiyet’e dair böylesi bir değer vardı ve kimseler bilmiyordu!
Ziyaretim sonrasında yaptığım paylaşımlara gelen dönüşlerde bunu bir kez daha teyid etmiş oldum.
“İFK Hadisesini biliyorum fakat Samsat’ta olduğunu bilmiyordum, Samsat’ta bir sahabe kabri mi varmış, tam olarak nerede…” türevinde pek çok dönüş alınca biraz rahatladım, bilmediğim için sorun bende değilmiş, diyerek.
Ya anlatılamadı/anlatılmak istenmedi ya da anlaşılamadı, bilemiyorum fakat diliyorum ki bundan sonra herkes ziyaret rotasına alır, gelir ziyaret eder, dualarını eder, muhteşem manzaraya karşı çayını ve kahvesini yudumlar, karnını doyurur…
Yalanlar, dolanlar ve iftiralarla giderek kirlenen günümüz dünyasına karşı en güçlü panzehir niteliğinde yüreğimize alıp yaşatmamız gereken “iftira atılanlara sabrın iftira atanlara da azabın sembolü” Hz. Safvan Bin Muattal’ın hikayesini daha fazla zikretmekle “kötülüğe karşı iyilik galip gelecek…”