Ekonomik kriz uzun süredir vatandaşın belini büküyor. Alım gücünün her ay, her hafta, her gün biraz daha azalmasının enteresan yansımalarından birini Nilüfer ilçesinde özel okuldan vazgeçen velilerin devlet okulu arayışında yaşadık.
Hatırlayalım ne olmuştu 2023 yılında…
Bir anda yüzde 300 oranında artan okul fiyatlarına bütçesi yetmeyen vatandaş devlet okullarının varlığını hatırlamış, ancak çocuğunu devlet okuluna yazdırmaya kalkıştığında mahallesinde devlet okulu olmadığının farkına varmıştı.
Özel okullar cenneti Nilüfer’de devlet okulu sıkıntısı baş göstermişti.
Bu işten en çok nasibini alan Altınşehir Mahallesinde yaklaşık 19 bin nüfus bulunuyor. Bu nüfus yoğunluğunun karşılığı olarak koca mahallenin bir tane ilkokulu var.
Ortaokul yok!
Lise yok!
Kabaca bir hesapla 5-9 yaş aralığında bin 600, 10-14 yaş aralığında bin 500 civarında öğrencinin bulunduğu mahallede bulunan, sınıf kontenjanları 45 kişi olan kamu ilkokulunun kapasitesi ise yalnızca 900 öğrenciyi almaya uygun.
İşin içine bir de eğitim kalitesi beğenilen ilkokula başka ilçelerden yüklü bağışlar verilerek ve adres değişikliği yaparak gelen öğrenciler girince, mahallede yaşayan öğrencilerin yarısına yakını okula kaydolamıyor.
Mevzu sadece Altınşehir Mahallesi ile de sınırlı değil aslında. Ertuğrul, 23 Nisan ve civardaki diğer mahalleler de benzeri tablonun kurbanı.
Fakat çözümün tek bir adresi var, Altınşehir Mahallesi!
Çünkü sadece Altınşehir Mahallesi sınırları içerisinde bulunan dört parsel devlet okulu inşa etmeye müsait alan olarak görünüyor. Malumunuz Altınşehir Mahallesinin de tuttuğunu koparan bir muhtarı var, Melahat Şanal.
Şanal’ın girişimleri ile mülkiyeti devlet hazinesinde ve tahsis hakkı Milli Eğitim Bakanlığında bulunan bahsettiğim parsellerin Eğitim Alanı olarak tahsisi gerçekleştirilmiş.
Bu süreçte bahsettiğim ihtiyacı görerek mahallesindeki ilkokula toplanan bağışlarla dört ilave derslik yaptırmayı da başaran Şanal ile birlikte şahane bir ekip ‘Neden mahallemizin okullarını da bağış yöntemi ile yaptırmayalım ki?’ diyerek kolları sıvamış.
İşin içinde geçmiş dönem İKK Sekreterlerinden Makine Mühendisi Feridun Tetik de var. Önce bir dernekleşme kararı alınmış. Ardından faaliyetlere başlanmış.
Cami inşa etmek için dernek kurmanın prosedürünün A’dan Z’ye ezbere bilindiği canım ülkemde, bağış toplayarak okul yaptırmak için dernek kurmak konusu pek gündeme gelmemiş olacak ki, derneğin kurulması dahi 3 ay sürmüş.
Bugün beni ziyarete gelen, ‘Cumhuriyet kadını böyle olur’ dedirten ekibin elbette pes etmek gibi bir niyeti yok. Dernek kurulmuş, bağışların toplanması için girişimler başlatılmış, bir diğer taraftan da Milli Eğitim Bakanlığı’nın tahsis ettiği alanda kendi tip projelerine uygun okul yapılması isteği değerlendirilerek önlerine maliyet tablosunu koymuşlar.
Altınşehir Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Duygu Akbulut ve yönetimi oluşturan Altınşehir Muhtarı Melahat Şanal, Feridun Tetik, Ümit Emek, Meral Altuntaş, yaşanan ekonomik krizin yansımalarının bağış toplamak için kapısını çaldıkları adreslere de olumsuz yansımaları olduğunu ve bu nedenle yeterli bağış toplayamadıklarını söylediler.
Bahsedilen proje için toplanması gereken para 120 milyon tl.
Bursa gibi sanayisi gelişmiş, iş hacmi yüksek bir şehir için hiçbir şey aslında…
Önceden, çok önceden iş adamlarının biraz hayır biraz vergiden düşme bahanesiyle okullar yaptırdığını, bu nedenle de pek çok okula bağışçılarının adının verildiğini biliyoruz. Gelin görün ki, bu bağışların vergiden düşülmesi sistemi bir miktar değiştiği gibi, artık işinsanlarının üretimin dışındaki kaynaklardan para kazanmaya yöneldiğini de ekleyelim bilgilerimize.
Böyle olunca yapılmayan üretim zaten zarar yazdığından ve işinsanlarının paraları gayrimenkul, faiz, borsa, altın gibi yatırım araçlarında durduğundan, hasılı kelam artık paradan para kazanıldığından, kimsenin bağış yapmaya gönlü de olmuyor.
Gönlü olan da daha ziyade hükümete yaranmak adına cami yaptıran derneklere bağışta bulunmayı tercih ediyor.
Bahsettiğim üç mahallede 10 bin çocuk var okul çağında. Buna karşılık sadece bir ilkokuldan bahsediyoruz. Oysa Bursa birlik olsa, iş dünyası şöyle bir silkelense, bu okulların yanına bir o kadar daha okul yapılır.
Altınşehir Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Duygu Akbulut ve Altınşehir Muhtarı Melahat Şanal derneklerinin faaliyetlerini anlatan broşürleri bastırma aşamasındalar. Broşürler basılır basılmaz mahalleleri kapı kapı gezerek okul için destek isteyecekler. Her hane bin lira yardımda bulunsa okulların büyük bölümünü inşa edecek para zaten toplanır.
Şöyle düşünmek lazım; bugün çocuğum küçükse yarın büyüyecek, bugün çocuğum büyüdüyse yarın torunum bu okullara gidecek. Her durumda bu okullara ihtiyacımız var!
Altınşehir Eğitim Gönüllüleri Derneği’nin e-mail adresi www.altinsehiregd.org.tr bence bu adresi ziyaret ederek, dernek göllüleri ile görüşerek, gönlünüzden ne kopuyorsa bir bağış da siz yapabilirsiniz.
Eğitime bizim de bir katkımız olur…