Bir önceki yazımda ele aldığım Altıparmak ve Çarşamba bölgesinin kentsel dönüşüme girme hikayesindeki çelişkiler meselesi bugünün de ortak gündemi oldu benim için…
Ortak diyorum, zira tüm misafirlerimin konuşmalarındaki çerçeve ve tarafıma iletilen mesajların ana içeriği bu projeye yönelikti.
Güne, Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Bursa Temsilcisi Serkan Işık’ın ziyareti ile başladım. Elbette konumuz şehrin depremselliği ve kentsel dönüşümün en doğru biçimde nasıl yapılabileceği oldu.
Bir önceki yazımda bahsettiğim, Altıparmak ve Çarşamba bölgesinin kentsel dönüşümü için bir hikaye yazılması ve daireye daire mantığı ile ilerleyecek bir kentsel dönüşüm çalışması yerine şehrin siluetine, turizmine, ticaretine katkıda bulunacak bir konsept yaratılması öngörüsü herkesi hem heyecanlandırıyor hem de ‘vatandaşın mağduriyeti oluşacak mı?’ endişesi yaratıyor…
Serkan Işık bir çözüm önerisi ile geldi Norm Haber’e ve dedi ki;
“Hazine’ye ait arazilere rezerv konutlar yapılırsa Çarşamba ve Altıparmak’ta yapılacak dönüşüm nedeniyle evlerinden ayrılmak durumunda kalan vatandaşların gidebilecekleri bir yerleri olur. Şehrin hazine arazileri kullanılarak uydu kentler biçiminde şekillenmesi sadece kentsel dönüşüm meselesinin çözümüne değil trafik gibi içinden çıkılmaz bir keşmekeşin de aşılmasına destek sağlar.”
İkinci konuğum ise CHP Osmangazi İlçe Başkanı Cengiz Çelikten oldu. Elbette önce siyaset konuştuk. Çelikten ilçe başkanlığı koltuğuna oturmadan önce söylediği sözlerin arkasında durduğunu bir kez daha hatırlattı. Göreve geldiklerinden bu yana, bir yandan şehrin dinamikleri ile temas halinde olduklarını diğer yandan sokaklarda vatandaşla bir araya geldiklerini belirtti.
Parti içinden kendilerine yöneltilen ‘başka partilerden üye yapılanlar ayıklansın’ çıkışına;
“Amacımız zaten başka partilerin üyelerine, başka partilerin destekçilerine de ulaşabilmek ve onlara kendimizi doğru anlatmak. Eğer onların gönüllerini kazanabilirsek ne mutlu bize” diyerek yanıt verirken, Osmangazi Belediye Başkanlığı seçimini CHP’nin adayının kazanmaması durumunda istifa etmek konusunda kararlı olduğunun altını bir kez daha çizdi.
Hemen belirtmekte yarar var, Cengiz Çelikten’in de gündeminin önemli bir bölümünü Altıparmak ve Çarşamba kentsel dönüşümü oluşturuyor. Bir yandan Doğanbey TOKİ projesi gibi bir yanlışla yeniden karşılaşmayı istemediklerini belirten Çelikten, diğer yandan vatandaşın mağduriyetinin önüne geçecek ve herkesin hakkını alabildiği bir kentsel dönüşüm yapabilecek projeler üzerinde çalıştıklarını belirtti.
Kentsel dönüşümle ilgili en detaylı bilgiyi elbette her zaman olduğu gibi İKK Sekreteri ve Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek verdi.
Ortak Akıl programına konuk ettiğim Şimşek;
“Biz, pek çok paydaş bir araya gelerek, Altıparmak-Çarşamba bölgesi için bir hikaye yazma aşamasına henüz geldik. Öncelikle bölgenin nasıl bir rol üstleneceğini belirlememiz gerekiyor, bunun için sosyologlar da dahil olmak üzere akademik pek çok desteğe ihtiyacımız var. Sonrasında buraya bir hikaye yazacağız, yazdığımız hikaye resme dökülecek, bu resim planlar haline getirilecek, sonrasında da bu planlar doğrultusunda paydaşlarla görüşülecek ve ancak bundan sonra kentsel dönüşüm için ilk kazmayı vurabileceğiz. Burada bir oldubitti, ikinci bir hata istemiyoruz. Bursa’nın da buna tahammülü yok zaten. Eğer bizim istediğimiz gibi bir proje yürütülürse tüm detaylarıyla yanında olacağız bu projenin, bunun dışında bir projenin yanında yer almamız mümkün değil!” diyerek hem süreci hem de Akademik odaların sürece katkısını aktardı.
Konuyla ilgili önerilerini mesajla ileten Eski MHP Osmangazi Belediye Meclis Üyesi Cemil Aydın ise bölgeye bir hikaye yazmış bile…
Kendisinden gelen mesaj şöyle;
“Özellikle Bursa’nın batı bölgesinde kurulması planlanan uydu kentlerden hak sahiplerini mağdur etmeden, hatta kazandırarak daire sahibi yapıp, Altıparmak bölgesi semtlerinin kamuya geçmesini sağlayarak, zamanla bölgeyi sosyal donatı alanı, eğitim ve park alanları ile Bursa’nın hizmetine sunmak öncelikli seçenek olmalıdır. Bu vesileyle Kültürpark’tan Ulucami’ye, kuzeyde Merinos’a kadar yeşil bir kuşak oluşmuş olacaktır.
Bu yeşil bandın 24 saat canlı kalabilmesi için de alana butik bir özel üniversite, güzel sanatlar atölyeleri, kültür merkezi gibi yapılar şehir dinamiklerince değerlendirilmelidir…”
Daha çok uzun süre konuşacağımız ve pek çok kesimin görüşlerini ileteceği, kendince hikayeler yazacağı bir proje Altıparmak-Çarşamba kentsel dönüşüm projesi…
Sonucu ben de çok merak ediyorum…