Çok uzun süredir Bursa’nın önemli gündem maddelerinden biri olan 1050 Konutlar bölgesinin kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi konusunu birkaç kez köşemde detayları ile paylaşmıştım ve demiştim ki;
Şu andaki plan vatandaştan hiç ücret talebinde bulunulmadan işleyecek bir plan değildir!
Üzülerek de olsa haklı çıktığımı söylemem lazım.
Üzülerek diyorum, zira bölgedeki evleri yatırım amaçlı alanları ayrı tutarsak, 1050 Konutlar sakinlerinin büyük bölümü kendilerinden talep edilecek bedelleri ödemekte zorlanacaktır. Bundan eminim.
Şimdi gelelim işin iç yüzüne.
Malum, bir süre önce yapılan kıymetli bir toplantı ile bölgedeki düğümün çözüldüğü, planların hazırlandığı ve 1050 Konutlar’da kentsel dönüşümün vatandaştan olabildiğince düşük bedeller alınarak gerçekleşeceği vurgulanmıştı.
Konuyu yakından takip edince insanın kulağı da delik oluyor.
Yapılan açıklamaların üzerinden kısa bir süre geçmişken, bölgede iş yapmak isteyen bir grup müteahhidin Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne görüşmeye gittiğini, cadde üzerindeki binalarda sorun yaşanmayacağını, ancak iç bölgedeki binaların dönüşümünde ciddi sorunlar olduğunu belirttiklerini duymuştum.
Benim kulağıma gelenler müteahhit firmaların iç bölgelerde kat artışı talebinde bulunduğu yönündeydi, ama diyorum ya bunlar sadece duyum.
Dün gelen bir basın bülteni yaşanan sorunun bir biçimde çözüldüğünü hissettirdi bana. Çünkü gönderilen bültende;
‘İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç ve yönetim kurulu üyeleri, 1050 Konutlar kentsel dönüşümünde düğümü çözen imar planı değişikliğine olan desteği için Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkür ziyaretinde bulundu’ deniyordu.
Sorun çözülmüş de nasıl çözülmüş acaba?
İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç’ı aradım bu soruyu sormak için.
‘İç bölgelerde kalan binalar için bir plan değişikliği mi istediniz?’ dedim doğrudan.
“Bu saatten sonra tekrar bir plan değişikliği istemek çok zamana mal olabilir. Bölgenin acilen dönüştürülmesi gerekiyor. Bahsettiğim zaman kaybı burada yaşayan vatandaş için büyük risk oluşturabilir. Buna göz yumamayız. Biz sadece mevcut plan değişikliği içinde kafamıza takılan, çözümsüz kaldığımız bazı noktaları kendisiyle paylaştık” dedi içtenlikle.
İşte, kafalarına takılan ve teknik olarak çözümsüz kaldıkları konular zaten mesele.
Cadde üzerinde kalan binaların dönüşümü alta yapılacak ticari alanlar ve cadde üzerindeki binaların şerefiyelerinin daha yüksek olması nedeniyle durumu kurtaracak gibi, ama iç tarafta kalan binalar için bu geçerli değil.
Soruyu bu biçimde daha net sorunca daha net de yanıt aldım.
Öncelikli olarak şunu söylemek lazım, Mustafa Andıç iç kesimlerdeki binalar için kat artışının söz konusu olmayacağını belirtti. Kat artışı olmayacak, ama 1050 Konutlar sakinlerinin kafasında ‘hiç bedel ödemeden evimiz yenilenecek’ gibi bir düşünce varsa şu sözlere kulak versinler;
“Sonuçta bu ticari bir iştir. Dolayısıyla burada sizi kurtaran neyse, makul bir kâr marjıyla onu teklif edin diyoruz üyelerimize.
Herkese hiç bedel almadan evini yenileyip vermek gibi bir şansımız olmaz bizim. Özellikle iç kısımlarda yapılan hesaplar kurtarmıyorsa denilebilir ki, şu kadar bedel ödeyeceksiniz ya da dairenizden şu kadar metrekare küçülecek. Biz oradaki insanların gelir seviyesinin yüksek olmadığını da biliyoruz.
Ancak doğru hesaplamalarla yola çıkmamız lazım ki, yol kazaları olmasın.”
İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç’ın sorduğum sorulara içtenlikle verdiği yanıtlar böyle.
2 bin 290 konut ve 42 hektar alandan oluşan 1050 Konutlar bölgesinin kentsel dönüşümünde düğümü çözen yeni imar planı değişikliği mecliste oy birliğiyle kabul edilerek yürürlüğe girmişti. Görünen o ki, plan bu haliyle vatandaşa bedelsiz dönüştürülmüş ev sözü veremiyor.
Dönüşüm bedellerinin ne kadar olacağı ise inşaat maliyetlerinin sürekli artan bir ivmede olması nedeniyle şimdiden hesaplanıp söylenemiyor.
Gözümüz kulağımız dönüşümün nasıl ve hangi koşullarda gerçekleşeceği, vatandaşın bu konuda ne kadar memnun olacağı konusunda olacak…
Anlaşılan bundan sonraki dönem hesap kitap devri olarak geçecek tarihe…